Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μνημείο για τα θύματα του Λόκερμπι
Μνημείο για τα θύματα του Λόκερμπι

(31/01/2001, 09:00 GMT)

Σήμερα η απόφαση για το Λόκερμπι
Σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση για τους 2 Λίβυους που δικάζονται με την κατηγορία ότι είχαν ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση που είχε γίνει κατά ενός αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 270 άτομα. Εάν κριθούν ένοχοι, οι 2 Λίβυοι μπορεί να καταδικασθούν σε ισόβιο κάθειρξη. Η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει επίσης εάν θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Λιβύης. Πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Λιβύη θα πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα πριν αποφασίσει η Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις.

Τεράστια αερογέφυρα για τη βοήθεια των προσφύγων στην Ινδία
Μία 55χρονη γυναίκα ανεσύρθη από τα ερείπια στην πόλη Αχμενταμπάντ, έξι μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Ορισμένα ξένα σωστικά συνεργεία ετοιμάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την περιοχή επειδή δεν πιστεύουν πως υπάρχουν πολλές ελπίδες πλέον για την ανεύρεση άλλων επιζώντων. Πάντως, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει τώρα να μεταφέρονται με τεράστια αερογέφυρα στους σεισμοπληκτους.Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει 4 μήνες και απηύθυναν έκκληση για την άμεση αποστολή βοηθείας ύψους 15 εκατομμυρίων δολλαρίων.  Μεταξύ των χωρών που έχουν προσφέρει βοήθεια είναι και το Πακιστάν, ο αντίπαλος της Ινδίας, και, όπως εικάζεται, μπορεί ο σεισμός ν'άνοιξε τον δρόμο για την πολιτική συμφιλίωση των δύο χωρών.

"'Εγκλημα πολέμου" η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, λέει πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού
"Εγκλημα πολεμου" χαρακτήρισε την συνεχιζόμενη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είχε αναλάβει την επιχείρηση καθαρισμού από τα όπλα αυτά μετά τον Πόλεμο του Περσικού Κολπου. Ο Δρ Doug Rokke, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και πρώην επικεφαλής του προγράμματος απεμπλουτισμένου ουρανίου του Πενταγώνου, μιλώντας στο BBC, είπε επίσης ότι τα πυρομαχικά αυτά θα πρέπει να καταργηθούν αμέσως.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τη δράση των Αλβανών ανταρτών
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις από Αλβανούς αντάρτες στη Νότιο Σερβία κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης και τραυματίσθηκαν 4 άλλοι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε τον τερματισμό της βίας και τη διάλυση των "εξτρεμιστικών αλβανικών ομαδων".Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Βελιγράδι, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο από το Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για "απάνθρωπη μετχείριση" και επεδίκασε αποζημίωση ύψους 69 χιλιάδων δολλαρίων στην κάτοικο ενός κουρδικού χωριού η οποία έχασε τα πάντα τον Νοέμβριο του 1993 όταν Τούρκοι χωροφύλακες μπήκαν στο χωριό της κι άρχισαν να καίνε τα σπίτια αναγκάζοντας την ίδια και τους συγχωριανούς της να φύγουν. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Βρετανία: Αποκαλύψεις για την αφαίρεση οργάνων από νεκρούς
Το νοσοκομείο Ολντερ Χέι του Λίβερπουλ δέχθηκε χθες αυστηρή κριτική από τον υπουργό Υγείας της χώρας, Αλαν Μίλμπερν, για την πρακτική της αφαίρεσης των οργάνων νεκρών παιδιών, χωρίς την συγκατάθεση των γονέων τους. Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει μία άλλη έκθεση που έδοσε στη δημοσιότητα ο αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, Λίαμ Ντόναλντσον, πιστεύεται ότι έχουν αποθηκευθεί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας πάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπινα όργανα τα οποία είχαν αφαιρεθεί από νεκρούς χωρίς την συγκατάθεση των συγγενών τους ή χωρίς να χρησιμοποιηθούν ποτέ για ιατρικές έρευνες. Τώρα οι συγγενείς των νεκρών ζητούν εξηγήσεις. Για την επιστροφή των οργάνων που είχαν αφαιρεθεί στο νοσοκομείο Ολντερ Χέυ του Λίβερπουλ έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή, ενώ ο όλος φάκελος έχει διαβιβασθεί στην εισαγγελία.

