Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Αριέλ Σαρόν, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο επικρατέστερος  υποψήφιος για την ισραηλινή πρωθυπουργία
Ο Αριέλ Σαρόν, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ισραηλινή πρωθυπουργία

(05/02/2001, 1300 GMT)

Ισραήλ: Τελευταίες προεκλογικές ομιλίες Μπάρακ - Σαρόν ενόψει των αυριανών εκλογών
Ενώ απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για τις πρωθυπουργικές εκλογές στο Ισραήλ, οι δύο διεκδικητές, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, και ο ηγέτης της Δεξιάς Αριέλ Σαρόν, πραγματοποίησαν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες.  Ο κ. Μπάρακ κάλεσε τον ισραηλινό λαό να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, όταν προσέλθει αύριο στις κάλπες. Ο κ. Μπάρακ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, σημειώνοντας ότι κοίταξε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος της Δεξιάς Αριέλ Σαρόν -που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατα 20% του αντιπάλου του, κατά τη τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση χθές το βράδυ κατηγόρησε τον κ. Μπαράκ ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους, αλλά παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή και του ίδιου του κ. Μπαράκ.

ΗΠΑ: To στίγμα της εξωτερικής πολιτικής έδωσε ο Κόλιν Πάουελ
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, στρατηγός Κόλιν Πάουελ, έδωσε μια πρώτη εικόνα της πολιτικής που θα πρέπει να αναμένει κανείς από την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους. Ο στρατηγός Πάουελ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει ίσως να εγκαταλείψουν μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τη Σοβιετική Ενωση το 1972, την περιοδο του Ψυχρού Πολέμου - τη Συνθήκη "ΑΒΜ" για τον εκατέρωθεν περιορισμό των Αντιβαλλιστικών Πυραύλων.

Εκκληση του γ.γ. ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί με σκοπό τη δραστική μείωση -μέσα στον επόμενο χρόνο- των εκπομπών επιβλαβών αερίων, που συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας -το αποκαλούμενο "φαινόμενο του θερμοκηπίου".  Σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος καθίσταται ολοένα και πιό επείγων.

ΟΗΕ: Αρτηρία λαθρομετανάστευσης προς τη Δυτική Ευρώπη η Βοσνία
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύει στη Βοσνία ζήτησε από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν χρηματικά την νέα συνοριακή αστυνομία της χώρας, σε μια προσπάθεια περιστολής του αριθμού των λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν τη Βοσνία ως αρτηρία για την παράνομη είσοδό τους στη Δύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 50 χιλιάδες λαθρομετανάστες  εισχώρησαν στη Δυτική Ευρώπη τον περασμένο χρόνο μέσω Βοσνίας. Υπενθυμίζουμε ότι χθές η Βρετανία και η Ιταλία συμφώνησαν στην εφαρμογή μέτρων για τη ναντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Νέα στοιχεία για το Λόκερμπι υπόσχεται ο Καντάφι
O Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει σήμερα στην δημοσιότητα νέα στοιχεία τα οποία - όπως ο ίδιος υποστηρίζει - θα αποδείξουν την αθωότητα του Λίβυου πράκτορα που καταδικάσθηκε την περασμένη εβδομάδα για την βομβιστική επίθεση κατά του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω απο το Λόκερμπι της Σκωτίας.

Ινδονησία: Βίαιες διαδηλώσεις κατά της παραπομπής του προέδρου Γουαχίντ
Στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, η αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες πυροβόλησε προειδοποιητικά στον αέρα για να δαλύσει χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, που διαδήλωναν εναντίον της απόπειρας κοινοβουλευτικής παραπομπής του στη δικαιοσύνη για εμπλοκή του σε 2 σκάνδαλα διαφθοράς. Η αστυνομία λέει ότι στην πόλη Σιτουμπόντο το πλήθος έβαλε φωτιά σε δύο γραφεία του πρώην κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ, το οποίο έχει υποστηρίξει την παραπομπή του κ. Γουαχίντ στη δικαιοσύνη.

Κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο από απεργία των οδηγών του υπογείου
Η σημερινή 24ωρη απεργία των οδηγών τραίνων στο Μετρό του Λονδίνου έχει δημιουργήσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στη βρετανική πρωτεύουσα. Πολλές γραμμές του υπογείου σιδηροδρόμου δεν λειτουργούν καθόλου, ενώ άλλες υπολειτουργούν και 1 εκατομμύριο επιβάτες προσπαθούν να στριμωχτούν στα λιγοστά τραίνα. Οι οδηγοί -που ανήκουν στο συνδικάτο Aslef- απεργούν
για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το πόσο ασφαλές θα είναι το Μετρό όταν ιδιωτικοποιηθεί ένα τμήμα του.

Απεβίωσε ο Ιάννης Ξενάκης
Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε στο Παρίσι ο κατ εξοχήν εκπρόσωπος της σύγχρονης κλασικής μουσικής , ο συνθέτης Ιάννης Ξενάκης.  Ο Ξενάκης, γόνος ελληνικής οικογένειας από τη Ρουμανία, ήταν εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1947 και  ήταν ο εμπνευστής ενός νέου μουσικού είδους που βασίζεται στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η χώρα έχασε έναν από τους πλέον λαμπρούς καλλιτέχνες της.

Διεθνείς -γερμανικές- προεκτάσεις στο Γαλλικό σκάνδαλο διαφθοράς
Ο φυγόδικος επιχειρηματίας Αλφρέντ Σιρβάν, που κατηγορείται από τη γαλλική δικαιοσύνη για εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, προσάγεται σήμερα ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενο έκδοσής του στη Γαλλία. Μέλος της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που εξετάζει τις κατηγορίες διαφθοράς κατά του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κόλ δήλωσε ότι θέλει να ανακρίνει τον κ. Σιρβάν, πρώην ανώτατο στέλεχος της Γαλλικής  εταιρείας πετρελαίου Elf.

300 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στον τραπεζικό τομέα
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι έως το 2002 θά χαθούν στην Δυτική Ευρώπη πάνω απο 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα, λόγω του κύματος συγχωνεύσεων. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας επισημαίνει ότι στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του '90 οι απωλεσθείσες θέσεις εργασίας στον κλάδο τών τραπεζών έφθασε τις 130 χιλιάδες.

140 χιλιάδες σκηνές για τους άστεγους σεισμοπαθείς της Ινδίας
Οι αρχές του ινδικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από τον καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθούν καταυλισμοί για τους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους που έχουν μείνει άστεγοι. Εξαγγέλοντας το μέτρο, ο υπουργός εσωτερικών του κρατιδίου, Χάρεν Παντίγια, είπε ότι έχουν μοιραστεί μέχρι στιγμής 70 χιλιάδες σκηνές, αλλά υπάρχει ανάγκη για διπλάσιο αριθμό.  Εξάλλου ο ινδός υπουργός άμυνας, Τζόρτζ Φερνάντεζ, που επισκέφθηκε σήμερα την ισοπεδωμένη πόλη Μπούτζ, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν θα γίνει ποτέ γνωστός ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Εγκέλαδο.

Απομάκρυνση του ρώσου υπουργού Ενέργειας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάλλαξε των καθηκόντων του τον υπουργό ενέργειας Αλεξάντρ Γκαβρίν. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του κ. Γκαβρίν από την κυβέρνηση, που σύμφωνα με ανταποκριτές οφείλεται στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ενεργειακά προβλήματα που υπάρχουν στη Ρωσία.

Διπλωματικό επεισόδιο Αργεντινής - Κούβας
Η Αργεντινή ανεκάλεσε τον πρεσβευτή της στην Κούβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προσβλητικά σχόλια του Φιντέλ Κάστρο. Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο ηγέτης της Κούβας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αργεντινής ότι "γλείφει τις μπότες των γιάνκηδων" - όπως είπε χαρακτηριστικά - αναφερόμενος στην υποστήριξη που προσφέρει η Αργεντινή στις αμερικανικές επικρίσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.