Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το ζεύγος Μπούς στις εκδηλώσεις μετά την ορκωμοσία
Το ζεύγος Μπούς στις εκδηλώσεις μετά την ορκωμοσία



(21/01/2001, 11:00 GMT)
 

Ο George Bush ο νεότερος επίσημα ο 43ος Αμερικανός πρόεδρος
Ο George Bush ο νεότερος,  από χθες είναι και επίσημα ο 43ος Αμερικανός πρόεδρος. Η ορκωμοσία του έγινε στο Καπιτώλιο και είχε όλη την επισημότητα που η Αμερικανική παράδοση επιτάσσει. Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Bush μετά από την ορκωμοσία κάλεσε τους Αμερικανούς να είναι πολίτες και όχι θεατές υπογραμμίζοντας ότι έχουν τόσο σημαντικό ρόλο να παίξουν όσο και η κυβέρνηση. Ακολούθησε παρέλαση στους δρόμους της Washington και σειρά εκδηλώσεων που κράτησαν μέχρι το βράδυ.
O κ. Bush έκανε λόγο και για ενότητα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές που έμειναν στον Αμερικανικό λαό από την επώδυνη εκλογική διαδικασία. Xιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την διαφωνία τους με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη. Τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις την ημέρα της ορκομωσίας του νέου προέδρου είχαν να γίνουν από το 1973, την εποχή του Richard Nixon και των διαδηλώσεων για τον πόλεμο στο Vietnam. Παρά το κρύο και την βροχή, αλλά και ορισμένες συλλήψεις, οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν και ο George Bush αναγκάστηκε να βγει από την λιμουζίνα που τον μετέφερε μόνο προς το τέλος της διαδρομής για να χαιρετίσει τον κόσμο. Αλλά και στη Florida περίπου 5.000 - στην πλειοψηφία τους μαύροι - διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι οι ψήφοι τους δεν μετρήθηκαν στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Florida - την Πολιτεία, δηλαδή, που έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Sharping εξέφρασε δυσαρέσκεια με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα όπλα ουρανίου
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Rudolf Scharping, που ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την πληροφόρηση που παρείχαν οι Αμερικανοί στην χώρα του σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αρχίζουν σήμερα νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Αρχίζουν σήμερα και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε τις προτάσεις των Παλαιστινίων για την επανέναρξη των συνομιλιών που ξεκινούν και πάλι σήμερα στην Αίγυπτο και μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και 10 μέρες. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις Αμερικανικές προτάσεις που προβλέπουν το Ισραήλ να εγκαταλείπει την κυριαρχία ορισμένων ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ με αντάλλαγμα την Παλαιστινιακή υποχώρηση στο θέμα της επιστροφής τρισήμιση εκατομμυρίων προσφύγων στο Ισραήλ. Στη Γάζα θα μεταβεί σήμερα και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, για συνομιλίες με τον Γιασέρ Αραφάτ. Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σλόμο Μπέν Αμι, ειχε συνομιλίες με τον Τζέμ στην Τουρκία την Παρασκευή.

Η Gloria Arroyo νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων
Στις Φιλιππίνες, μετά από την χθεσινή λαϊκή εξέγερση που οδήγησε τον πρόεδρο της χώρας Joseph Estrada, που κατηγορείται για διαφθορά, σε παραίτηση, η ανάληψη της προεδρίας της χώρας από την αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Gloria Arroyo έγινε δεκτή ιδιαίτερα θετικά από την διεθνή κοινότητα. Στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας - της Manila - μετά από την εξέγερση, επικρατεί ηρεμία.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους Ταλεμπάν για τουλάχιστον 100 εκτελέσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατηγόρησε τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον εκατό άτομα, στο Γιακαουλάνγκ στο κεντρικό Αφγανιστάν, μετά απο την ανακατάληψη της περιοχής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι Ταλεμπάν αρνούνται τις κατηγορίες.

Την Τρίτη η κηδεία του Καμπίλα στο Κονγκό, Σύνοδος ηγετών στην Αγκόλα
Η σωρός του δολοφονημένου προέδρου του Κονγκό, Λορέν Καμπίλα, εκτίθεται σε λαικό προσκύνημα στη γενέτειρα του Λουμπουμπάσι της επαρχίας Κατάνγκα, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Ο γιός του Λορέν Καμπίλα, Τσόζεφ, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αρχηγού κράτους δεν έχει κάνει ακόμα καμία δημόσια δήλωση. Ο υπουργός εξωτερικών του Κονγκό, Λέοναρντ Σέ Οκιτούντου, περιγράφοντας στην Γαλλική τηλεόραση την δολοφονία του Καμπίλα, είπε πως ένας βετεράνος της προσωπικής φρουράς του προέδρου μπήκε στο γραφείο του και καθώς προσποιείτο οτι πήγαινε να του ψιθυρίσει κάτι, τον πυροβόλησε εξ επαφής στο λαιμό, τον θώρακα και το πόδι. Ο δολοφόνος πυροβολήθηκε από στρατιώτη όταν σήμανε συναγερμός.
Οι πρόεδροι της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, της Αγκόλας Χοσέ Εντουάρντο Ντος Σάντος και της Ναμίμπιας Σάμ Νουγιόμα συναντώνται σήμερα εκτάκτως στην Λουάντα για συζητήσεις κατόπιν της δολοφονίας του Καμπίλα. Αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κονγκό.

6 νεκροί και 55 τραυματίες στο Κασμίρ
Εξι νεκροί και 55 τραυματίες ειναι ο απολογισμός δύο ξεχωριστών εκρήξεων στο Κασμίρ, καθώς η Ινδία έχει κυρήξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στην προσπάθεια της έναντίων ανταρτών που επιζητούν την προσάρτηση της περιοχής στο Πακιστάν. Μία απο τις εκρήξεις σημειώθηκε όταν λεωφορείο περασε πάνω απο νάρκη 27 χλμ βόρεια του Σριναγκάρ, σκοτώνοντας 4 και τραυματίζοντας 35 άτομα.

Φόβοι οικολογικής καταστροφής στις Νήσους Γκαλαπάγκος απο ναυάγιο
Αμερικανοί εμπειρογνώμωνες ειναι καθ'οδόν προς τις νήσους Γκαλαπάγκος για να βοηθήσουν το Ναυτικό του Εκουαδόρ και αξιωματούχους των νήσων να περιορίσουν τυχόν οικολόγική καταστροφή από κηλίδα πετρελαίου που διαρρέει απο προσαραγμένο τάνκερ.

Φόβοι διαβίωσης αστέγων από τον σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ
Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ, στον οποίο βρήκαν τον θάνατο σχεδόν εφτακόσια άτομα, υπάρχον ανησυχίες για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης πολλών απο τις 50.000 αστέγων που διαμένουν σε καταυλισμούς, καθως τελειώνουν οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων.

30 Ρουμάνοι στο νοσοκομείο απο μολυσμένα ψάρια
Τριάντα σχεδόν άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο στην Ρουμανία λόγων δηλητηρίασης από κυάνιο από μολύσμένα ψάρια του ποταμού Σιρέτ. Ο ποταμός μολύνθηκε στά μέσα της εβδομάδος απο διαρροή κυανίου απο βιομηχανία χημικών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.