Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η κατεστραμένη εκκλησία της Santa Ana
Η κατεστραμένη εκκλησία της Santa Ana

(14/01/2001,  1930 GMT)
 

Καταστροφικός σεισμός στην Κεντρική Αμερική
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ απήυθυνε έκκληση γιά βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, μετά τον ισχυρότερο εδώ και 14 χρόνια σεισμό που έπληξε τη χώρα και την ευρύτερη κεντρική Αμερική. Κατασταση εκτάκτου ανάγκης έχει κυρηχθεί στη χώρα, όπου ο σεισμός έντασης 7,6 στην κλίμακα ρίχτερ, προκάλεσε ευρύτατες καταστροφές και πολλά θύματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφοριες έχουν βρεί τον θάνατο πάνω από 230 άνθρωποι ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες να εντοπισθούν 1200 και πλεον άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν 3 άνθρώπους από τα συντρίμμια ενός σπιτιού. Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το προάστειο Λας Κολίνας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όπου μιά τεράστια κατολίσθηση λάσπης έθαψε τουλάχιστον διακόσια εξήντα σπίτια. Δύο άτομα σκοτώθηκαν στην Γουατεμάλα. Αρκετές χώρες, αναμεσά τους το Μεξικό, η Γουατεμάρα, η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ελβετία στέλνουν ειδικούς και βοήθεια.

Οι Παλαιστίνιοι ματαιώνουν συνάντηση με τους Ισραηλινούς
Οι προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή δέχθηκαν νέο πλήγμα με την απόφαση των Παλαιστινίων να ματαιώσουν την σημερινή συνάντηση με τους Ισραηλινούς.Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες ίσως αύριο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν πως η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω της επιμονής των Ισραηλινών να συζητηθούν μόνο θέματα ασφαλείας. Εν τω μεταξύ νέο πλήγμα δέχθηκε και η εκστρατεία για την επανεκλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού με την παραίτηση του υπουργού υγείας Ρόνι Μίλο. Ο κ.Μίλο υπέβαλλε την παραίτηση του διότι διαφωνεί με την κυβερνητική στρατηγική για αποκατάσταση της ειρήνης.

Τουρκία : Συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις φυλακές
Η τουρκική αστυνομία συνέλλαβε 40 περίπου άτομα που διαδήλωναν κατά του νέου συστήματος που καθιερώθηκε στις φυλακές. Η διαδήλωση έγινε στην Κωνσταντινούπολη από συγγενείς κρατουμένων και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι επικριτες του νέου συστήματος πιστεύουν ότι η καθιέρωση κελιών για δύο εώς τρία άτομα αυξάνει τον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανηστήρια οι κρατούμενοι. Η κυβέρνηση της Αγκυρας υποστηρίζει ότι τα νέα κελιά είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και επιτρέπει στις αρχές των φυλακών να περιορίσουν την επιρροή που ασκούν στους κρατούμενους οι πολιτικές ργανώσεις και οι οργανωμένες συμμορίες.

Συνέδριο της αίρεσης Φαλουνγκόνγκ στο Χονγκ Κονγκ
Η αίρεση Φαλουνγκόνγκ πραγματοποίησε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες οπαδοί της από 22 χώρες. Στο συνέδριο διαβάστηκε επιστολή ανώνυμου πιστού που ζεί στην Κίνα και ο οποίος περιέγραφε πως συνελλήφθει και βασανίσθηκε επειδή ήταν μέλος της αίρεσης. Το συνέδριο απήυθυνε έκκληση στον πρόεδρο Ζιάνγκ Ζεμίν της Κίνας να σταματήσει τις διώξεις των μελών της αίρεσης.

Δυσφορία Φίσερ για Ιρανικές ποινές
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, κάλεσε σήμερα με τον Ιρανό πρέσβη στο Βερολίνο για έκτακτες συνομιλιες αναφορικά με τις βαριές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το Ιράν σε μεταρρυθμιστές διανοούμενους που παρακολούθησαν  συνέδριο για το μέλλον του Ιραν πέρυσι στο Βερολίνο . Ο Γιόσκα Φίσερ ειναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την φυλάκιση δύο συνέδρων για δέκα χρόνια και άλλων τεσσάρων για τέσσερα χρόνια. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωετρικών είπε ότι η Γερμανία ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ιράν, όμως δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την συνάντηση.

Πρώτες ενδείξεις πολιτικής του Μπούς
O εντολοδόχος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι θα αναθεωρήσει, και πιθανόν θα αντιστρέψει, βασικά σημεία της πολιτικής του προκατόχου του, μετα την ανάληψη της εξουσίας, το Σάββατο. Σε συνέντευξή του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ. Μπους είπε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία, εκτός εάν ο κ Πούτιν λάβει μέτρα γιά την πάταξη της διαφθοράς και προχωρήσει σε νομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης είπε ότι θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία βάσει την οποίας προστατεύονται μεγάλες δασικές περιοχές από οικιστική εκμετάλλευση και  ότι θα θεσπίσει δεκαετές πρόγραμμα γιά την μείωση των φόρων.

Οικολόγοι : Παγκόσμια καταστροφή στα επόμενα 50 χρόνια
Οικολόγοι στις Ηνωμενες Πολιτείες προειδοποιούν για παγκόσμια καταστροφή στα επόμενα πενήντα χρόνια αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα αποφυγής κλιματολογικών αλλαγών και αύξησης του παγκοσμίου πληθυσμού.

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία
Οι Πορτογάλοι προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για τη εκλογή Προέδρου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο νύν πρόεδρος, Χόρχε Σαμπάιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και θα λάβει γύρω στο 60% των ψήφων.

Επαναληπτικές εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Σήμερα διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές σε πάνω από 20 εκλογικές περιφέρειες στο βόρειο τμήμα της Ακτής του Ελεφαντοστού όπου είχαν αναβληθεί οι εκλογές τον περασμένο μήνα λόγω των βίαιων επεισοδίων. Οι περιοχές αυτές είναι προπύργιο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάνε Ουατάρα στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Το κόμμα του κ. Ουατάρα κάλεσε τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν ειρηνικά τις σημερινές εκλογές.

Αμερικανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράκ
Δύο ομάδες απο στελέχη αμερικανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υπουργος δικαιοσύνης, Ράμσεϋ Κλάρκ, έφτασαν στην Βαγδάτη με ανθρωπιστική βοήθεια. Εκπροσωπος των ομάδων είπε ότι θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την δεδηλωμένη πρόθεση του νέου προέδρου των Ηνωμενων Πολιτειών, Τζορτζ Μπούς, για ακόμα σκληρότερη σταση έναντι του Ιράκ.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.