Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το σημείο του αεροσκάφους που σημειώθηκε η έκρηξη της βόμβας
Το σημείο του αεροσκάφους που σημειώθηκε η έκρηξη της βόμβας

(31/01/2001, 23:00 GMT)

Υπόθεση Λόκερμπι: Ισόβια για Λίβυο πράκτορα - Αθώωση του δεύτερου κατηγορούμενου
Σε ισόβια κάθειρξη, που δεν μπορεί να μετατραπεί σε φυλάκιση κάτω από 20 χρόνια, καταδικάστηκε ο ένας από τους 2 Λίβυους, που κατηγορούνταν για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος της ΡΑΝΑΜ, το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, με αποτέλεσμα το θάνατο 270 επιβατών, μελών του πληρώματος και κατοίκων του Λόκερμπι. Στην Λιβύη ανακοινώθηκε ότι ο καταδικασθείς Αμπντέλ Μπασέντ Αλ Μεγκραχί, που υπηρετούσε την εποχή της βομβιστικής ενέργειας στις μυστικές υπηρεσίες, θα ασκήσει έφεση. Η δίκη των 2 Λιβύων που διήρκησε περισσότερο απο 9 μήνες, διεξήχθη σε ειδικό δικαστήριο υψίστης ασφαλείας στην Ολλανδία. Ο δεύτερος των κατηγορουμένων, Αλ Αμίν Καλίφα Φαχίμα, που αθωώθηκε, εγκατέλειψε υπό αστυνομική συνοδεία το στρατόπεδο όπου είχε στηθεί το δικαστήριο, με προορισμό τη Λιβυή.

Διαξιφισμοί ΗΠΑ και Βρετανίας με Λιβυή για την υπόθεση Λόκερμπι
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ W. Μπους ζήτησε από τη Λιβυή να ναλάβει τις ευθύνες της για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της PANAM  και να αποζημιώσει τις οικογένεις των 270 θυμάτων. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέαρ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε οτι η καταδίκη του κ. Αλ Μεγκραχί δεν σημαίνει το τέλος των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβάλλει  τα Ηνωμένα Εθνη  εναντίον της Λιβύης. Αλλά η Λιβυή απέρριψε τις αμερικανικές και βρετανικές αιτιάσεις περί άσκησης "κρατικής τρομοκρατίας". Ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε σε ανταποκριτές ότι η χώρα του δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν.

Μείωση 0,5% στα αμερικανικά επιτόκια
Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει κατά 0,5% τα επιτόκια, κατά την αποψινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων, που σκοπό έχει την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, ήταν αναμενόμενη, μετά την έκδοση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων, που επιβεβαιώνουν ραγδαία επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2000 ήταν 1,4%, ο χαμηλότερος την τελευταία πενταετία.

Τεράστια αερογέφυρα για βοήθεια των σεισμοπαθών στην Ινδία
Έξι ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ στη βορειοδυτική Ινδία, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται στην φροντίδα των αστέγων και των τραυματισμένων, καθώς οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων εκλίπουν. Ωστόσο, νωρίς το πρωί ανασύρθηκε ζωντανή απο τα συντρίμμια του σπιτιού της στην πόλη Αχμένταμπάντ μία 55χρονη γυναίκα. Στο μεταξύ τα συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας μιλούν για καθυστερήσεις στο έργο αρωγής των εκατοντάδων χιλιάδων σεισμοπαθών. Η ινδική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει  σχεδόν 450 πτήσεις με εφόδια προς τις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διανομή των αναγκαίων προμηθειών προς τους σεισμοπαθείς.

Τουρκία: Πολιτική κρίση μετά από βίαιο θάνατο βουλευτή στο κοινοβούλιο
Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθησαν χθές τη νύχτα μέσα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με ανταλλαγή ύβρεων και άγριο ξυλοδαρμό αντιπολιτευόμενων βουλευτών με συναδέλφους τους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών επεισοδίων ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Φενζί Σιχανλίογλου, βρήκε το θάνατο από καρδιακή προσβολή. Οι δικαστικές αρχές της χώρας διέταξαν έρευνα για το θέμα. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βουλευτές της άρχισαν την φασαρία μέσα στην Εθνοσυνέλευση, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ετσεβίτ.

