Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αμερικανικά σχέδια
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αμερικανικά σχέδια

(03/02/2001, 2000 GMT)

Οι ΗΠΑ υπεραμύνονται των σχεδίων για αντιπυραυλική άμυνα
Ο νέος αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπογράμμισε στους ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αντιπυραυλικού συστήματος παρά τη δυσαρέσκεια ορισμένων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και την αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας. Μιλώντας σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών άμυνας στο Μόναχο ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι δεν μπορεί πλέον να επαφίεται κανείς στην αρχή της πυρηνικής αποτροπής. Αλλά είπε ότι το θέμα δεν θα πρέπει να διχάσει τους ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ.  Ο γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο που θα έχουν τα αμερικανικά σχέδια.

Ειρηνική συγκέντρωση Αλβανών στη Μιτροβίτσα
Περίπου 3.000 αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κρατώντας αναμένα κεριά  συγκεντρώθηκαν στη διαρεμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου Μιτροβίτσα για την επέτειο ενός χρόνου από τον φόνο εννέα συμπατριωτών τους. Η υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο διεθνής ειρηνευτική δύναμη, φοβούμενη επανάλειψη των πρόσφατων βίαιων συγκρούσεων των αλβανών με γάλλους στρατιώτες, είχε αναπτύξει περί τα 2.000 στρατεύματα για τον έκλεγχο της τάξης. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι τελικά η συγκέντρωση και η τελετή ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Αμφιβολίες για την έκδοση Μιλόσεβιτς
Αυξάνονται οι αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις των γιουγκοσλαβικών αρχών να παραδώσουν τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ειδικό διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς είπε ότι η έκδοση υπόπτων στο δικαστήριο δεν είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του. Η Σερβία, είπε, χρειάζεται επειγόντως μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και μια επαγγελματική αστυνομία που θα μπορεί να κρίνει όλα τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των εγκλημάτων πολέμου.

Νέα μέτρα της Τουρκίας κατά της Γαλλίας
Η Τουρκία έλαβε νέα μέτρα κατά των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων σε αντίποινα για την αναγνώριση από τη Γαλλική εθνοσυνέλευση και τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ της γενοκτονίας των Αρμενίων στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, . Η Διεύθυνση Κρατικών Αεροδρομίων της Τουρκίας απέκλεισε τη γαλλική εταιρεία Thomson από διαγωνισμό για την αναβάθμιση των ραντάρ σε δύο τουρκικά αεροδρόμια. Σε μια άλλη εξέλιξη, τούρκος αξιωματούχος διέψευσε πως είχε απαγορευθεί η πτήση αρμενικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όπως είπε, νωρίτερα είχε απαγορευθεί η διέλευση σε ένα αρμενικό αεροσκάφος επειδή αυτό δεν έφερε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πτήσης.

Συνελήφθη ύποπτος γερμανός νεο-ναζί για την επίθεση εναντίον έλληνα
Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε ένα γερμανό νεο-ναζί που καταζητείται από τις γερμανικές αρχές σχετικά με απόπειρα δολοφονίας. Ο δεκαενιάχρονος συλληφθείς, μαζί με άλλα 13 άτομα, κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον έλληνα στο Μοόναχο, πριν τρεις εβδομάδες. Το θύμα είχε διασωθεί μετά από επέμβαση ομάδας τούρκων μεταναστών.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βιέννη
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη την παραμονή της πρώτης επετείου από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπιμού στην Αυστρία, στον οποίο συμμετέχουν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας. Πληροφορίες από τη Βιέννη αναφέρουν ότι οι διοργανωτές ανέμεναν μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπιμού με τους ακροδεξιούς είχε οδηγήσει σε επτάμηνη διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας.

Το Βέλγιο καλεί τον Καμπιλά να φέρει την ειρήνη στο Κογκό
Ο νέος ηγέτης του Κογκό, πρώην Ζαΐρ, Ζοζέφ Καμπιλά είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ στις Βριξέλες, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Φερχόφσταντ είπε ότι ασκήσει πιέσεις σε όλες τις πλευρές προκειμένου να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του εμφυλίου στο Κογκό.

Διαδήλωση στη Λιβύη κατά της απόφασης για το Λόκερμπι
Εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν στην Τρίπολη της Λιβύης κατά της καταδίκης ενός Λίβυου για τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος που είχε συντριβεί απάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC κατά τη διάρκεια της οργανωμένης από τις αρχές διαδήλωσης, ένας διαδηλωτής έκοψε τον λαιμό του με ξυράφι κι ένας άλλος μαχαιρώθηκε στην κοιλιά. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και είναι άγνωστο αν ζουν ή υπέκυψαν στα τραύματά τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.