Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νέες ανησυχίες για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Νέες ανησυχίες για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου

(18/01/2001, 07:00 GMT)

Και ραδιενεργό πλουτώνιο ίσως περιείχαν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Η Γερμανία και η Ελβετία έδωσαν εντολή για έρευνα σχετικά με την ύπαρξη εξαιρετικά ραδιενεργού πλουτωνίου στις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο για να του εκφράσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Γερμανίας για το θέμα. Η Αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο γνωστοποίησε απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Αμερικανού στρατιωτικού γιατρού, Συνταγματάρχη Ερικ Ντάξον, ο οποίος παραδέχεται ότι στα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή υπήρχαν ίχνη πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών ουσιών. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που συγκεντρώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, βρέθηκαν και μικρές ποσότητες ανακυκλωμένου ουρανίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα πυρηνικό απόβλητο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και είναι πολύ πιο ραδιενεργό από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Xθες το  Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την αναστολή της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου μέχρι να γίνουν επαρκείς εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η χρήση τους συνδέεται με  την εμφάνιση καρκίνου.

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Oι χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) αποφάσισαν χθες στη Βιέννη τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι στόχος της χθεσινής απόφασης είναι η σταθεροποίηση της αγοράς. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα στο εγγύς μέλλον. Ομως, μακροπρόθεσμα εκφράζεται αβεβαιότητα.

Αμερικανική εμμονή στο νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εμμένουν στην ανάπτυξη του νέου αμφιλεγόμενου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, που έχει γίνει γνωστό ως "ο γιος του πολέμου των άστρων". Το σύστημα αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και συμμάχων της Ουάσινγκτον που πιστεύουν οτι υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν οι ισορροπίες και να εμπλακεί και πάλι ο κόσμος σε μια κούρσα εξοπλισμών. Ομως, ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, που θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους του νεότερου, εμφανίστηκε χθες αδιάλλακτος υποσχόμενος να προχωρήσει στην ανάπτυξη του συστήματος αυτού το συντομότερο δυνατό.

Νέα απάντηση Φίσερ για το παρελθόν του
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γόσκα Φίσερ απάντησε και πάλι στην κριτική που του ασκείται για την δράση του στην Αριστερά την δεκαετία του '70. Εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, τού απήυθυναν ερωτήσεις σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας ζητώντας την παραίτησή του για την δράση του στο παρελθόν.

Αβεβαιότητα στο Κονγκό
Στη Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ) εξακολουθεί να κυριαρχεί η αβεβαιότητα με τις πληροφορίες από την πρωτεύουσα της χώρας - την Κινσάσα - να αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται επίσημη ενημέρωση για την τύχη του προέδρου του Κονγκό Λοράν Καμπιλά που, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δολοφονήθηκε την Τρίτη.

Πάγωμα τιμών μετά από τον σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ
Στο Ελ Σαλβαδόρ οι πολιτικοί συμφώνησαν να παγώσουν οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών μετά από τον σεισμό του περασμένου Σαββάτου που έπληξε την χώρα. Από τον σεισμό έχασαν την ζωή τους πάνω από 675 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες που ακόμα αγνοούνται.

Εκτακτη ανάγκη στην Καλιφόρνια
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην Αμερικανική Πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς στα βόρεια της Πολιτείας έχει επιβληθεί μπλακ-άουτ σε ορισμένες περιοχές και ήδη υπάρχει συνδρομή από τον Καναδά ώστε να αποφευχθεί πτώση όλου του συστήματος ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Σήμερα η απόφαση του Γαλλικού Κοινοβουλίου για τους Αρμενίους
Στην Γαλλία το Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα αν θα εγκρίνει το ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων στην διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρότι το ψήφισμα δεν κατηγορεί άμεσα την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποίησε την Γαλλία ότι θα υπάρξει σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών αν εγκριθεί το ψήφισμα αυτό.

Πληροφορίες για δολοφονίες 25 ανθρώπων στην Κολομβία
Στην Κολομβία ακροδεξιοί παραστραστιωτικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, επιτέθηκαν σε χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας και σκότωσαν 25 ανθρώπους.

Απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς στην Βρετανία
Στην Βρετανία η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απαγορευτεί το κυνήγι της αλεπούς - μια παράδοση αιώνων στην Αγγλία και στην Ουαλία. Υποστηρικτές του κυνηγιού της αλεπούς - ανάμεσα στους οποίους είναι και μέλη της βασιλικής οικογένειας - υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση συνιστά παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Την απόφαση τώρα πρέπει να επικυρώσει η Βουλή των Λόρδων πριν να γίνει νόμος.

Ανθρωποκυνηγητό σε Αγγλία και Σκωτία για παιδική πορνογραφία στο Ιντερνετ
H αστυνομία στην Αγγλία και στην Σκωτία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε μια τεράστια επιχείρηση που κάνει για να συλλάβει όσους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν πορνογραφικό υλικό με παιδιά από το Ιντερνετ.

Ελληνοτουρκική συνεργασία Ιντρασόφτ-Γκαντέκ
Την συνεργασία της εταιρείας Ιντρασόφτ με την Τουρκική εtαιρεία Γκαντέκ ανακοίνωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του ομίλου Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.