Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ινδοί στρατιώτες ανέσυραν 2 επιζώντες, 10 ημέρες μετά το σεισμό
Ινδοί στρατιώτες ανέσυραν 2 επιζώντες, 10 ημέρες μετά το σεισμό

(05/02/2001, 1730 GMT)

Ινδία: Βρέθηκαν 2 επιζώντες, 10 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό
Ενας άνδρας και μία γυναίκα ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια της κατοικίας τους στην πόλη Μπουτζ, 10 μερες μετα τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Ινδία. Τα 2 αδέλφια βρέθηκαν στο ισόγειο διαμέρισμα τους, κάτω από τα ερείπια τριόροφου κτιρίου, όπου είχαν πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα. Τα σωστικά συνεργεία άκουσαν αδύναμες φωνές που καλούσαν σε βοήθεια και άρχισαν προσεκτικά να ψάχνουν στα συντρίμμια. Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε 3 ώρες καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μπουλντόζες. Οι 2 διασωθέντες δεν είχαν τραυματισθεί σοβαρά αλλά ηταν πολύ εξασθενημένοι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Ισραήλ: Τελευταίες προεκλογικές ομιλίες Μπάρακ - Σαρόν ενόψει των αυριανών εκλογών
Ενώ απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για τις πρωθυπουργικές εκλογές στο Ισραήλ, οι δύο διεκδικητές, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, και ο ηγέτης της Δεξιάς Αριέλ Σαρόν, πραγματοποίησαν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες.  Ο κ. Μπάρακ κάλεσε τον ισραηλινό λαό να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, όταν προσέλθει αύριο στις κάλπες. Από την άλλη πλευρά ο Αριέλ Σαρόν -που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατα 20% του αντιπάλου του,  κατηγόρησε τον κ. Μπαράκ ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους, αλλά παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή και του ίδιου του κ. Μπαράκ.

Εκρηξη σε σταθμό του Μετρό της Μόσχας
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε έκρηξη στο σταθμό Μπιελοράσια, στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μεταδίδει ότι από την έκρηξη τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 3  άτομα. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από πάγκο του σταθμού.

ΗΠΑ: To στίγμα της εξωτερικής πολιτικής έδωσε ο Κόλιν Πάουελ
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, στρατηγός Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει ίσως να εγκαταλείψουν μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τη Σοβιετική Ενωση το 1972, την περιοδο του Ψυχρού Πολέμου - τη Συνθήκη "ΑΒΜ" για τον εκατέρωθεν περιορισμό των Αντιβαλλιστικών Πυραύλων.

Ενδεχόμενο καθυστέρησης στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, λόγω τουρκικών αντιρήσεων
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι η δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης το έτος 2003 από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να καθυστερήσει. Ο κ. Ρόμπερτσον πάντως δήλωσε στο BBC ότι μπορεί να επιτευχθεί τελικά συμβιβασμός και να προχωρήσει το σχέδιο για δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, παρά τις αντιρήσεις της Τουρκίας. Η Αγκυρα, αν και δεν είναι μέλος της κοινότητας, θέλει να έχει λόγο στις επιχειρήσεις της κοινής στρατιωτικής δύναμης, προκειμένου να παραχωρήσει σ' αυτή τη χρήση των τουρκικών αεροδρομίων. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα.

Κωνσταντινούπολη: Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις στο γαλλικό προξενείο
Στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθησαν δύο άτομα ως υπεύθυνοι για δύο ξεχωριστές επιθέσεις κατά του γαλλικού προξενείου. Ο πρώτος από τους συλληφθέντες άνοιξε πυρ το περασμένο Σάββατο κατά του γαλλικού προξενείου, ενώ ο δεύτερος προσπάθησε την Κυριακή να πλησιάσει στο προξενείο, οπλισμένος με αυτόματο όπλο και χειροβομβίδες. Το γαλλικό προξενείο φρουρείται εδώ και δυό εβδομάδες, από τότε που η Γαλλία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

Εκκληση του γ.γ. ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί με σκοπό τη δραστική μείωση -μέσα στον επόμενο χρόνο- των εκπομπών επιβλαβών αερίων, που συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας -το αποκαλούμενο "φαινόμενο του θερμοκηπίου".  Σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος καθίσταται ολοένα και πιό επείγων.

ΟΗΕ: Αρτηρία λαθρομετανάστευσης προς τη Δυτική Ευρώπη η Βοσνία
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύει στη Βοσνία ζήτησε από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν χρηματικά την νέα συνοριακή αστυνομία της χώρας, σε μια προσπάθεια περιστολής του αριθμού των λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν τη Βοσνία ως αρτηρία για την παράνομη είσοδό τους στη Δύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 50 χιλιάδες λαθρομετανάστες  εισχώρησαν στη Δυτική Ευρώπη τον περασμένο χρόνο μέσω Βοσνίας.

