Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τί περιμένουν τώρα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί από τον συνταγματάρχη Γκαντάφι
Τί περιμένουν τώρα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί από τον συνταγματάρχη Γκαντάφι

(1/2/2001, 08:00 GMT)

Η Λιβύη δηλώνει πως δεν ευθύνεται για την τραγωδία του Λόκερμπι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, είπε στο BBC ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί ποτέ ότι ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση που είχε γίνει το 1988 κατά του αεροσκάφους της ΠανΑμ που συνετρίβη στο Λόκερμπι της Σκοτίας, παρά το γεγονός ότι ένας από τους πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών καταδικάσθηκε χθες σε ισόβιο κάθειρξη για την ενέργεια αυτή. Οπως είπε ο Λίβυος αξιωματούχος, οι δικαστές έκριναν πως ένα άτομο ευθύνεται για την ενέργεια αυτή και όχι το κράτος. Χαρακτήρισε επίσης "πρόωρες" τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων. Αλλά, όπως επισημαίνι ο ανταποκριτής του BBC, Λίβυοι αξιωματούχοι δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θα ήθελαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση κι έτσι μπορεί να είναι έτοιμοι να συζητήσουν κάποια φόρμουλα που θα είναι αποδεκτή στην Τρίπολη και η οποία θα επιτρέψει την οριστική άρση των κυρώσεων.

Μέτρα με στόχο την άρση των κυρώσεων
Αμερικανοί αξιωματούχοι  αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν.Υόρκη με αξιωματούχους της Λιβύης για να εξηγήσουν τί ακριβώς ζητεί η Ουάσινγκτον από το καθεστώς της Τρίπολης προκειμένου ν'αρθούν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Λιβύη θα πρέπει ν'αναλάβει την ευθύνη για την τραγωδία του Λόκερμπι, να καταβάλει αποζημιώσεις, ν'αποκαλύψει επίσης όλα όσα γνωρίζει για την βομβιστική επίθεση και ν'αποκηρύξει την τρομοκρατία. Όπως επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, κανείς δεν θέλει την επιβολή μεγαλυτέρων κυρώσεων, ιδιαίτερα οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου.

Για τρομοκρατία κατηγορείται η Β. Κορέα
Οι οικογένειες των 115 θυμάτων του κορεατικού αεροσκάφους που είχε ανατιναχθεί στον αέρα πάνω από τη Βιρμανία το 1987 κι επίσης ένας συνασπισμός δεξιών κομμάτων ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον οποίο κατηγορούν για τρομοκρατία. Τον καλούν να ζητήσει δημοσία συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια κατά του κορεατικού αεροσκάφους είχε ως αποτέλεσμα να περιλάβουν οι ΗΠΑ την Β. Κορέα στον κατάλογο των χωρών που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την διεθνή τρομοκρατία.

Ινδία: Φόβοι για επιδημίες μετά τον σεισμό
Μία σχεδόν εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας, υπάρχει τώρα η απειλή επιδημιων. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισαν τον κίνδυνο να εκδηλωθούν επιδημίες τύφου και χολέρας από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Ο σεισμός άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς ο ινδικός στρατός αγωνίζεται να ανασύρει τις χιλιάδες των πτωμάτων από τα ερείπια. Ανταποκρίτρια του ΒΒC στην πόλη Μπούζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεταδίδει ότι η οσμή από τα θαμένα κάτω από τα ερείπια πτώματα είναι φοβερή και οι αρχές ψεκάζουν με απολυμαντικά την πόλη που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Η ανταποκριτριά μας προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής δεν έχουν ακόμη επισκεφθεί τα χωριά γύρω από την Μπουζ. Εν τω μεταξύ, η ινδική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 400 πτήσεις αεροσκαφών που μετέφεραν εφόδια στην Μπουζ, αλλά, σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών αρωγής, υπάρχουν προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους 300 χιλιάδες αστέγους.

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Ινδονησίας δέχθηκαν τα πορίσματα μιας επιτροπής της Βουλής η οποία εκφράζει την υποψία ότι ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ είναι αναμεμιγμένος σε 2 οικονομικά σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιτροπή κατηγορεί επίσης τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και ότι είπε ψέμματα στην κοινή γνώμη.Ο ίδιος ο κ. Ουαχίντ αρνείται τις κατηγορίες.

Νέες συγκρούσεις στη Γάζα
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ένας Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε θανάσιμα από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός άνδρα ο οποίος τοποθετούσε βόμβα κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Νετζαρίμ. Ενας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 370 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Παλαιστίνιοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια των 4 τελευταίων μηνών.