Ταϊβάν: κόντρα βουλής και πρωθυπουργού γι'αμφιλεγόμενη πυρηνική εγκατάσταση
Η βουλή της Ταϊβάν αποφάσισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή της τετάρτης μονάδος παραγωγής πυρηνικής ενεργείας παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Τσανγκ Τσουν-χσιούνγκ, είχε αποφασίσει ότι θα έπρεπε να σταματήσει το έργο αυτό. Ο κ.Τσανγκ δήλωσε ότι η απόφαση του κοινοβουλίου δεν τον δεσμεύει: όπως εξήγησε, επιμένει ότι η Ταϊβάν, στην οποία έχουν γίνει σεισμοί στο παρελθόν, δεν έχει τις εγκαταστάσεις για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων και θα πρέπει να αναπτύξει άλλες μορφές ενεργείας.

Ο Τζόζεφ Εστράντα επιμένει ότι είναι πρόεδρος των Φιλιππίνων
Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνω, Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος αναγκάσθηκε πριν από 11 μέρες ν'αποχωρήσει από την εξουσία, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του και, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του, δήλωσε πως δεν πραιτήθηκε ποτέ και πως εξακολουθεί να είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Χθες, η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή της θα συντρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια που θ'αποσκοπεί στην αποσταθεροποιηση του νέου καθεστώτος.

Στον ανακριτή ο γιός του Φρανσουά Μιτεράν
Ο Ζαν-Κριστόφ Μιτεράν, γιός του πρώην προέδρου της Γαλλίας, θ'ανακριθεί σήμερα από τις αρχές στο Παρίσι για την ανάμιξή του σε εμπόριο όπλων προς την Αγκόλα. Ο ανακριτής θα ρωτήσει τον κ. Μιτεράν, που ήταν επί 6 χρόνια σύμβουλος του πατέρα του για αφρικανικές υποθέσεις, γιατί η εταιρεία όπλων Brenco International κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία 1,8 εκατομμύρια δολλάρια. Οι αρχές ερευνούν την εταιρεία αυτή  οποία λέγεται πως πώλησε, χωρίς άδεια, όπλα αξίας 500 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Αγκόλα.

Απώλεια θέσεων εργασίας στην Amazon.com
Η γνωστή αμερικανική εταιρεία του Διαδικτύου, Amazon.com, ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της κατά 15%. Η εταιρεία που πουλάει από βιβλία έως ηλεκτρονικά προϊόντα, δήλωσε ότι με την περικοπή 13 χιλιάδων θέσεων θα μπορέσει να γίνει επικερδής μέχρι το τέλος του χρόονου. Η απόφαση της Amazon.com έρχεται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Πάντως χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι τιμές των μετοχών σημείωσαν άνοδο καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα νέα μείωση των αμερικανικών τραπεζικών επιτοκίων.

Έληξε χωρίς θύματα η αεροπειρατία στην Κολομβία
Η αεροπειρατεία που έγινε στην Κολομβία έληξε χωρίς να υπάρξουν θύματα. O κυβερνήτης του επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Σαν Βιτσέντε ντελ Καγκουάν που βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που ελέγχεται από τους αντάρτες των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας", εξουδετέρωσε τελικά τον οπλοφόρο ο οποίος και συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα 26 ατομα που επέβαιναν στο σκάφος δεν έπαθε τίποτα. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που είχε δόσει η κυβέρνηση στους αντάρτες για να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.