Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τί περιμένουν τώρα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί από τον συνταγματάρχη Γκαντάφι
Τί περιμένουν τώρα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί από τον συνταγματάρχη Γκαντάφι

(1/2/2001, 05:00 GMT)

Η Λιβύη θα πρέπει ν'αναλάβει την ευθύνη για το Λόκερμπι, τονίζει ο πρόεδρος Μπους
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσαν τη Λιβύη ν'αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που είχε γίνει το 1988 κατά του αεροσκάφους της ΠανΑμ που συνετρίβη στο Λόκερμπι της Σκοτίας, μετά την χθεσινή καταδίκη ενός στελέχους των μυστικών της υπηρεσιών για την ενέργεια αυτή, του Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκραχί. Ενας άλλος Λίβυος που είχε επίσης παραπεμθεί σε δίκη, ο Αλ Αμίν Καλίφα Φαχίμα, αθωώθηκε. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις κυρώσεις για να διασφαλισθεί ότι η Λιβύη θα καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των 270 θυμάτων. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Όμως, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, είπε στο BBC ότι η Λιβύη δεν θα δεχθεί ποτέ ότι ευθύνεται για την επίθεση στο Λόκερμπι. Οπως είπε, οι δικαστές έκριναν πως ένα άτομο ευθύνεται για την ενέργεια αυτή και όχι το κράτος.

Οι κυρώσεις κατά της Λιβύης παραμένουν, δηλώνει η Ουάσινγκτον
Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι, για ν'αρθούν οι κυρώσεις οριστικά, η Λιβύη θα πρέπει όχι μόνο να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των 270 θυμάτων, αλλά να αποκαλύψει επίσης όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Λόκερμπι. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συνεχισθούν οι έρευνες για να διαπιστωθεί ποιός άλλος ευθύνεται για την ενέργεια αυτή. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν.Υόρκη με αξιωματούχους της Λιβύης για να εξηγήσουν τί ακριβώς ζητεί η Ουάσινγκτον από το καθεστώς της Τρίπολης.

Ινδία: Φόβοι για επιδημίες μετά τον σεισμό
Μία σχεδόν εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, υπάρχει τώρα η απειλή επιδημιων. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισαν τον κίνδυνο να εκδηλωθούν επιδημίες τύφου και χολέρας από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Ο σεισμός άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς ο ινδικός στρατός αγωνίζεται να ανασύρει τις χιλιάδες των πτωμάτων από τα ερείπια. Ανταποκρίτρια του ΒΒC στην πόλη Μπούζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεταδίδει ότι η οσμή από τα θαμένα κάτω από τα ερείπια πτώματα είναι φοβερή και οι αρχές ψεκάζουν με απολυμαντικά την πόλη που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Η ανταποκριτριά μας προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής δεν έχουν ακόμη επισκεφθεί τα χωριά γύρω από την Μπουζ. Εν τω μεταξύ, η ινδική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 400 πτήσεις αεροσκαφών που μετέφεραν εφόδια στην Μπουζ, αλλά, σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών αρωγής, υπάρχουν προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους 300 χιλιάδες αστέγους.

"Ευθραστη" ηρεμία στην Μιτρόβιτσα
Ηρεμία επικρατεί τώρα στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου όπου συνεχίσθηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Αλβανούς και μέλη της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. 13 Γάλλοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν χθες στις συγκρούσεις οι οποίες είχαν ως επίκεντρο τη γέφυρα που συνδέει τον σερβικό και τον αλβανικό τομέα της πόλης. Οι Αλβανοί διαμαρτύρονταν για τον θάνατο, τη Δευτέρα, ενός νεαρού συμπατριώτη τους. Αλλά η ηρεμία που παρατηρείται τώρα είναι εξαιρετικά εύθραστη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Μιτρόβιτσα: Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα τερματισθεί ο νέος αυτός κύκλος της βίας, λέει ο Νίκολας Γουντ. Φοβούνται ότι θα συνεχισθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γιατί το Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον φόνο 9 Αλβανών στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Φόβοι για την εξαφάνιση 2 στελεχών του κόμματος "Χαντέπ" στην Τουρκία
Στην Τουρκία, η ηγεσία του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος "Χαντέπ" εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την τύχη δύο στελεχών του που εξαφανίστηκαν πριν από μία εβδομάδα, o Σερντάφ Τανίφ και ο Εμπουμπεκίρ Ντενίζ, μετά τα εγκαίνια των γραφείων του κόμματος στη Σιλόπη.  Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, oι κυριοι Τανίφ και Ντενίζε δέχονταν πιέσεις από τις δυνάμεις αδφαλείας και πριν εξαφανισθούν.Το "Χαντέπ", εξηγεί ο ανταποκριτής μας, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη Ν.Α. Τουρκία που εχει κυρίως κουρδικό πληθυσμό, περιοχή όπου οι ανεξήγητες εξαφανίσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Δραματική αύξηση της πειρατίας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) ανακοίνωσε ότι έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα πειρατίας, ιδιαίτερα στις θάλασσας γύρω από την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Εχουν αυξηθεί επίσης και οι επιθέσεις που δέχονται τα πληρώματα των πλοίων. Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, το 2000 ήταν η χειρότερη χρονιά: έγιναν πέρσι πάνω από 400 επιθέσεις σε πλοία.

Λίγες αντιδράσεις προκαλεί η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Η μείωση κατά μισό τοις εκατό των αμερικανικών επιτοκίων χθες έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις ΗΠΑ, αλλά στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης οι τιμές των μετοχών δεν αυξήθηκαν σημαντικά: ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 6 μόνο μονάδων, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, Νάσντακ, έπεσε κατά 2,3 %. Η χθεσινή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, η δεύτερη μέσα σ'ένα μήνα, ακολούθησε την δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν οτι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε περισσότερο απ'ό,τι προεβλέπετο στα τέλη του 2000.

Και επισήμως σε κατ'οίκον περιορισμό ο Πινοσέτ
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, ετέθη και επισήμως σε κατ'οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για τον θάνατο και την εξαφάνιση 70 και πλέον πολιτικών κρατουμένων μετά το πραξικόπημα του 1973. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Σαντιάγο, αναμένεται πως οι δικηγόροι του στρατηγού θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εκδίκαση της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει την παραπομπή του σε δίκη.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.