Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ορθόδοξος Εβραίος προσεύχεται στον τείχο των δακρύων
Ορθόδοξος Εβραίος προσεύχεται στον τείχο των δακρύων

(23/01/2001, 23.30 GMT)
 

Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό
Το Ισραήλ διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, που άρχισαν πριν δύο μέρες στην πόλη Τάμπα της Αιγύπτου, μετά την ανακοίνωση ότι σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στην Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, ανακάλεσε την ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, για διαβουλεύσεις. Προηγουμένως, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δύο πλευρές πραγματοποιούσαν πρόοδο και υπήρχε πιθανότητα να κατέληγαν ακόμα και σήμερα σε σχέδιο συμφωνίας για ορισμένα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Ισραηλινοί έτρωγαν με Αραβα του Ισραήλ σε εστιατόριο της πόλης Τουλκάρμ όταν τους επετέθηκαν μασκοφόροι. Η οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη. Οι Παλαιστινιακές αρχές καταδίκασαν την επίθεση και είπαν ότι θα καταδιώξουν τους δράστες.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτεραιότητα του προέδρου Μπούς
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς υπέβαλλε το πρώτο νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο που έχει στόχο την εκπαιδευτική μεταρρ΄θυμιση. Ο κ. Μπούς προτείνει την διάθεση περισσοτέρων κονδυλίων στα σχολεία που δεν έχουν καλές αποδόσεις για να βελτιωθούν. Σε περίπτωση όμως που αποτύχου, θα δωθούν κουπούνια στους γονείς ώστε να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Επίσης προτείνει την καθιέρωση ετησίων εξετάσεων των μαθητών και την διεύρυνση της διαδακτέας ύλης.

Η Αννα Διαμαντοπούλου επικρίνει τον Μπους
Τρεις μόλις ημέρες μετά την εγκαθρίδρυση του Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ήδη τις πρώτες επικρίσεις για τις αποφάσεις του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η Επίτροπος για κοινωνικά θέματα και την εργασία Αννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους ότι γυρνά το ρολόι είκοσι χρόνια πίσω στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε χθες να πάψει η διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων σε κοινοφελείς οργανισμούς που προσφέρουν ενημέρωση για αμβλώσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου προσέθεσε ότι η απόφαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις κυρίως για τις φτωχές γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Απομακρύνεται η απειλή για το οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι οι άνεμοι και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα απομακρύνουν την πετρελαιοκηλίδα από τα νησιά Γκαλαπάγκος του μοναδικού αυτού βιότοπου. Η περιοχή των νησιών έχει κηρυχθεί "εθνικό πάρκο" και ο διευθυντής του οργανισμού δήλωσε ότι η διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ Τζέσικα που ναυάγησε κοντά στις ακτές του νησιού Σαν Κριστομπάλ, συνεχίζεται. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να γίνει αυστηρότερη η διεθνής νομοθεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοίας.

Ψυχρή η συνάντηση Ντελ Πόντε - Κοστούνιτσα
Η εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, επισκέπτεται για πρώτη φορά το Βελιγράδι και η πρώτη της ενέργεια ήταν να παραδώσει νέο ένταλμα για την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Η κ. Ντελ Πόντε απαίτησε την συνεργασία των νέων αρχών του Βελιγραδίου στην προσαγωγή του κ. Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα είχε συνάντηση μίας ώρας με την κ.Ντελ Πόντε. Το γραφείο του προέδρου Κοστούνιτσα ανέφερε ότι υπήρξαν διαφωνίες και κατηγόρησε το διεθνές δικαστήριο για "πολιτικοποίηση ". Το Βελιγράδι επιμένει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα πρέπει να δικαστεί στην Σερβία.

