Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Γάλλοι στρατιώτες της K-FOR
Γάλλοι στρατιώτες της K-FOR

(02/02/2001, 09:00 GMT)

Τεταμένη η κατάσταση στην Μιτρόβιτσα
Συνεχίσθηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, οι συγκρούσεις στη διηρημένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Μιτρόβιτσα. Νεαροί Αλβανοί επετέθησαν εναντίον των στρατιωτών της K-FOR, δηλ. της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, οι οποίοι απάντησαν στις επιθέσεις με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Αρχισαν, υπενθυμίζεται, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο τη Δευτέρα ενός νεαρού Αλβανού από σερβική, όπως πιστεύεται, οβίδα. Από τη Δευτέρα έχουν τραυματισθεί περίπου 70 Αλβανόφωνοι και 30 στρατιώτες της K-FOR. Ο νέος πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου, Χανς Χέκερουπ, έπεισε την τοπική ηγεσία των Αλβανόφωνων να απευθύνει εκκλήσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά, όπως υπογραμμίζει ο απεσταλμένος του BBC, τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και η K-FOR αναμένουν ότι θα συνεχισθούν τα βίαια επεισόδια και το Σαββατοκύριακο, γιατί αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον φόνο 9 Αλβανών στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Οι ΗΠΑ δίνουν διαβεβαιώσεις για τους Αμερικανούς στρατιώτες στα Βαλκάνια
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουλελ, τόνισε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει ν'αποσύρει αιφνιδίως τους στρατιώτες τους που υπηρετούν στις ειρηνευτικές δυνάμεις στα Βαλκάνια. Ο στρατηγός Πάουελ είπε πως, αν και επανεξετάζεται τώρα η πολιτική της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό, δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών εάν δεν γίνουν προηγουμένως προσεκτικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο Κόλιν Πάουελ θα επαναλάβει την διαβεβαίωση αυτή στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με αντιπροσωπεία των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου και αργότερα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Ντίντζιτς.

10 δις δολλάρια ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων του Λόκερμπι από τη Λιβύη
Δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του αεροπλάνου της PanΑm πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988 πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Λιβύης. Την Τετάρτη, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης καταδικάσθηκε για την βομβιστική αυτή επίθεση. Ενας άλλος Λίβυος αθωώθηκε και επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Γκαντάφι, δηλωσε χθες ότι θα δόσει στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, την αθωώτητα του καταδικασθέντος Αμπντελμπάσετ Αλ Μεγκράχι.

Βρετανία: Σάλος για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χαλυβουργία
Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η χθεσινή απόφαση της αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργίας "Κόρους" να μειώσει κατά 20  τοις εκατό την παραγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα να χαθούν πλέον των 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η εταιρεία δηλώνει πως έλαβε αυτή την απόφαση λόγω της "ισχυρής λίρας" και των φθηνών εισαγωγών χάλυβα.  Αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ίδια την εταιρεία. Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσε την διοίκηση της "Κόρους" ν'αρχίσει συνομιλίες με την Ντάουνιγκ Στριτ για ν'αποτραπούν οι απολύσεις που θα πλήξουν ιδιαίτερα την Ουαλία.

Ινδία: επιδημίες απειλούν τους σεισμόπληκτους
Μία εβδομάδα ακριβώς από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να βρουν το θάνατο, τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν πως δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων. Κάπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι οι οποίοι απειλούνται τώρα από επιδημίες, όπως προειδοποιούν οι αρχές.

Ο ηγέτης του Κογκό συναντά τον κύριο αντίπαλό του
Συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κογκό, Τζόζεφ Καμπίλα, και ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τους αντάρτες που δρουν στο Κογκό. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως πρόκειται για την αρχή ενός αναγκαίου, όπως υποστηρίζουν, διαλόγου μεταξύ των δύο αυτών χωρών της Αφρικής. Ο κ. Καμπίλα συναντήθηκε αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος προσέφερε να βοηθήσει το Κογκό στην εφαρμογή του ειρηνευτικού συμφώνου της Λουσάκα για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κογκό θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας--συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κι αυτές στην ειρηνευτική διαδικασία στο Κογκό.

Δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο πρόεδρος της Ινδονησίας
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, επιμένει πως δεν θα παραιτηθεί, παρά την επίπληξη που δέχθηκε χθες από τη Βουλή για την ανάμιξή που λέγεται πως έχει σε σκάνδαλα διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα παραπεμφθεί ο πρόεδρος στη δικαιοσύνη επειδή δεν είναι ουσιαστικά τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται οι εναντίον του καταγγελίες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ινδονησίας αρνείται κάθε ανάμιξη σε σκάνδαλα.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τo διορισμό Ασκροφτ ως υπουργού Δικαιοσύνης
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερουσία ενέκρινε, μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της, την τοποθέτηση του Τζον Ασκροφτ ως υπουργού Δικαιοσύνης. Πάντως, ο κ. Μπους δέχθηκε σκληρή κριτική από 40 και πλέον γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος γιατί περιέλαβε στην κυβέρνησή του τον κ. Ασκροφτ. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι οι γνωστές θέσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κατά των αμβλώσεων και των κανονιστικών περιορισμών στη χρήση όπλων, τον καθιστούν ακατάλληλο να ηγηθεί της αμερικανικής δικαιοσύνης.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.