Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού στη βορειοδυτική Ινδία
Το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού στη βορειοδυτική Ινδία

(26/01/2001, 09:30 GMT)

Ισχυρότατος σεισμός συγκλόνισε Ινδία και Πακιστάν - τουλάχιστον 220 νεκροί
Μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα το πρωί την βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν, στις 08:50 τοπική ώρα. Αλλά τόσο η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία όσο και το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων λένε ότι η ένταση του σεισμού ήταν τουλάχιστον 7,8 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις, διάρκειας από 20 δευτερόλεπτα έως και 1 λεπτό, ταρακούνησαν τα ινδικά κρατίδια Γκουτζαράτ και Ρατζαστάν, αλλά έγιναν αισθητές και στην πρωτεύουσα Δελχί, τη Βομβάη, ακόμα και στο Νεπάλ. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων του Εγκέλαδου ανέρχεται -σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- σε τουλάχιστον 220 νεκρούς, οι περισσότεροι στην πόλη Αχμενταμπάντ. Αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 100 κτίρια και έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με την πόλη Μπούζ, που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ινδός αξιωματούχος χαρακτήρισε το σημερινό σεισμό ως τον ισχυρότερο στην περιοχή από το 1956. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι συγκάλεσε έκτακτως το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Νταβός: Υπό αστυνομική προστασία διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι ελβετικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να προστατεύσουν τους συνέδρους από τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, και κοντά σε κάθε σύνεδρο υπάρχει ένας ελβετός αστυνομικός ή στρατιώτης που εκτελεί χρέη προσωπικού φρουρού. Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC οι σύνεδροι φοβούνται ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα επιφέρει νέα παγκόσμια ύφεση. Αλλοι όμως σύνεδροι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομιών, η οποία ωφελεί τις πλουσιότερες χώρες εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στη χώρα των Βάσκων
Στην Ισπανία σημειώθηκε σήμερα το πρωί ισχυρή έκρηξη βόμβας -που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της ισπανικής αστυνομίας, από την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά σε στρατώνα, σκοτώθηκε 1 άτομο και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 2 ακόμα. Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ενέργεια φέρει τα χαρακτηριστικά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.

Η σερβική Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση Τζίντζιτς
Στη Σερβία η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την κυβέρνηση του κ. Ζόραν Τζίντζιτς. Ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι η κυβέρνηση του αντιπροσωπεύει την απόλυτη ρήξη με το παρελθόν και εξήγγειλε ότι βασικές προτεραιότητες της θα είναι η εναρμόνιση της σερβικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ευρώπης και η δημιουργία κινήτρων γιά τους  ξένους επενδυτές. Τέλος ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις πολιτικές δολοφονίες και εγκλήματα που διαπραχθησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Τουρκία:  Αστυνομική επιδρομή στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στην Τουρκία η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια της έρευνας που έχουν αρχίσει οι διωκτικές αρχές, μετά από πληροφορίες ότι η οργάνωση αυτή ελάμβανε οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Τη σχετική είδηση μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και αμέσως αντέδρασε η οργάνωση της "Διεθνούς Αμνηστείας", που με ανακοίνωσή της καταδικάζει την επιδρομή της τουρκικής αστυνομίας.

Πτώση αεροσκάφους στη Βενεζουέλα - 24 νεκροί
Στη νότια Βενεζουέλα κατέπεσε αργά χθες το βράδυ επιβατικό αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Ρουτάκα, με αποτέλεσμα το θάνατο των 21 επιβατών και των 3 μελών του πληρώματος, καθώς και τον τραυματισμό δύο κατοίκων της περιοχής. Το αεροσκάφος έπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το Σιουδάδ Μπολιβάρ και ενώ κατευθυνόταν στο νησί Μαργκαρίτα της Καραϊβικής. Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι ήταν ευρωπαίοι τουρίστες.

Επανέναρξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό
Ξανάρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Αίγυπτο. Ομως, λίγο μετά από την επανέναρξη των συνομιλιών ήρθε η είδηση ότι ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από Παλαιστινίους κοντά στην Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ είπε ότι πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ τον ερχόμενο μήνα.

Η Ρωσία αποκαθίσταται ως πλήρες μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκατέστησε τα πλήρη δικαιώματα ψήφου της Ρωσίας, δικαιώματα που τής είχαν αφαιρεθεί τον περασμένο Απρίλιο εξαιτίας των καταγγελιών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία από τις ρωσικές δυνάμεις. Η αποκατάσταση της Ρωσίας ψηφίστηκε προηγουμένως με μεγάλη πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου.

Κοσυφοπέδιο: Επίθεση ενόπλων Αλβανών σε βρετανούς στρατιώτες
Στο Κοσυφοπέδιο αλβανοί ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον βρετανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στα βόρεια της επαρχίας. Σύμφωνα με βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι βρετανοί στρατιώτες -που ανήκουν στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη- προσπάθησαν να σταματήσουν -για έλεγχο στοιχείων- ομάδα Αλβανών που επέστρεφαν στο Κοσσυφοπέδιο από τη νότια Σερβία.

Το Κογκρέσο ερευνά την απονομή χάριτος από Κλίντον προς φοροφυγά
Στις ΗΠΑ επιτροπή του Κογκρέσου άρχισε έρευνα σχετικά με τη χάρη που απένειμε το τελευταίο 24ωρο της προεδρίας ο Μπιλ Κλίντον, στον αμερικανό επιχειρηματία Μάρκ Ρίτς, που ζεί εξόριστος στην Ελβετία, λόγω των κατηγοριών που εκκρεμούν εναντίον του για απάτη και φοροδιαφυγή. Η πρώην σύζυγος του κ. Ρίτς αποκαλύπτεται ότι έχει δωρήσει στο ζεύγος Κλίντον αντικείμενα για να επιπλώσουν το καινούργιο σπίτι τους.

Ορκίζεται σήμερα πρόεδρος ο Τζόζεφ Καμπίλα στη Δημοκρατία του Κογκό
Στη Δημοκρατία του Κογκό -πρώην Ζαϊρ- ο Τζόζεφ Καμπίλα, γιος του δολοφονηθέντος πρώην προέδρου Λωράν Καμπίλα, αναμένεται να ορκισθεί τελικά σήμερα ως πρόεδρος και να απευθύνει διάγγελμα στο λαό. Η τελετή ορκωμοσίας έχει αναβληθεί επί δύο συνεχείς ημέρες καθώς οι σύμβουλοι του κ. Καμπίλα προσπαθούν να κανονίσουν τις νομικές λεπτομέρειες της διαδοχής.

Ερευνητές λένε ότι κλιματικές αλλαγές επέφεραν την πτώση αρχαίων πολιτισμών
Επιστήμονες στις ΗΠΑ λένε ότι σύμφωνα με ολοένα αυξανόμενα ιστορικά στοιχεία, μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του παρελθόντος κατέρρευσαν εξαιτίας ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Yale της Μασαχουσέτης λένε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φώς δείχνουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα οδήγησαν στην πτώση τον πολιτισμό των Μάγια στην Κεντρική Αμερική, καθώς και τον Αιγυπτιακό πολιτισμό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.