Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οπαδοί του Αριέλ Σαρόν πανηγυρίζουν τη νίκη του Λικούντ στις εκλογές
Οπαδοί του Αριέλ Σαρόν πανηγυρίζουν τη νίκη του Λικούντ στις εκλογές

(06/02/2001, 2230 GMT)

Ισραήλ: Την εκλογκή ήττα αποδέχται ο Εχούντ Μπάρακ  
Ενω οι δύο σημαντικότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί του Ισραήλ έχουν προβλέψει ότι στις βουλευτικές εκλογές ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ Αριέλ Σαρόν θα πετύχει συντρηπτική εκλογική νίκη, την ήττα του στις εκλογές της Τρίτης αποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρίν κλείσουν οι κάλπες, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη ενώ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκδήλωναν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ο κ.Σαρόν να εκλεγεί πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στην πόλη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως: "Σαρόν είσαι σφαγέας". Προσερχόμενος για να ψηφίσει, ο κ. Σαρόν είπε ότι επιθυμεί να διατηρήσει την πόλη της Ιερουσαλήμ ως "αιώνια" πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού.

Ντακάρ: Η ΔΟΕ εξέτασε την πορεία των Ολυμπιακών της Αθήνας
Η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ολοκλήρωσε στο Ντακάρ της Σενεγάλης, τη συνεδριαση της, στην οποία ενημερώθηκε για την πορεία των προετοιμασιών της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC στο Ντακάρ, αρχικά έγινε μιά σύντομη εισήγηση προς τα ανώτατα στελέχη της ΔΟΕ. Μετά διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις τοποθεσίες διεξαγωγής των αγωνισμάτων. Τέλος εκφράσθηκε κάποια ανησυχία για την ποιότητα της επικοινωνίας με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ήρθε εσπευσμένα με ιδιωτικό αεροπλάνο στο Ντακάρ, για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση σχετικά με την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Οι γερμανικές αρχές αποφασίζουν την έκδοση Γάλλου επιχειρηματία
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των συνηγόρων του, ο φυγόδικος Γάλλος επιχειρηματίας Αλφρέντ Σιρβάν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ερευνά την πώληση ενός γερμανικού διυλιστηρίου στη γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Ελφ Ακιτέν. Μέρος των χρημάτων από την πώληση αυτή διοχετεύθηκαν σύμφωνα με καταγγελίες στους μυστικούς λογαριασμούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κόλ. Την έκδοση του Σιρβάν στη Γαλλία αποφάσισαν οι γερμανικές αρχές.

ΟΗΕ: Πάνω από ένα εκατομμύριο σεισμοπαθείς έμειναν άστεγοι στην Ινδία
Ενα εκατομμύριο και πλέον υπολογίζεται ο αριθμός των σεισμοπαθών που έχουν μείνει άστεγοι στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, στη βορειοδυτική Ινδία, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεώρησης του ΟΗΕ που βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το έργο ανοικοδόμησης των κατοικιών είναι τεράστιο και θα διαρκέσει πολύ χρόνο.

Σχέδια για τον τερματισμό της έντασης στη νότια Σερβία
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο στη Γιουγκοσλαβία, με στόχο τον τερματισμό της βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών και των δυνάμεων ασφαλείας στη νότια Σερβία. Οι Αλβανοί αντάρτες που δρούν στην περιοχή αυτή δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό των  συγκρούσεων με τις σερβικές δυνάμεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάρτισαν σχέδιο που προβλέπει την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην νότια Σερβία, οι οποίοι θα επιβλέψουν την διαδικασία αφοπλισμού στην περιοχή.

Πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το ασφαλιστικό
Η μεταρρύθμιση των συντάξεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή το διήμερο συνέδριο που άρχισε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, πολιτικών και αντιπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων. Σκοπός του συνεδρίου είναι να καταστρώσει μια κοινή στρατηγική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την εξεύρεση περισσότερων συνταξιοδοτικών πόρων. Τα κονδύλια για τις συντάξεις θα είναι δύσκολο να βρεθούν τις ερχόμενες δεκαετίες, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των φορολογούμενων πολιτών μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας στη Γηραιά Ηπειρο.

Μεταρρύθμιση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου ζητά η Βρετανία
Η Βρετανία προτείνει τη ριζική μεταρρύθμιση της συνθήκης του ΟΗΕ για τους πολιτικούς πρόσφυγες, που ρυθμίζει τον τρόπο παροχής πολιτικού ασύλου, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που ζητούν καταφύγιο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο, πρότεινε σειρά μέτρων όπως τη δημιουργία λίστας με χώρες από τις οποίες δεν θα γίνονται δεκτά άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο και την επεξεργασία της σχετικής αίτησης στην πρώτη ασφαλή χώρα όπου φτάνουν οι πρόσφυγες και όχι στον τελικό τόπο προορισμού τους.

Τουρκία: η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος ΧΑΝΤΕΠ
Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε κλόμπ για να διαλύσει συγκέντρωση χιλίων περίπου Κούρδων, που διαμαρτύρονταν στην πόλη Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας για την εξαφάνιση 2 στελεχών του φικοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ΧΑΝΤΕΠ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΝΤΕΠ, τα 2 εξαφανισθέντα στελέχη του είχαν κληθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Σινώπη στις 25 Ιανουαρίου, και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Διαδηλώσεις υποστηρικτών του προέδρου Γουαχίντ στην Ινδονησία
Στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, οι υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ, αγνόησαν τις εκκλήσεις του για επίδειξη ηρεμίας και συμμετείχαν σήμερα, για τέταρτη ημέρα, σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα του κοινοβουλίου να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη για διαφθορά.

Απειλείται η ζωή χιλιάδων προσφύγων στο Αφγανιστάν
Τρείς ανώτατοι διπλωμάτες -εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης έχουν αφιχθεί στο Αφγανιστάν για να διαπιστώσουν το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει τους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς στα δυτικά της χώρας. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 150 άτομα έχουν πεθάνει καθώς είναι εκτεθειμένα στο πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.