Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετρήσεις ραδιενέργειας από ρώσο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο
Μετρήσεις ραδιενέργειας από ρώσο στρατιώτη στο Κοσσυφοπέδιο

(15/01/2001, 23:00 GMT)

Απεμπλουτισμένο ουράνιο: Καθησυχαστικά πορίσματα ερευνών Γαλλίας και Πορτογαλίας
Το γαλλικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξετάσεις που έγιναν σε 5 στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και οι οποίοι πάσχουν τώρα από καρκίνο, δεν βρήκαν στα ούρα των στρατιωτών αυτών ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εξάλλου ο επικεφαλής της πορτογαλικής ομάδας επιστημόνων, που έκανε μετρήσεις ραδιενέργειας στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη του τοξικού αυτού μετάλλου σε πορτογάλους στρατιώτες και οχήματα που σταθμεύουν στην περιοχή. Πάντως η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, ζήτησε εκ νέου να γίνουν ενδελεχείς έρευνες για τους κινδύνους από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και στα Βαλκάνια.

O αμερικανικός στρατός γνώριζε τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Οι επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων από τις Νατοϊκές χώρες συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και  συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να πειστεί η κοινή γνώμη, αλλά και πολλές κυβερνήσεις, ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Αλλά, όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC που έχει υπόψη του μία έκθεση του αμερικανικού στρατού, οι ΗΠΑ όχι μόνον ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις των όπλων αυτών, πριν αρχίσει ο πόλεμος του Περσικού, αλλά γνώριζαν επίσης ότι η χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσε να προκαλέσει σάλο, που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην απόφαση να μην χρησιμοποιηθούν ξανά στο πεδίο της μάχης.

Πιέσεις για έρευνες και στη Βρετανία
Εντείνονται οι πιέσεις στη Βρετανία, για να αποκαλύψουν οι αρχές τί εγνώριζαν ακριβώς για τους κινδύνους του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Συζήτηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο έγινε  σήμερα και στη βρετανική βουλή, όπου ο βρετανός υπουργός άμυνας, Τζεφ Χουν, απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε, επανέλαβε ότι μέχρι να αποδειχθεί επιστημονικά άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και στους κινδύνους για την υγεία, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βόμβες αυτού του τύπου.

Περισσότεροι από 900 νεκροί από το σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ
Καθώς φτάνουν στο Ελ Σαλβαδόρ οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του περασμένου Σαββάτου, οι αρχές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών όσων επέζησαν. Πολλοί από τους επιζώντες διαθέτουν μόνο στοιχειώδη ρουχισμό και οι περισσότεροι έχουν περάσει τα τελευταία δύο 24ωρα στην ύπαιθρο. Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί περισσότεροι από 900 νεκροί από τα ερείπια, ενώ αγνοείται η τύχη εκατοντάδων άλλων ανθρώπων. Η έρευνα για επιζώντες δεν έχει εγκαταλειφθεί τελείως, αλλά μετά από δύο ημέρες απεγνωσμένων προσπαθειών, οι υπεύθυνοι των σωστικών συνεργείων εκφράζουν φόβους ότι πολλά ακόμη άτομα βρίσκονται θαμμένα μέσα στις λάσπες.

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ματαίωσε τις προσπάθειες για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό. Το Ισραήλ ματαίωσε τις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την χθεσινή απαγωγή και δολοφονία ενός εβραίου εποίκου από ομάδα που πρόσκειται στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι εβραίοι έποικοι προέβησαν σήμερα σε αντίποινα, καταστρέφοντας παλαιστινιακά αυτοκίνητα και αγροκτήματα στην περιοχή.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είπε ότι η δολοφονία του εποίκου κατάφερε καίριο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Εξάλλου ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην πόλη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

Απάντηση Ιγκόρ Ιβανώφ σε σχόλια Τζόρτζ Μπους
Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, είπε ότι ο διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και τη Γουάσινγκτον θα πρέπει να διεξάγεται απευθείας και όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αντιδρώντας έτσι σε σχόλια που έκανε ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπούς, στην εφημερίδα New York Times. Ο κ. Μπούς είπε σε συνέντευξή του ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία, εκτός εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δράσει άμεσα για να περιορίσει τη διαφθορά και εισάγει  μεταρρυθμίσεις στο ρωσικό νομικό σύστημα.

Συμφωνία Ινδίας - Κίνας προμηνύει αναθέρμανση των διμερών σχέσεων
Ινδία και Κίνα συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία επίλυσης των συνοριακών διαφορών τους, μετά από συνάντηση του ινδού πρωθυπουργού, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι, με τον πρόεδρο της κινεζικής εθνοσυνέλευσης, Λη Πενγκ, στο Δελχί. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ινδικού υπουργείου εξωτερικών, οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, που είχαν ψυχρανθεί μετά από τις δοκιμές ινδικών πυρηνικών όπλων το 1998.

Δηλώσεις σαουδάραβα υπουργού πετρελαίου για μείωση της παραγωγής
Ο σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου Αλί Αλ Ναίμι είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών μελών του κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια, προκειμένου να επιτύχει σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Ο σαουδάραβας αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή κατά την άφιξή του στη Βιένη, όπου την Τετάρτη διεξάγεται η σύνοδος αντιπροσώπων των χωρών -μελών του ΟΠΕΚ, με αντικείμενο τη μείωση της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου.

Συμφωνία Αγκυρας - Δαμασκού στον ενεργειακό τομέα
Τουρκία και Συρία συμφώνησαν να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα στα εκατέρωθεν προγράμματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στην Αγκυρα από τον σύρο υπουργό πετρελαίου Μοχάμεντ Μαχέρ Τζαμάλ και τον τούρκο ομόλογό του Τζουμχούρ Ερζουμέρ.

Στην Κροατία η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
Η εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης,  που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, επισκέπτεται  την Κροατία, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του δικαστηρίου με την ηγεσία της χώρας. Η πρόθεση του δικαστηρίου να παραπέμψει σε δίκη υψηλά ιστάμενους κροάτες αξιωματούχους έχει προκαλέσει δυσφορία στο Ζάγκρεμπ, παρά τις προγενέστερες επίσημες διαβεβαιώσεις της Κροατίας ότι θα βοηθήσει στο έργο της διαλεύκανσης των εγκλημάτων πολέμου.

Βρετανία: Ελπίδες για τη θεραπεία της λευχαιμίας
Eρευνητές στη Βρετανία πέτυχαν τη μετάλλαξη ενός κυττάρου, που έτσι απέκτησε τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να καταστρέφει τα κύτταρα της λευχαιμίας στο σώμα. Η επιτυχία της ερευνητικής ομάδας συνίσταται στο γεγονός ότι το μεταλλαγμένο κύτταρο επεμβαίνει πλήττοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Αν η έρευνα προχωρήσει όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, οι γιατροί θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε ασθενείς εντός δύο ετών.

Ιδρύθηκε η Ανατολικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα
Η Κένυα, η Τανζανία και η Ουγκάντα αποτελούν από σήμερα και επίσημα την Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα. Οι ηγεσίες των τριών χωρών ελπίζουν ότι θα βαδίσουν έτσι προς την οικονομική και την πολιτική ένωση. Πριν 24 χρόνια μια παρόμοια προσπάθεια κατέρρευσε λόγω πολιτικών διαφορών που παρουσιάστηκαν ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.