Πράσινο φώς για τη χρήση κλωνοποιημένων εμβρύων στη Βρετανία
Η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία έδωσε, με μεγάλη πλειοψηφία,  την έγκρισή της σε νόμο που επιτρέπει στους επιστημόνες την κλωνοποίηση εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς. Παρά τις έντονες αντιδράσεις θρησκευτικών ηγετών και οργανώσεων για την προστασία του εμβρύου που φοβούνται ότι η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει στην κλωνοποίηση ολόκληρου ανθρώπου, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νόμο που επιτρέπει την αφαίρεση κυττάρων από κλωνοποιημένα έμβρυα μέχρι 14 ημερών για τη δημιούργια στη συνέχεια ανθρώπινου ιστού -  διαδικασία που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσαχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Τουρκικές κυρώσεις κατά της Γαλλίας για το Αρμενικό
Κυρώσεις κατά της Γαλλίας ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, την περασμένη εβδομάδα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.Ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Σαμπαχατίν Τσακμάογλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ ακύρωσε συμφωνία παροχής υπηρεσιών μέσω δορυφόρου με την γαλλική εταιρεία Αλκατέλ. Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα εξετάζει τώρα και το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει στον γαλλικό κολοσσό Γκιάτ να συμμετάσχει στον μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία απορρίπτει ότι ήταν γενοκτονία η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τονίζει ότι ο θάνατός τους ήταν το αποτέλεσμα εσωτερικών βίαιων συγκρούσεων.

Τραγική η κατάσταση στη Γουϊνέα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη
Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες τόνισε ότι η κατάσταση στη νότια Γουϊνέα επιδεινώνεται καθημερινά και είναι η δραματικότερη που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο οργανισμός. Εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ είπε στο BBC ότι 250 χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Γουϊνέα για να αποφύγουν ένοπλες συρράξεις σε γειτονικές χώρες όπως η Λιβερία, έχουν παγιδευτεί στην περιοχή όπου διεξάγωνται μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ανακρίθηκε ο στρατηγός Πινοσέτ
Στη Χιλή, ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του πρώην δικτάτορα της χώρας, στρατηγού Πινοσέτ, ανέκρινε τον στρατηγό στο σπίτι του σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο που κατείχε την εξουσία. Μέχρις στιγμής δεν έγινε γνωστό ποιές ερωτήσεις υπέβαλλε στον στρατηγό Πινοσέτ ο δικαστής Χουάν Γκουσμάν. Πιστεύεται όμως ότι επικεντρώθηκαν στη δράση των στρατιωτικών ομάδων θανάτου που δολοφόνησαν δεκάδες πολιτικούς κρατουμένους μετά το πραξικόπημα του 1973.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πλατεία Τιανανμέν
Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την πλατεία Τιανανμέν στο Πεκίνο μετά την απόπειρα τεσσάρων γυναικών και ενός άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι μέλη του θρησκευτικού κινήματος Φαλούνγκονγκ να αυτοπυρποληθούν.  Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Ξινχουά, μετέδωσε ότι μια γυναίκα πέθανε. Η κυβέρνηση της Κίνας επιμένει ότι οι 5 ήταν μέλη του κινήματος πληροφορία που διέψευσε εκπρόσωπος της αίρεσης. Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύεσει την λειτουργία της Φαλούνγκονγκ.

Κηδεύτηκε ο Καμπίλα
Κηδεύτηκε σήμερα στη πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα ο δολοφονηθείς πρόεδρος Λοράν Καμπίλα. Η κηδεία του Καμπίλα έγινε κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, παρουσιά των ηγετών των γειτονικών χωρών και άλλων ξένων αξιωματούχων. Ο γιός του, Ζοζέφ Καμπίλα, που ανέλαβε την προεδρία είχε συνάντησει με τους προέδρους της Αγκόλα, Ζιμπάμπουε και Ναμίμπιας οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του δολοφονηθέντος προέδρου.

Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Εστράντα
Στις Φιλιππίνες απαγορεύθηκε στον πρώην πρόεδρο, Χοσέ Εστράντα να εγκαταλείψει την χώρα ενώ λήφθηκαν μέτρα ώστε να παγώσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Η απόφαση της κυβέρνησης και της εφορίας ανακοινώθηκε καθώς ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν δύο τράπεζες στην πρωτεύουσα Μανίλα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τον κ. Εστράντα να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς του. Η δίκη του Χοσέ Εστράντα για διαφθορά κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα γιατί δεν διατέθηκαν στους κατηγόρους οι λεπτομέρειες των λογαριασμών αυτών. Στην συνέχεια ο κ. Εστράντα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.