Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ακροδεξιοί ισραηλινοί διαδηλώνουν εναντίον των συνομιλιών.
Ακροδεξιοί ισραηλινοί διαδηλώνουν εναντίον των συνομιλιών.

(21/01/2001, 18.00 GMT)

Συνεχίζονται οι νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι άρχισαν και πάλι σήμερα συνομιλίες στην Αιγυπτιακή πόλη Τάμπα, σε μια νέα προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Οι συνομιλίες άρχισαν αργά χθες το βράδυ και αναμένεται να διαρκέσουν για δέκα περίπου ημέρες, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ τον ερχόμενο μήνα. Εν τω μεταξύ ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας.

Κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας μελετά η Τουρκία
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας άσκησε έντονη κριτική εναντίον της απόφασης της γαλλικής βουλής, να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Το Συμβούλιο σημείωσε ότι η απόφαση της γαλλικής βουλής θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην σταθερότητα της περιοχής. Δεν υπήρξε άμεση ανακοίνωση για την επιβολή μέτρων εναντίον της Γαλλίας αλλά Τούρκοι υπουργοί δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών, είναι και ο αποκλεισμός γαλλικών εταιριών από συμβόλαια για την αγορά όπλων.

Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα στον Ειρηνικό
Eιδικοί της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν στον Ισημερινό για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην προσπάθεια της να περιορίσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε όταν περισσότερα από 600 χιλιάδες λίτρα καυσίμων διέρρευσαν από τάνκερ, το οποίο προσάραξε την περασμένη Τρίτη κοντά στο κεντρικό νησί του Σαν Κριστομπάλ. Μέλος της ομάδας Αμερικανών ειδικών δήλωσε ότι προτεραιότητά τους είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η πετρελαιοκηλίδα απειλεί την οικολογική ισορροπία στα τροπικά νησιά Γκαλαπάγος του ειρηνικού ωκεανού.

Επιστημονικές προβλέψεις για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Περισσότεροι απο 600 επιστήμονες απο όλον τον κόσμο που συμμετέχουν σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Σαγγάη της κίνας, προειδοποίησαν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχει περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον από ότι αρχικά πιστεύετο. Στην έκθεση τους οι επιστήμονες λένε ότι η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη μας θα αυξηθεί απο 1,4 μέχρι 6 βαθμούς κελσίου τα επόμενα εκατό χρόνια. Σαν αποτέλεσμα θα υπάρξουν αλλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και στους υδάτινους πόρους, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση στην στάθμη των θαλασσών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύουν τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης μετά από έκθεση που τόνιζε ότι ένας μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών μεταφέρεται μέσω της Γιουγκοσλαβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στη συνεδρίαση τους στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να εντείνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις αστυνομικές δυνάμεις των Βαλκανικών χωρών και να βελτιώσουν την συνεργασία των τελωνειακών αρχών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σπείρες οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει την Σερβία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας κάλεσαν επίσης το Μαυροβούνιο να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για την ανεξαρτοποίηση του από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις του με την Σερβία θα πρέπει να διευθετηθούν στα πλαίσια της Ομοσπονδίας.

Ο Μπούς θα υπογράψει μέτρο κατά των αμβλώσεων
Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπούς, αποφάσησε να διακόψει την παροχή κονδυλίων σε διεθνείς οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού που προσφέρουν συμβουλές ή υπηρεσίες για αμβλώσεις. Η ενέργεια αυτή αντιστρέφει μια από τις πρώτες αποφάσεις που είχε λάβει ο Μπιλ Κλίντον όταν ανέλαβε πρόεδρος.

Βρετανία: η βουλή των Λόρδων εξετάζει τη χρήση κλονοποιημένων εμβρύων σε ιατρικές έρευνες
Στη Βρετανία η βουλή των Λόρδων πραγματοποιεί σήμερα κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία ενδέχεται να έχει σημαντική επίδραση στους νόμους που αφορούν τη χρήση των εμβρύων σε ιατρικές έρευνες. Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο που επιτρέπει την κλονοποίηση εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς - όπως θεραπείες ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλζχάϊμερ. Η Βουλή των Λόρδων ενδέχεται ωστόσο να παραπέμψει το νομοσχέδιο σε ειδική επιτροπή για περαιτέρω έρευνα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αλλαγή της νομοθεσίας.

Μεγάλο το κόστος για την Ευρώπη από την ασθένεια των τρελλών αγελάδων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος από την ασθένεια των τρελλών αγελάδων, θα στοιχίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένα περίπου δισεκατομύριο δολλάρια και υπάρχει η πιθανότητα να τεθούν σε κίνδυνο και τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική. H επίτροπος Mισέλ Σρέγιερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξοδέψει περίπου 700 εκατομύρια δολλάρια για να αποζημιώσει τους αγρότες οι οποίοι θα πρέπει να θανατώσουν τα ζώα τους που έχουν μολυνθεί από τη νόσο των τρελλών αγελάδων, τη διενέργεια ελέγχων σε άλλα ζώα καθώς και τη λήψη διαφόρων άλλων μέτρων.

Δικάζεται ο Ρολάν Ντυμά
Στο Παρίσι άρχισε σήμερα η δίκη του πρώην υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας Ρολάν Ντυμά και της ερωμένης του Κριστίν Ντεβιέρ Ζονγκούρ. Ο κύριος Ντιμά κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το υπουργικό του αξίωμα για να βοηθήσει την ερωμένη του να αναλάβει διοικητική θέση στην πρώην κρατική εταιρεία πετρελαίου Elf και να υπεξαιρέσει περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια φράγκα.

Ποινική δίωξη εναντίον του παραιτηθέντος προέδρου των Φιλιππινών
Στις Φιλιππίνες οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν ποινική δίωξη εναντίον του παραιτηθέντος προέδρου της χώρας Τζόζεφ Εστράντα λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη είσοδο στην προεδρική κατοικία, της νέας προέδρου Γκλόρια Αρρόγιο.Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν εναντίον του Εστράντα υποθέσεις διαφθοράς. Εν τω μεταξύ το χρηματιστήριο των Φιλιππινών αντέδρασε θετικά στην απομάκρυνση του κ. Εστράντα αφού σήμερα έκλεισε με άνοδο 17%, τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσε μέσα σε μια μέρα.

Σε οικονομικά σκάνδαλα φέρεται αναμεμιγμένος ο πρόεδρος της Ινδονησίας
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Απτουραχμάν Ουαλίντ εμφανίστηκε σήμερα για λίγο ενώπιον επιτροπής της βουλής η οποία εξετάζει υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων, στα οποία φέρεται αναμεμιγμένος. Ο πρόεδρος αποχώρησε από το κτίριο στο οποίο εξετάζεται η υπόθεση ύστερα από τριάντα λεπτά, ενώ μέλος της επιτροπής δήλωσε ενωρίτερα ότι δεν πραγματοποίεται έρευνα εναντίον του προέδρου αλλά ότι απλά ζητούνται διευκρινήσεις.

Απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες
Ο "Μονομάχος" του Ρίντλεϋ Σκοτ κέρδισε τη χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, στα κινηματογραφικά βραβεία που θεωρούνται πρόκριμα για τα Όσκαρ και απονεμήθηκαν σήμερα στο Λος Άντζελες. Ο Τομ Χανκς, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Τζωρτζ Κλούνυ και η Ρενέ Ζελβέγκερ τιμήθηκαν με βραβεία ερμηνείας, ο Ανγκ Λη πήρε βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ μεγάλος χαμένος ο σκηνοθέτης Στήβεν Σόντενμπεργκ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.