Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υποδοχή ήρωα επεφύλαξε ο συνταγματάρχης Γκαντάφι (δεξιά) στο Λίβυο που αθωώθηκε (αριστερά)
Υποδοχή ήρωα επεφύλαξε ο συνταγματάρχης Γκαντάφι (δεξιά) στο Λίβυο που αθωώθηκε (αριστερά)

(01/02/2001, 19:30 GMT)

Γκαντάφι: υπόσχεται αθώωση -με στοιχεία- του καταδικασθέντος βομβιστή του Λόκερμπι
Μετά την χθεσινή δικαστική απόφαση που κατεδίκασε ένα Λίβυο -μυστικό πράκτορα- σε ισόβια για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Panamerican το 1988 πάνω από τη Σκωτία, και ενώ οι συγγενείς των 270 θυμάτων ζητούν αποζημίωση από την λιβυκή κυβέρνηση, νέα τροπή πήρε σήμερα η υπόθεση Λόκερμπι, μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της Λιβυής, Μουαμάρ Γκαντάφι. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του ΒΒC στην Τρίπολη, ο συνταγματάρχης Γκαντάφι είπε οτι τη ερχόμενη Δευτέρα θα αποκαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα την αθωώτητα του καταδικασθέντος, Αμπντέλ Μπασέντ Αλ Μεγκραχί. Πρόσθεσε δε χαρακτηρηστικά ότι, τότε, οι δικαστές θα πρέπει ή να παραιτηθούν, ή να πούν την αλήθεια, ή να αυτοκτονήσουν. Τέλος δήλωσε ότι και εκείνος θα απαιτήσει εκ μέρους της χώρας του αποζημίωση απο τις ΗΠΑ, για τις βομβιστικές επιδρομές στη Λιβύη το 1986. Εντωμεταξύ υποδοχή ήρωα γνώρισε επιστρέφοντας στη Λιβυή ο δεύτερος των κατηγορουμένων στην υπόθεση, Αλ Αμίν Καλίφα Φαχίμα, που αθωώθηκε.   

Κινήσεις για άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Λιβυής
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν.Υόρκη με αξιωματούχους της Λιβύης για να εξηγήσουν τί ακριβώς ζητά η Ουάσινγκτον από την Τρίπολη προκειμένου ν' αρθούν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Λιβύη θα πρέπει ν'αναλάβει την ευθύνη για την τραγωδία του Λόκερμπι, να καταβάλει αποζημιώσεις, ν'αποκαλύψει επίσης όλα όσα γνωρίζει για την βομβιστική επίθεση και ν' αποκηρύξει την τρομοκρατία. Ο πρέσβης της Λιβυής στο Λονδίνο, Μοχάμεντ Αζουάϊ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα εξέταζε το ενδεχόμενο αποζημίωσης των συγγενών των 270 θυμάτων του Λόκερμπι, αφού όμως πρώτα θα έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα του καταδικασθέντος Αμπντέλ Αλ Μεγκραχί. Τέλος τόσο η Κίνα όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν την συνολική άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη ενάντια στη Λιβυή.

Υπο 24ωρη αστυνομική επιτήρηση ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν οτι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τέθηκε υπό 24ωρη παρακολούθηση από την αστυνομία. Ο κ. Μιλόσεβιτς, που παραμένει επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, θα διατηρήσει την προσωπική του φρουρά.  Ανακοινώνοντας το παραπάνω μέτρο, ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, είπε ότι διεξάγεται ήδη εκτενής έρευνα για την περίοδο διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Βελιγράδι, η απόφαση δεν σημαίνει ότι θα επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός στον κ. Μιλόσεβιτς.

Κοσυφοπέδιο: Συνεχίστηκε η βίαιη αντιπαράθεση Αλβανών - ΚFor στη Μιτροβίτσα
Γάλλοι στρατιώτες -μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στο Κοσυφοπέδιο- συνεπλάκησαν σήμερα με Αλβανόφωνους στην πόλη της Μιτροβίτσα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι στρατιώτες της KFor χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί κοντά στην γέφυρα Ιμπάρ, που χωρίζει την διχοτομημένη πόλη. Αφορμή για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στάθηκε η δολοφονία 15χρονου Αλβανού την περασμένη Δευτέρα, στο σερβικό τμήμα της πόλης.

Σκληρή κριτική της Κομισιόν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Τρελές Αγελάδες
Σκληρή κριτική στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεγονός οτι καθυστέρησαν σημαντικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας των Τρελών Αγελάδων άσκησε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα υγείας Ντέιβιντ Μπέρν. Τόνισε οτι επιθυμία του είναι όλες οι κυβερνήσεις των χωρών- μελών να υποβάλουν εκθέσεις κάθε μήνα στις Βρυξέλλες για το πώς αντιμετωπίζουν τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια.

Ινδία: Φόβοι για επιδημίες μετά τον σεισμό
Ο ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι απέρριψε ως αβάσιμη την κριτική που έχει ασκηθεί εναντίον της κυβέρνησής του, για καθυστερήσεις στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της βορειοδυτικής Ινδίας. Ο κ. Βατζπάγι αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες το πρώτο 24ωρο, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής, αλλά είπε ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα. Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η αερομεταφορά βασικών εφοδίων προς το Γκουτζαράτ, οι ιατρικές ομάδες που έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές, γύρω από την ισοπεδωμένη πόλη Μπούτζ, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημιών τύφου και χολέρας, λόγω της μόλυνσης του νερού.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μείωσε τελικά τα επιτόκια, όπως αναμενόταν μετά τη χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, να προβεί σε μειώσεις της τάξεως του 0.5%. Ο ανταποκριτής του BBC στη Φρανκφούρτη επισημαίνει οτι ένας απο τους λόγους που οδήγησαν  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την απόφαση ήταν και ο φόβος οτι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του Ευρώ.

Λονδίνο: Σύλληψη υπόπτων για σχεδιασμό βομβιστικών ενεργειών
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 5 άτομα που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η επιχείρηση για την σύλληψη των υπόπτων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα σε σπίτι του Δυτικού Λονδίνου, όπου βρέθηκαν διάφορα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τα εξαρτήματα αυτά δεν είναι τα συνήθη εξαρτήματα που χρησιμοποιούν οι ιρλανδικές αυτονομιστικές ομάδες.

Τουρκία: συνεχίζονται οικονομικά αντίποινα στη γαλλική απόφαση για γενοκτονία Αρμενίων
Άλλο ένα μέτρο κατά της Γαλλίας έλαβε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, μετά το πρόσφατο ψήφισμα της γαλλικής Βουλής -που επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ- με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Ετσι η Τουρκία προχώρησε στην ακύρωση ενός διαγωνισμού για την κατασκευή ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου επειδή και στις 2 υποψήφιες κοινοπραξίες συμμετείχαν και γαλλικές εταιρείες.

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
Η Βουλή της Ινδονησίας με συντριπτική πλειοψηφία δέχθηκε την έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ είναι αναμεμειγμένος σε δύο οικονομικά σκάνδαλα, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκθεση κατηγορεί επίσης τον κ. Γουαχίντ ότι καταχράστηκε του προεδρικού αξιώματος και ότι είπε ψέματα στην κοινή γνώμη. Ο ίδιος ο κ. Ουαχίντ αρνείται τις κατηγορίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.