Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

+
Το βρέφος που διεσώθηκε σήμερα στην πόλη Μπουζ
Το βρέφος που διεσώθηκε σήμερα στην πόλη Μπουζ

(29/01/2001, 14.54 GMT)

Ινδία: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για άλλους επιζώντες από τον σεισμό
Δύο ακόμα άτομα ανέσυραν ζωντανά από τα ερείπεια στην πόλη Μπουζ, στο επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της Παρασκευής, τα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν κυρίως πτώματα. Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι τα θύματα του σεισμού που έπληξε την πολιτεία Γκουτζαράτ, έντασης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένεται να ανέλθουν στις είκοσι χιλιάδες.  Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί έξι χιλιάδες πτώματα ενώ τουλάχιστον έξι χιλάδες είναι οι τραυματίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί επισκέπτεται σήμερα την περιοχή. Η κυβέρνηση του Δελχί έκανε γνωστό ότι χρειάζεται δάνεια συνολικού ύψους ενάμισυ δισεκατομμυρίου δολλαρίων από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον σεισμό.

Επικείμενη κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό
Τορπιλίζονται κατά τα φαινόμενα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντέ Σότο, ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στην Κύπρο και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας απο την Λευκωσία, απέτυχε, όπως φαίνεται, να πείσει τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητάει νέα μέτρα για τις τρελές αγελάδες
Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες αν χρειάζεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της σπογγοειδούς εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστής και ως ασθένειας των τρελών αγελάδων. Στις αρχές του μήνα, οι 15 υιοθέτησαν πρόγραμμα για την εξέταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των βοοειδών ηλικίας πάνω από 30 μηνών. Την περασμένη όμως εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να εξετασθούν όλα τα ζώα ηλικίας 24 μηνών και άνω μετά την ανακάλυψη αγελάδας 28 μηνών που είχε προσβληθεί από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στις Βρυξέλλες, η υιοθέτηση νέων μέτρων θα απαιτήσει μεγάλα κονδύλια αλλά οι υπουργοί γεωργίας δέχονται πιέσεις να δράσουν καθώς το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί και οι τιμές του βοδινού κρέατος συνεχίζουν να πέφτουν.

Συζήτηση για το μέλλον του διαδικτύου στο Νταβός
Το μέλλον του διαδικτύου συζητούν σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας,  πολλοί από τους συντελεστές της ηλεκτρονικής επανάστασης. Ενα από τα κύρια θέματα της συζήτησης, στην οποία συμμετέχει και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέητς, είναι ποιός πρέπει να φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο του περιεχομένου του διαδικτύου. Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι εάν θα πρέπει να φορολογούνται τα προϊόντα που πωλούνται μέσω του Ιντερνετ και αν τα κινητά τηλέφωνα θα αλλάξουν την ψηφιακή επικοινωνία.

Επιστρέφει εκτάκτως στο Βελιγράδι ο Κοστούνιτσα
Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα διέκοψε την επίσκεψη του στο Νταβός, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και επιστρέφει στο Βελιγράδι, για να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση που ανέκυψε στην κοιλάδα του Πρεσέβου στη Νότια Σερβία. Χθες, ένας γιουγκοσλάβος στρατιώτης βρήκε το θάνατο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με αλβανούς αντάρτες που ζητούν την προσάρτηση της περιοχής στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Κοστούνιτσα ζήτησε από την διεθνή κοινότητα την αποστολή παρατηρητών ώστε να πάψουν οι αντάρτες να μεταφέρουν στην περιοχή άνδρες και εξοπλισμό από το Κοσσυφοπέδιο.

Νέο ένταλμα σύλληψης για τον Πινοσέτ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Χιλή, απηγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του πρώην δικτάτορα της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ, σε σχέση με τον θάνατο 50 και πλέον ανθρώπων κατα την περίοδο που κατείχε την εξουσία. Οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν να συλληφθεί ξανά ο στρατηγός.