Ηρεμία στη Μιτροβίτσα μετά από 2 ημέρες βίαιων επεισοδίων
Στο Κοσυφοπέδιο η ηρεμία επανήλθε στην διχοτομημένη πόλη της Μιτροβίτσα, μετά τα βίαια επεισόδια των 2 τελευταίων ημερών ανάμεσα σε στρατεύματα της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και Αλβανούς κατοίκους. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρά τη φαινομενική ηρεμία, η κατάσταση στην πόλη παραμένει τεταμένη. Στα σημερινά επεισόδια τραυματίσθηκαν 13 γάλλοι στρατιώτες της K-FOR και αρκετοί αλβανοί διαδηλωτές. Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για τη δολοφονία 15χρονου συμπατριώτη τους στο σερβικό τομέα της πόλης, την περασμένη Δευτέρα.

Βρετανία: Αποκαλύψεις για την αφαίρεση οργάνων από νεκρούς
Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία απο την αποκάλυψη οτι περισσότερα από 100 χιλιάδες ανθρώπινα όργανα βρίσκονται αποθηκευμένα στα ψυγεία νοσοκομείων χωρίς τα περισσότερα από αυτά να έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς των νεκρών, απο τους οποίους είχαν αφαιρεθεί τα όργανα, δεν είχαν ενημερωθεί για την πρακτική αυτή των νοσοκομείων. Για το θέμα έχουν ήδη γίνει δύο επίσημες εκθέσεις και η μία απο αυτές αφορά την αφαίρεση οργάνων απο νεκρά νεογνά στο νοσοκομείο Άλντερ Χέϊ του Λίβερπουλ.

Γερμανία: μέτρα για την αντιμετώπιση της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας
Οι αρχές στην Γερμανία έκαναν σήμερα γνωστό ότι θα λάβουν μέρος στο σχέδιο που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο προβλέπει την σφαγή έως και 2 εκατομμυρίων βοοειδών για να αντιμετωπισθεί η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (BSE). Αλλά και στη Νότια Κορέα οι αρχές της χώρας υποψιάζονται ότι ένας 30χρονος άνδρας μπορεί να έχει προσβληθεί από την ανθρώπινη μορφή της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση, θα πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νόσου BSE εκτός Ευρώπης.

Ινδονησία: Συνεδρίαση της βουλής για την παραπομπή του προέδρου Γουαχίντ
Στην Ινδονησία θα συνεδριάσει σήμερα το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου της χώρας, Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, στη δικαιοσύνη, εξαιτίας των κατηγοριών που εκκρεμούν εναντίον του για διαφθορά.

Επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Βιρμανία
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται τη Βιρμανία χαρακτήρισε το διάλογο που έχει αρχίσει ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς και τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία, ως την πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη χώρα αυτή την τελευταία δεκαετία. Πάντως η ομάδα της Ε.Ε., που συναντήθηκε με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χούντας, στρατηγό Κιν Νιούν, και την αρχηγό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Ανγκ Σαν Σου Κι, επεσήμανε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι ακόμα εύθραυστη.

Χιλή: Και τύποις σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοσέτ
Στη Χιλή ο πρώην δικτάτορας της χώρας, στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ, τέθηκε και τυπικά υπό κατ' οίκον περιορισμό εξαιτίας των κατηγοριών δολοφονιών και απαγωγών πολιτικών αντιπάλων, που έχουν απαγγελθεί εναντίον του. Συγκεκριμένα δικαστικός επιμελητής επισκέφθηκε την εξοχική κατοικία του κ. Πινοσέτ και επέδωσε το περιοριστικό ένταλμα.

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών πειρατίας σε εμπορικά πλοία
Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση στις επιθέσεις πειρατών κατά εμπορικών πλοίων, ιδίως στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, αύξηση γνωρίζει και η χρήση βίας από τους πειρατές ενάντια στα πληρώματα των πλοίων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.