Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αμερικανοί συγγενείς των θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου
Αμερικανοί συγγενείς των θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου

(02/02/2001, 05:30 GMT)

10 δις δολλάρια ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων του Λόκερμπι από τη Λιβύη
Δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του αεροπλάνου της Panamerican πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988 πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Λιβύης. Την Τετάρτη, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης καταδικάσθηκε για την βομβιστική αυτή επίθεση. Ενας άλλος Λίβυος αθωώθηκε και επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Γκαντάφι, δηλωσε χθες ότι θα δόσει στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, την αθωώτητα του καταδικασθέντος Αμπντελμπάσετ Αλί Μοχάμεντ Αλ Μεγράχι.

Τεταμένη η κατάσταση στην Μιτρόβιτσα
Συνεχίσθηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, οι συγκρούσεις στη διηρημένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Μιτρόβιτσα. Και, όπως, μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC, στόχος των νεαρών Αλβανόφωνων είναι οι στρατιώτες της K-FOR, δηλ. της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης οι οποίοι απαντούν στις επιθέσεις που δέχονται με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες: "ο σκληρός πυρήνας των διαδηλωτών της Μιτρόβιτσα", λέει ο Νίκολας Γουντ, "αποτελείται από εκατοντάδες νεαρούς οι οποίοι έχουν βάλει τώρα στο στόχαστρο τους στρατιώτες της K-FOR και ιδιαίτερα τους Γάλλους στρατιώτες τους οποίους κατηγορούν ότι αφήνουν τις ομάδες των ένοπλων Σέρβων να περιπολούν ανενόχλητοι στους δρόμους του βορείου τμήματος της πόλης. Αρχισαν, υπενθυμίζεται, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο τη Δευτέρα ενός νεαρού Αλβανού από σερβική, όπως πιστεύεται, οβίδα. Ο νέος πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου, Χανς Χέκερουπ, έπεισε την τοπική ηγεσία των Αλβανόφωνων να απευθύνει εκκλήσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά, όπως υπογραμμίζει ο απεσταλμένος του BBC, τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και η K-FOR δηλώνουν πως περιμένουν να συνεχισθούν τα βίαια επεισόδια και το Σαββατοκύριακο, γιατί αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον φόνο 9 Αλβανών στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Υπο 24ωρη αστυνομική επιτήρηση ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν οτι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τέθηκε υπό 24ωρη παρακολούθηση από την αστυνομία. Ο κ. Μιλόσεβιτς, που παραμένει επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, θα διατηρήσει την προσωπική του φρουρά.  Ανακοινώνοντας το παραπάνω μέτρο, ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, είπε ότι διεξάγεται ήδη εκτενής έρευνα για την περίοδο διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Βελιγράδι, η απόφαση δεν σημαίνει ότι θα επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός στον κ. Μιλόσεβιτς.

Ελλάδα και FYROM συζητούν το θέμα της ονομασίας
To επίμαχο θέμα της ονομασίας συζήτησαν την Τετάρτη και χθες, Πέμπτη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η σύντομη ανακοίνωση που εξέδοσε ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι κύριοι Ηλίας Γούναρης και Ιβάν Τοσέβσκι απλώς αντήλλαξαν απόψεις. Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι παρόμοιο με αυτό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα και μετά από προηγούμενες συναντήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν σημειώθηκε χθες πρόοδος. Ο Μάθιου Νίμιτζ, με τη μεσολάβηση του οποίου γίνονται οι συνομιλίες, είπε ο κ. Εκχαρντ, συνεχίζει την παράδοση του Σάιρους Βανς. Δεν μιλάει πολύ. Κι όταν έχει κάτι ν'ανακοινώσει, θα το κάνει. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, που συζήτησαν το θέμα της ονομασίας, είχαν δηλώσει αισιόδοξοι, ότι μπορεί να βρεθεί λύση με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Βρετανία: Σάλος για την απώλεια 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χαλυβουργία
Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η χθεσινή απόφαση της αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργίας "Κόρους" να μειώσει κατά 20  τοις εκατό την παραγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 6 χιλιάδες άτομα. Η εταιρεία δηλώνει πως έλαβε αυτή την απόφαση λόγω της "ισχυρής λίρας" και των φθηνών εισαγωγών χάλυβα: "Είναι υπερβολικά μεγάλη η παραγωγή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της "Κόρους", ο Σερ Μπράιαν Μόφατ. "Το ήμισι της παραγωγής μας δεν μπορεί να απορροφηθεί εδώ και πρέπει έτσι να το εξάγουμε. Δεν είταν έτσι πάντοτε τα πράγματα. Πριν από μία δεκαετία, χρειαζόταν να εξάγουμε μόνο το 30 τοις εκατό της παραγωγής μας." Το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει ενταχθεί στο "Ευρώ", υποστηρίζει η "Κόρους", έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε 60 λίρες από κάθε τόνο που εξάγουμε στην Ευρώπη.  Αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ίδια την εταιρεία.

Δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο πρόεδρος της Ινδονησίας
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, επιμένει πως δεν θα παραιτηθεί, παρά την επίπληξη που δέχθηκε χθες από τη Βουλή για την ανάμιξή που λέγεται πως έχει σε σκάνδαλα διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα παραπεμφθεί ο πρόεδρος στη δικαιοσύνη επειδή δεν είναι ουσιαστικά τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται οι εναντίον του καταγγελίες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ινδονησίας αρνείται κάθε ανάμιξη σε σκάνδαλα.

Ινδία: επιδημίες απειλούν τους σεισμόπληκτους
Μία εβδομάδα ακριβώς από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να βρουν το θάνατο, τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν πως δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων. Κάπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι οι οποίοι απειλούνται τώρα από επιδημίες, όπως προειδοποιούν οι αρχές.

Ο ηγέτης του Κογκό συναντά τον κύριο αντίπαλό του
Συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Κογκό, Τζόζεφ Καμπίλα, και ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τους αντάρτες που δρουν στο Κογκό. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως πρόκειται για την αρχή ενός αναγκαίου, όπως υποστηρίζουν, διαλόγου μεταξύ των δύο αυτών χωρών της Αφρικής.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τo διορισμό Ασκροφτ ως γενικού εισαγγελέα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερουσία ενέκρινε, μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της, την τοποθέτηση του Τζον Ασκροφτ ως γενικού εισαγγελέα. Πάντως η επιλογή του προέδρου Μπους, για το πρόσωπο του κ. Ασκροφτ, δέχθηκε σκληρή κριτική από 40 και πλέον γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι οι γνωστές θέσεις του νέου γενικού εισαγγελέα εναντίον των αμβλώσεων και των κανονιστικών περιορισμών στη χρήση όπλων, τον καθιστούν ακατάλληλο να ηγηθεί της αμερικανικής δικαιοσύνης.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.