Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ειδικός απο τη Βοσνία κάνει μετρήσεις γιά ραδιενέργεια
Ειδικός απο τη Βοσνία κάνει μετρήσεις γιά ραδιενέργεια

(17/01/2001, 22:30 GMT)

Σύνδρομο των Βαλκανίων : Ανησυχεί το Γερμανικό υπουργείο Αμυνας
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρμπινγκ, εξέφρασε στον πρέσβη των ΗΠΑ  στο Βερολίνο τις ανησυχίες της Γερμανικής κυβέρνησης μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια να περιείχαν ελάχιστες ποσότητες ραδιενεργού πλουτωνίου μεγάλης πυκνότητας.

Ευρωβουλή : Ψήφισμα κατά της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου
Tο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσουν τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου μέχρι να γίνουν διεξοδικές έρευνες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία.  Με 339 ψήφους υπέρ και 202 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητάει την απαγόρευση του απεμπλουτισμένου ουρανίου.  Ας σημειωθεί ότι χθες τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν ότι πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο που βρέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο είχαν καστασκευασθεί με διπλά επεξεργασμένο υλικό από πυρηνικούς αντιδραστήρες, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης.

Περιορίζεται η παραγωγή πετρελαίου
Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ αποφάσισαν τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Η απόφαση για τη μείωση της παραγωγής που θα αρχίσει το Φεβρουάριο ελήφθη με στόχο να ανέβει η τιμή του πετρελαίου που έχει πέσει κατά 20% απο το περασμένο καλοκαίρι και κυμαίνεται τώρα στα 26 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού σε συνέντευξη τύπου προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αποφασισθεί και νέα μέιωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο επι πλέον βαρέλια το Μάρτιο.

Αβεβαιότητα γιά τον Καμπίλα
Αβέβαιη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Δημοκρατία του Κονγκό, μετά τις χθεσινές πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της χώρας, Λοράν Καμπίλα δολοφονήθηκε από ομάδα ανωτάτων αξιωματικών. Ο πρέσβης του Κονγκό στη Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Καμπίλα βρίσκεται εν ζωή , παραδέχθηκε όμως ότι η κατάσταση της υγείας του είναιμ κρίσιμη. Προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Ζιμπάμπουε είπε ότι ο Καμπίλα απεβίωσε ενώ τον μετέφεραν βαρεία τραυματισμένο στη Ζιμπάμπουε. Νωρίτερα, το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην πρωτεύουσα του Κονγκο - Κινσάσα - ανέφερε ότι ο Καμπίλα είναι νεκρός.

Δολοφονική επίθεση στη Γάζα
Ο διευθυντής της Παλαιστινιακής ραδιοτηλεόρασης δολοφονήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Χισάμ Μεκκί, πυροβολήθηκε απο τρείς μασκοφόρους έξω απο κεντρικό ξενοδοχείο. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής καμμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει  την ευθύνη για τη δολοφονία. Πάντως ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ έχει  επικρίνει τα Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης για τον εμπρηστικό τρόπο που καλύπτουν τη διένεξη με το Ισραήλ.

Ελ Σαλβαντόρ : Εκκληση γιά βοήθεια
Στο Ελ Σαλβαντόρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου περίπου 15 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια και φαγητό. Περισσότεροι από 650 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή, έχασαν την ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
Ο στρατός της Σρι Λάνκα παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση απο τους αντάρτες Τίγρεις-Ταμίλ στη χερσόνησο της Τζάφνα στα βόρεια της χώρας. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι 54 άνδρες σκοτώθηκαν και περισσότεροι απο 200 τραυματίσθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Διάγγελμα του Σαντάμ Χουσείν
Σε διάγγελμα του επ' ευκαιρία της 10ης επετείου του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν είπε ότι το Ιράκ είναι τελικά ο νικητής στη μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού. Ο Ιρακινός λαός θα είναι ο θριαμβευτής - συνέχισε ο ηγέτης της χώρας - γιατί έχει τον Θεό με το μέρος του.

Ανέτοιμη η Τουρκία γιά τον προενταξιακό διάλογο
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στις Βρυξέλλες δεν είναι έτοιμη η Τουρκία να υποβάλλει στην Κομισσιόν το εθνικό πρόγραμμα δράσης που της υποδυκνύει το κείμενο της εταιρικής της σχέσης με την Κοινότητα, και για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε να αναβληθεί επ' αόριστον η προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου επίσκεψη στις Βρυξέλλες του υπουργού των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, που θα επέδιδε στην Ευρωπαική  Επιτροπή το κέιμενο του εθνικού προγράμματος δράσης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.