Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Προσευχή του Αριέλ Σαρόν στο Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ
Προσευχή του Αριέλ Σαρόν στο Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ

(07/02/2001,  1600 GMT)

Ισραήλ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προσπαθεί να σχηματίσει ο Αριέλ Σαρόν
Ο νεοεκλεγείς ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, άρχισε την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ο κ. Σαρόν, που ηγείται του δεξιού κόμματος Λικούντ, εξήγγειλε ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο κ. Σαρόν έχει 45 ημέρες στη διάθεση του προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισραηλινή Βουλή. Οι πιθανότητες συμμετοχής του Εργατικού Κόμματος στη νέα κυβέρνηση εμφανίζονται ισχνότατες, καθώς ο ηττηθείς των εκλογών και απερχόμενος πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, αρνήθηκε ήδη σχετική πρόταση του κ. Σαρόν. Οσον αφορά την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους αλλά -όπως επεσήμανε- οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ, όπως είναι η διατήρηση μιας ενωμένης Ιερουσαλήμ.

Επιφυλακτική στάση του Αραβικού κόσμου στην εκλογή Σαρόν
Με επιφύλαξη και δυσπιστία αντέδρασε ο Αραβικός κόσμος στην εκλογή του κ. Σαρόν. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν συνάψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, είπαν ότι επιθυμούν να περιμένουν για να δούν πώς θα δράσει ο νεοεκλεγείς ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, προειδοποίησε τον κ. Σαρόν για την αιματηρή αντιπαράθεση που -όπως είπε- θα επακολουθήσει εάν δεν γίνουν σεβαστά τα ισχύοντα ειρηνευτικά σύμφωνα. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα ενάντια σε "κάθε καινούργιο εγχείρημα" του Ισραήλ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση προς τον Αριέλ Σαρόν
Συγχαρητήρια έστειλε προς τον Αριέλ Σαρόν ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπους διαβίβασε στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ την πρόθεση του να συνεργασθεί στενά με την νέα κυβέρνηση του για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε συγχαρητήρια στον κ. Σαρόν και ταυτόχρονα τον κάλεσε να αρχίσει αμέσως ενέργειες για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Αλβανόφωνοι συζητούν αποδοχή του γιουγκοσλαβικού σχεδίου ειρήνευσης στη νότια Σερβία
Οι αλβανόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες που δρούν στη νότια Σερβία, συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν εάν θα δεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο του Βελιγραδίου, που προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή. Οι τελευταίες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες συμπίπτουν χρονικά με την επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία του ρώσου υπουργού άμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο οποίος υποστηρίζει το σχέδιο του Βελιγραδίου. Το τελευταίο διάστημα σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σημειώθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, ανάμεσα σε αλβανόφωνους αυτονομιστές και μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού, παρά το ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Νεκρός βρέθηκε στενός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βρέθηκε σήμερα νεκρός κοντά στο χωριό όπου κατοικούσε, όπως ανακοίνωσαν γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια του θανάτου του Ζόραν Σοκόλοβιτς, αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτοκτόνησε. Ο αποθανών ήταν υπουργός εσωτερικών και δημόσιας τάξης της Σερβίας από το 1991 και έγινε επικεφαλής του ομοσπονδιακού υπουργείου εσωτερικών, όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέρασε στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Σοκόλοβιτς απομακρύνθηκε από τη θέση του αμέσως μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Ευρωπαϊκός Στρατός θέμα της επίσκεψης Κουκ στην Γουάσινγκτον
Η προοπτική της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το βρετανό υπουργό εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις του κ. Κουκ περιλαμβάνουν επίσης το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας και προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέρ, σε 2 εβδομάδες.
Σε δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες τους, ο κ. Κούκ και ο αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, άφησαν να εννοηθεί ότι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού δεν πρόκειται να εξασθενήσει το ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον θα το ενισχύσει.

Ινδονησία: Διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Γουαχίντ - Παύθηκε ο υπουργός δικαιοσύνης
Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στους δρόμους της Σουραμπάγια, δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ινδονησίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Γουαχίντ, και την αντίθεσή τους στις προσπάθειες της ινδονησιακής Βουλής να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για τη μαζικότερη διαδήλωση από τότε που απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του κ. Γουαχίντ, για ανάμιξη σε σκάνδαλα διαφθοράς. Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα Τζακάρτα ο πρόεδρος Γουαχίντ έπαυσε από τα καθήκοντά του τον υπουργό δικαιοσύνης, Γιουζρίλ  Ιζά Μαχέντρα. Ο κ. Μαχέντρα, που ανήκει στην αντιπολίτευση, είχε επανειλλημένα στο παρελθόν ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Γουαχίντ από την εξουσία.

ΗΠΑ: Περιορισμό της δυνατότητας αμβλώσεων επιδιώκει νομοσχέδιο 2 ρεπουμπλικανών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες 2 ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί ξεκίνησαν εκστρατεία ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες που παρέχονται αυτή τη στιγμή στις γυναίκες να προβαίνουν σε αμβλώσεις. Ετσι κατέθεσαν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί, πριν να χορηγήσουν στις έγκυες το "χάπι της επόμενης ημέρας", όπως έχει ονομαστεί το φάρμακο που προκαλεί αποβολή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού επικρίνεται έντονα από τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Επιχείρηση μεταγωγής προσφύγων στην Γουϊνέα ξεκινά ο ΟΗΕ
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε την μεταγωγή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη νότια Γουϊνέα της δυτικής Αφρικής, όπου διεξάγονται αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε στο ΒΒC ότι οι πρόσφυγες παγιδεύτηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και πολιτοφυλάκων από τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ προς αφγανούς πρόσφυγες
Επιχείρηση επισιτιστικής βοήθειας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ. Οι αρχές του Πακιστάν και οι οργανώσεις αρωγής δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες των 150.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Το ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν στη Καμπούλ αποδίδει την μαζική αυτή εξοδο στην εξαθλίωση του πληθυσμού εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ.

Εφεση θα υποβάλλει ο Λίβυος που καταδικάστηκε στην υπόθεση Λόκερμπι
Οπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Σκωτίας, ο λίβυος πρώην πράκτορας που καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ισόβια δεσμά για την βομβιστική επίθεση -το 1988- στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, προτίθεται να υποβάλλει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι δικηγόροι του Αμπντέλ Μπασέντ Αλ Μεγκραχί έχουν στη διάθεσή τους 6 εβδομάδες για να καταθέσουν την έφεση.

Η Ρωσία εξήγαγε όπλα αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2000
Σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε το 2000 η αξία των εξαγωγών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας που προωθεί το εμπόριο αυτό. Καλύτερος πελάτης της Μόσχας ήταν το έτος που μάς πέρασε η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία αγόρασε περίπου το ένα τρίτο (1/3) των όπλων αυτών.

Εμπορική συμμαχία γιγάντων του αθλητισμού: Manchester United- New York Yankees
Η Manchester United κατοχυρώνει τη θέση της ως ο πλουσιότερος αθλητικός σύλλογος του πλανήτη, καθώς σήμερα ανακοινώνεται η εμπορική συμμαχία των "Μπέμπηδων" με τους "Γιάνκηδες" της Νέας Υόρκης, την πιό φημισμένη ομάδα του αμερικανικού μπέηζμπολ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στο χώρο του αθλητισμού, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις διέρρευσαν τα νέα, η τιμή της μετοχής της Man. United αυξήθηκε κατά 9%.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.