Δεν θα συναντηθούν μέχρι τις εκλογές στο Ισραήλ Μπάρακ-Αραφάτ
Ο Πρωθυπουργός του Ισραηλ, Εχούντ Μπάρακ, έδωσε τέλος στις φήμες που τον έφεραν να συναντάται για ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, σύντομα στη Σουηδία. Ο κ. Μπάρακ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών πριν τις ισραηλινές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.Ο κ. Μπάρακ έτρεφε την ελπίδα ότι η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του. Ομως, μετά τις καταγγελίες του κ. Αραφάτ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την στάση του Ισραήλ στην πρόσφατη διένεξη, φαίνεται ότι έχασε κάθε ελπίδα. Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος βρήκε το θάνατο στην Λωρίδα της Γάζας κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ινδονησία : Φοιτητική διαδήλωση κατά της διαφθοράς
Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, η αστυνομία εξαπέλυσε δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπούν στο κοινοβούλιο. Πάντως, αρκετοί φοιτητές κατάφεραν να εισέλθουν στο προαύλιο του κτιρίου. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ήταν προγραμματισμένο να εκθέσει σήμερα στο κοινοβούλιο το πόρισμα έρευνας για το θέμα. Ωστοσο η συνεδρίαση αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους.

Συνδιάσκεψη για την έλλειψη ανοχής στην κοινωνία
Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αρχίζει σήμερα τριήμερη διεθνής διάσκεψη που θα εξετάσει διάφορους τρόπους για να καταπολεμηθεί η έλλειψη ανοχής στην κοινωνία. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, είναι ανάμεσα στους πολιτικούς και πανεπιστημιακούς των πενήντα χωρών που συμμετέχουν. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως το Ιντερνετ, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν κατά της προπαγάνδας του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντι-σημιτισμού.

Ταϊβάν: Αυτοπυρπολισμός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πυρηνικά
Ενας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν λίγες ώρες μετά την απόφαση των βουλευτών να συγκληθεί εκτάκτως το σώμα για να συζητήσει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Πριν αυτοπυρποληθεί, ο άνδρας έδωσε επιστολή διαμαρτυρίας σε τηλεοπτικά συνεργεία με την οποία έκανε έκκληση στο κοινοβούλιο να μην εγκρίνει την κατασκευή τέταρτης μονάδας πυρηνικής ενέργειας στην Ταϊβάν. Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση του.

Ο Μπιλ Γκέητς στον αγώνα κατά του AIDS
Ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft Μπiλ Γκέητς, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, κάλεσε τον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του δίνοντας χρήματα στον αγώνα κατά της θανατηφόρου ασθένειας του AIDS. Ο Αμερικανός μεγιστάνας υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια δολλάρια τετραετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη σειράς εμβολίων και την κλινική δοκιμή τους. Ο κ. Γκέητς χαρακτήρισε ως "απίστευτη αποτυχία" της διεθνούς κοινότητας το γεγονός ότι δεν έχει παρασκευασθεί εμβόλιο για το AIDS εδώ και 20 χρόνια.

Αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Κύπελλο Αγγλίας
Η Μάντσεστερ Γουνάιτεντ έπεσε θύμα μεγάλης έκπληξης στο Ολν Τράφορντ από την Γουέστ Χαμ σε αγώνα νοκ-άουτ για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας στο ποδόσφαιρο. Οι "μπέμπηδες" έχασαν με 1-0 από την Γουέστ Χαμ από γκολ του Ιταλού Πάολο ντι Κάνιο στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης. Η ήττα αυτή αναγκάζει την Γιουνάιτεντ να αποχαιρετήσει το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά και τα όνειρα να επαναλάβει το τρεμπλ κατακτώντας, δηλαδή, Πρωτάθλημα Αγγλίας, Κύπελλο Αγγλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ - επίτευγμα που είχε καταφέρει πριν από 2 χρόνια.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.