Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συνεχίζονται οι έρευνες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Συνεχίζονται οι έρευνες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(19/01/2001, 10:55 GMT)

ΝΑΤΟ: "Ισως υπάρχουν ίχνη πλουτωνίου στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου"
Το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι ίσως υπάρχουν ίχνη ραδιενεργού ουρανίου 236 και πλουτωνίου σε ορισμένα από τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ομως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει ότι  το γεγονός αυτο είναι γνωστό από παλιά και ότι τα ίχνη αυτών των στοιχείων δεν καθιστούν τα εν λόγω πυρομαχικά πιο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσοσιέιτεντ Πρες, δικηγόροι στις Βρυξέλλες που εκπροσωπούν στρατιώτες που παρουσίασαν προβλήματα υγείας, τα οποία - όπως υποστηρίζουν - συνδέονται με την θητεία τους στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, είπαν ότι έχουν καταθέσει τις πρώτες 3 αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις για το θέμα. Oι δικηγόροι δεν απεκάλυψαν την ταυτότητα των πελατών τους, αλλά είπαν ότι ο ένας από αυτούς είναι ήδη νεκρός από καρκίνο. Οπως λένε, αναμένουν συνάντηση με τον αρμόδιο δικαστή την ερχόμενη εβδομάδα.

Τουρκική οργή για το ψήφισμα της Γαλλίας για το Αρμενικό
Την έντονη αντίδραση της Τουρκιας προκάλεσε η έγκριση νομοσχεδίου απο την Βουλή της Γαλλίας με το οποίο χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία η μαζική δολοφονία Αρμενίων το 1915 κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα. Η Γαλλική Βουλή έπραξε τραγικό ιστορικό λάθος, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας. Ο Τούρκος αναλυτής Σάμι Κοέν, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι αν ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δεν αναλάβει άμεση δράση υπέρ της Τουρκίας το πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι θα είναι καθοριστικό.

Ντικ Πάουντ: προβληματική ακόμα η διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας
Νέες δηλώσεις του Καναδού μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντικ Πάουντ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Μιλώντας χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πάουντ είπε ότι η διοργάνωση των Αγώνων είναι ακόμα προβληματική και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έχει ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά της. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσεις τις προσπάθειές της καταλήγοντας ότι οι Αγώνες αυτοί είναι τόσο σημαντικοί για την Αθήνα και για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε δεν επιτρέπεται αποτυχία.

Αμερικανική πρόταση για μέτρα λόγω της ασθένειας των τρελλών αγελάδων
H Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρότεινε την επέκταση της απαγόρευσης αιμοδοσίας σε πολίτες που έχουν μείνει για καιρό και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Βρετανία, λόγω των ανησυχιών για την ασθένεια των τρελλών αγελάδων.

Αποχωρεί αύριο ο Μπιλ Κλίντον από την Αμερικανική προεδρία
Αποχαιρετιστήριο λόγο προς τον Αμερικανικό λαό εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον που αποχωρεί αύριο από την Αμερικανική προεδρία. Ο κ. Κλίντον απαρίθμησε τα επιτεύγματα, όπως είπε, της κυβέρνησής του και περιέγραψε τις σκέψεις του για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Εκλογές προκηρύσσει ο Εστράντα στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες  πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος  Εστράντα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος. Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχα ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Εστράντα δεν χαίρει πλέον της υποστήριξής τους. Η δίκη του κ. Εστράντα για διαφθορά κατέρρευσε την Τρίτη όταν αρνήθηκε να επτρέψει στους κατηγόρους να εξετάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κάτι που τώρα λέει ότι προτίθεται να επιτρέψει.

Τριάντα ημέρες πένθους στο Κονγκό
Οι αρχές του Κονγκό κύρηξαν τριάντα ημέρες εθνικού πένθους μετά την δολοφονία του προέδρου της χώρας Λοράν Καμπίλα. Ο Καμπίλα θα κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Ο γιός του Τζόζεφ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε επίσης επικεφαλής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, ο Καμπίλα ο νεότερος κληρονομεί αστάθεια καθώς οι αντάρτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος στα ανατολικά της χώρας έχουν μεγάλη δύναμη και αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Νέες διαμαρτυρίες κατά την αμερικανικής παρουσίας στην Οκινάουα
Στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας, πολιτικοί ηγέτες υιοθέτησαν ψήδισμα που ζητά την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, μετά την σύλληψη αυτήν την εβδομάδα αμερικανού πεζοναύτη με την κατογορία ότι κακοποίησε σεξουαλικά μία μαθήτρια.

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Τζέσε Τζάκσον
Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από την αποκάλυψη ότι ο Αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον την περίοδο που είχε αναλάβει την πνευματική καθόδηγηση του Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο με τη Μόνικα Λιουίνσκι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση από την οποία, μάλιστα, απέκτησε και παιδί. Μετά από την αποκάλυψη αυτή ο Τζέσε Τζάκσον δήλωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από την δημόσια ζωή.

Επαφές για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων
Στα Σκόπια βρίσκεται ο κ. Μάθιου Νίμιτς, που είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος. Οι συνομιλίες για το θέμα δεν έχουν επαναληφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κίνδυνος για επέκταση του μπλακ-άουτ στην Καλιφόρνια
Στην Καλιφόρνια, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού δήλωσαν ότι το blackout των τελευταίων ημερών υπάρχει κίνδυνος σύντομα να επεκταθεί σε όλη την Πολιτεία.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα δίδυμα στην Βρετανία
Στην Βρετανία τα δίδυμα μωρά που υιοθετήθηκαν από ένα ζευγάρι Βρετανών μέσω του Ιντερνετ μεταφέρθηκαν σε υπηρεσία της κοινωνικής πρόνοιας μέχρι να ξεκαθαρίσει πού θα καταλήξουν. Ενα ζευγάρι Αμερικανών διεκδικεί, επίσης, τα δίδυμα υποστηρίζοντας ότι έχουν πληρώσει και αυτοί για την υιοθεσία τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.