Θ'ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παράδειγμα των ΗΠΑ;
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης συνεδριάζουν σήμερα γιαν'αποφασίσουν εάν θ'ακολουθήσουν και αυτοί το παράδειγμα της Κεντρικής Τραπέζης των ΗΠΑ η οποία μείωσε χθες κατά μισό τοις εκατό τα επιτόκια. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα φοβάται πως η μείωση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του Ευρώ.

"Ευθραστη" ηρεμία στην Μιτρόβιτσα
Ηρεμία επικρατεί τώρα στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου όπου συνεχίσθηκαν χθες, για δεύτερη ημέρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Αλβανούς και μέλη της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. 13 Γάλλοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν χθες στις συγκρούσεις οι οποίες είχαν ως επίκεντρο τη γέφυρα που συνδέει τον σερβικό και τον αλβανικό τομέα της πόλης. Οι Αλβανοί διαμαρτύρονταν για τον θάνατο, τη Δευτέρα, ενός νεαρού συμπατριώτη τους. Αλλά η ηρεμία που παρατηρείται τώρα είναι εξαιρετικά εύθραστη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Μιτρόβιτσα: Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα τερματισθεί ο νέος αυτός κύκλος της βίας, λέει ο Νίκολας Γουντ. Φοβούνται ότι θα συνεχισθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γιατί το Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον φόνο 9 Αλβανών στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Φόβοι για την εξαφάνιση 2 στελεχών του κόμματος "Χαντέπ" στην Τουρκία
Στην Τουρκία, η ηγεσία του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος "Χαντέπ" εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την τύχη δύο στελεχών του που εξαφανίστηκαν πριν από μία εβδομάδα, o Σερντάφ Τανίφ και ο Εμπουμπεκίρ Ντενίζ, μετά τα εγκαίνια των γραφείων του κόμματος στη Σιλόπη.  Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, oι κυριοι Τανίφ και Ντενίζε δέχονταν πιέσεις από τις δυνάμεις αδφαλείας και πριν εξαφανισθούν.Το "Χαντέπ", εξηγεί ο ανταποκριτής μας, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη Ν.Α. Τουρκία που εχει κυρίως κουρδικό πληθυσμό, περιοχή όπου οι ανεξήγητες εξαφανίσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Δραματική αύξηση της πειρατείας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) ανακοίνωσε ότι έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα πειρατίας, ιδιαίτερα στις θάλασσας γύρω από την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Εχουν αυξηθεί επίσης και οι επιθέσεις που δέχονται τα πληρώματα των πλοίων. Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, το 2000 ήταν η χειρότερη χρονιά: έγιναν πέρσι πάνω από 400 επιθέσεις σε πλοία.

Παραπονείται ο Μαρκ Ντιτρού για τις συνθήκες στις φυλακές
Ο Μαρκ Ντιντρού, που κατηγορείται για τον βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία τεσσάρων μικρών κοριτσιών, προσφεύγει σήμερα σε δικαστήριο του νοτίου Βελγίου για να διαμαρτυρηθεί για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες, όπως υποστηρίζει, κρατείται στις φυλακές. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, πολλοί θ'αρχίσουν και πάλι να διερωτώνται πότε τελικά θα γίνει η δίκη του Ντιτρού για τα σοβαρότατα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Γι'απάτη κατηγορείται η μητέρα των διδύμων του Ιντερνετ
Μία Αμερικανίδα, που έδοσε τα δίδυμά της για υιοθεσία μέσω του Διαδικτύου, κατηγορείται για απάτη. Η Τράντα Γουέκερ, που κατηγορείται ότι εξακολουθούσε να παίρνει επίδομα για τα δίδυμα παρά το γεγονός ότι τα είχε δόσει για υιοθεσία σ'ένα ζευγάρι από την Καλιφόρνια και σ'ένα ζευγάει Βρετανών. Η δις Γουέκερ και τα δύο ζευγάρια τυων θετών γονέων ζητούν τώρα την κηδεμονία των διδύμων.

Και επισήμως σε κατ'οίκον περιορισμό ο Πινοσέτ
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, ετέθη και επισήμως σε κατ'οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για τον θάνατο και την εξαφάνιση 70 και πλέον πολιτικών κρατουμένων μετά το πραξικόπημα του 1973. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Σαντιάγο, αναμένεται πως οι δικηγόροι του στρατηγού θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εκδίκαση της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει την παραπομπή του σε δίκη.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.