Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Γάλλοι στρατιώτες της K-FOR
Γάλλοι στρατιώτες της K-FOR

(02/02/2001, 1900 GMT)
 

Στη δικαιοσύνη ο Μιλόσεβιτς
Η κυβέρνηση της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι εντός των δύο προσεχών εβδομάδων θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες γιά την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του πρωην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτά σύμφωνα με δηλώσεις του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, και ο οποίος δήλωσε στον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι θα διορισθούν νομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα απαγγείλου κατηγορητήριο κατά του Μιλόσεβιτς εντός δύο εβδομάδων.

Δεν αποχωρούν οι αμερικανοί στρατιώτες απο τα Βαλκάνια δηλώνουν οι ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή που η ένταση στη νότια Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προγραμματίζουν άμεση αποχώρηση των δυνάμεών τους από τα Βαλκάνια. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι, παρότι η Αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια επανεξετάζεται, δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση μείωση των Αμερικανών στρατιωτών χωρίς συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες στα Βαλκάνια και, παρότι αποτελούν μόνο το 15% της δύναμης που βρίσκεται εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς είχε ξεκαθαρίσει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα επιδιώξει την απόσυρσή τους όσο το δυνατό συντομότερα.
Σήμερα, πάντως, ο κ. Πάουελ έχει συναντήσεις με Αλβανόφωνους ηγέτες ανάμεσά τους και τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.  Εκτός απο το θέμα  αυτό αναμένεται να τους επιστήσει την προσοχή και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο και πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Μιτροβίτσα με τις συγκρούσεις των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ με Αλβανόφωνους που διαμαρτύρονται ιδιαίτερα εναντίον των Γάλλων στρατιωτών τους οποίους κατηγορούν ότι αφήνουν τις ομάδες των ένοπλων Σέρβων να περιπολούν ανενόχλητοι στους δρόμους του βορείου τμήματος της πόλης.

Ο ηγέτης του Κογκό συνάντησε τον κύριο αντίπαλο του.
Στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, και ο προεδρος της Ρουάντα, Πόλ Καγκάμε, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τους αντάρτες που δρούν στο Κογκό. Και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Υπουργό Εγωτερικών  των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ  ο οποίος δήλωσε οτι η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον πρόεδρο Καμπίλα να επιβάλει τους όρους του ειρηνευτικού συμφώνου που έχει ως βασικό στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Κογκό.

Εμμένει στις θέσεις του ο Καντάφι.
Αμετακίνητος παραμένει ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης  Γκαντάφι στην αρχική θέση του ότι η Λιβύη δεν ευθύνεται για την πολύκροτη υπόθεση Λόκερμπι. Παρά το γεγονός ότι ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλ Μεγκράχι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη βομβιστική επίθεση κατά του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πριν 12 χρόνια πάνω από το Λόκερμπι, ο συνταγματάρχης Γκαντάφι δεσμεύθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παράσχει στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του. Εντωμεταξύ, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του αεροπλάνου της ΠΑΝΑΜ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988 πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων απο τη Λιβύη.

Ινδία: Οργή των σεισμοπαθών εναντίων του κράτους.
Μία εβδομάδα ακριβώς από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το κρατίδιο Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να βρουν το θάνατο, η κυβέρνηση της χώρας δέχεται δριμύτατη κριτική απο τους πληγέντες. Ο Υπουργός εσωτερικών της Ινδίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των  πληγέντων, που απαιτούσαν άμεση βοήθεια. Εν τω μεταξύ, εξανεμίζονται οι  ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων, ενώ   300 χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι απειλούνται τώρα από επιδημίες.

Στην τελική ευθεία η προεκλογική περίοδος στο Ισραήλ.
Στην τελική ευθεία  μπαίνει το Ισραήλ για τις πρωθυπουργικές εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου με τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας Εχούντ Μπαράκ να παραμένει υποψήφιος του εργατικού κόμματος παρά τις πιέσεις που δέχεται να παραιτηθεί και να αναλάβει την προεδρία ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Περές. Στις εκλογές εχει ως αντίπαλό του τον Ariel Sharon που ανήκει στη Δεξιά. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Περές θα μπορούσε - αν συμμετείχε - να κερδίσει τις εκλογές.

Ισπανία: Φόβοι για νεό κρούσμα Τρελών Αγελάδων.
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων , οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν οτι κατά πάσα πιθανότητα έχουν εντοπίσει στο νησί Μανόρκα ένα ακόμα ζώο που έχει προσβλήθεί απο τη νόσο των τρελών αγελάδων.  Μέχρι στιγμής στη Ισπανία εχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, όλα στις Βόρειες περιοχές της χώρας.

Επιπλήξεις στη Τουρκία απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπιακή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να "ηρεμήσει" σχετικά με τα αντίποινα στα οποία έχει προβεί κατά Γαλλικών επιχειρήσεων και να μην υπερβάλει στις αντιδράσεις της  μετά την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας απο την Γαλλική βουλή.

Αύξηση της εγκληματικότητας στη Γαλλία.
Έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία για λογαριασμό της κυβέρνησης αποκλύπτει αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα κατά 5%. Προκειται μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί για τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορούν οικονομικά εγκλήματα και κυρίως απάτες με πιστωτικές κάρτες αλλά και ένοπλες ληστείες στην πρωτεύουσα της χώρας, το Παρίσι. Αφορμή για την έρευνα έγινε ένα βίαιο

Καθυσηχαστικός ο Ρωσικός στρατός για τα όπλα απεμπλουτισμένου Ουρανίου.
Ο Ρωσικός στρατός ανακοίνωσε οτι δεν εντοπίστηκαν κρούσματα λευχαιμίας σε ιατρικούς ελέγχους που έγιναν σε Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσυφοπέδιο, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για την χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου
 

Βρετανία: Σάλος για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χαλυβουργία
Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η χθεσινή απόφαση της αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργίας "Κόρους" να μειώσει κατά 20  τοις εκατό την παραγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα να χαθούν πλέον των 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η εταιρεία δηλώνει πως έλαβε αυτή την απόφαση λόγω της "ισχυρής λίρας" και των φθηνών εισαγωγών χάλυβα.  Αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ίδια την εταιρεία. Ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσε την διοίκηση της "Κόρους" ν'αρχίσει συνομιλίες με την Ντάουνιγκ Στριτ για ν'αποτραπούν οι απολύσεις που θα πλήξουν ιδιαίτερα την Ουαλία.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.