Τουλάχιστον 10 λαθρομετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά των ισπανικών ακτών
Ισπανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 10 λαθρομετανάστες από τη βόρειο Αφρική πνίγηκαν στα ανοικτά των νοτίων ισπανικών ακτών. Συγκεκριμένα η ισπανική ακτοφυλακή περισυνέλεξε τα πτώματα 8 ανδρών, μιάς γυναίκας και ενός παιδιού, καθώς και απομεινάρια του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.

Νέα στοιχεία για το Λόκερμπι υπόσχεται ο Καντάφι
O Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει σήμερα στην δημοσιότητα νέα στοιχεία τα οποία - όπως ο ίδιος υποστηρίζει - θα αποδείξουν την αθωότητα του Λίβυου πράκτορα που καταδικάσθηκε την περασμένη εβδομάδα για την βομβιστική επίθεση κατά του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω απο το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988.

Απομάκρυνση 2 ανώτατων ρώσων αξιωματούχων λόγω ενεργειακής κρίσης
Δύο ανώτατοι ρώσοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις του λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε τις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι τους να έχουν μείνει χωρίς θέρμανση. Ο προέδρος Πούτιν απέλυσε τον υπουργό ενέργειας Αλεξάντρ Γκραβίν, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη παραίτηση του κυβερνήτη της σιβηριανής επαρχίας Πριμορίγιε, Γεβγκένι Ναζντρατένκο.

Ινδονησία: Εκκληση του προέδρου Γουαχίντ για ημερία μετά τις βίαιες διαδηλώσεις
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ κάλεσε τους υποστηρικτές του, στην ιδιαίτερη εκλογική του πατρίδα της ανατολικής Ιάβας, να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι κατά της προσπάθειας του κοινοβουλίου να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη, λόγω ανάμειξής του σε δύο σκάνδαλα διαφθοράς. Νωρίτερα η αστυνομία στην περιοχή αυτή πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει συγκέντρωση υποστηρικτών του προέδρου Γουαχίντ.

Κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο από απεργία των οδηγών του υπογείου
Η σημερινή 24ωρη απεργία των οδηγών τραίνων στο Μετρό του Λονδίνου δημιούργησε τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στη βρετανική πρωτεύουσα. Πολλές γραμμές του υπογείου σιδηροδρόμου δεν λειτούργησαν καθόλου, ενώ άλλες υπολειτούργησαν. Οι οδηγοί -που ανήκουν στο συνδικάτο Aslef- κατέβηκαν σε απεργία για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το πόσο ασφαλές θα είναι το Μετρό όταν ιδιωτικοποιηθεί ένα τμήμα του.

Απεβίωσε ο Ιάννης Ξενάκης
Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε στο Παρίσι ο κατ εξοχήν εκπρόσωπος της σύγχρονης κλασικής μουσικής , ο συνθέτης Ιάννης Ξενάκης.  Ο Ξενάκης, γόνος ελληνικής οικογένειας από τη Ρουμανία, ήταν εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1947 και  ήταν ο εμπνευστής ενός νέου μουσικού είδους που βασίζεται στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η χώρα έχασε έναν από τους πλέον λαμπρούς καλλιτέχνες της.

Διεθνείς -γερμανικές- προεκτάσεις στο Γαλλικό σκάνδαλο διαφθοράς
Ο φυγόδικος επιχειρηματίας Αλφρέντ Σιρβάν, που κατηγορείται από τη γαλλική δικαιοσύνη για εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, προσάγεται σήμερα ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενο έκδοσής του στη Γαλλία. Αλλά μέλος της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που εξετάζει τις κατηγορίες διαφθοράς κατά του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κόλ δήλωσε ότι θέλει να ανακρίνει τον κ. Σιρβάν, πριν αυτός εκδοθεί στις γαλλικές αρχές.

Επιστροφή της British Airways στη κερδοφορία
Επιστροφή στα κέρδη για τις Βρετανικές Αερογραμμές, μετά τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η British Airways πραγματοποίησε το τετευταίο τρίμηνο του 2000 κέρδη προ φόρων 65 εκατομμυρίων στερλινών ( σχεδόν 35 δισεκατομμύρια δραχμές). Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το ίδιο τρίμηνο του 1999, οι βρετανικές αερογραμμές είχαν ζημιές 60 εκατομμυρίων λιρών.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή του γερμανικού χρηματιστηρίου
Τεράστια ζήτηση παρουσιάστηκε για τη μετοχή του χρηματιστηρίου της Φρανκούρτης, του Ντόϊτσε Μπούρς, κατά την πρώτη ημέρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης της, με αποτέλεσμα η τιμή της να αυξηθεί κατά 8%. Αναλυτές λένε ότι η αύξηση της μετοχής από 332 σε 365 Ευρώ μέσα στην πρώτη ημέρα αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πριν την εισαγωγή της μετοχής, το αγοραστικό ενδιαφέρον υπερκάλυψε 23 φορές το διαθέσιμο αριθμό μετοχών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.