Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αλβανοί αντάρτες στο Πρέσεβο
Αλβανοί αντάρτες στο Πρέσεβο

(08/02/2001, 0730 GMT)

Αλβανοί αντάρτες: Ναι με προυποθέσεις ο διάλογος με το Βελιγράδι
Οι Αλβανόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες που δρούν στη νότια Σερβία ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Βελιγράδι για να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των Αλβανοφώνων κατέστησαν σαφές όμως ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι η συμμετοχή και εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας.

Ευάλωτη η Αθήνα από την τρομοκρατία λέει ο αρχηγός της ΣΙΑ
Νέα αναφορά στο πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες -αυτή τη φορά απο τον αρχηγό της ΣΙΑ. Η Αθήνα "πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων", δήλωσε χθές στην κατάθεση του ενώπιον επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας που ασχολείται με τις υπηρεσίες πληροφοριών ο διευθυντής της ΣΙΑ Τζωρτζ Τένετ. Ο κύριος Τένετ τόνισε ότι η Αθήνα είναι ιδιαίτερα "ευάλωτη" σ' ότι αφορά την τρομοκρατία.

Διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι εν όψει της επίσκεψης Σολανα
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίηθηκαν στο Βελιγράδι εν όψει της άφιξης αξιωματούχων της Ευραπαϊκής Ενωσης σήμερα, ιδιαίτερα σ' ότι αφορά την επίσκεψη του αρμοδίου γιά την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ την εποχή των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, πρίν δύο χρόνια. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Σλόμπονταν  Μιλόσεβιτς, ενώ ακούσθηκε η άποψη ότι πρέπει ο κ. Σολάνα να συλληφθεί.

Ισραήλ: δεν συζητείται η διαίρεση της Ιερουσαλήμ, λέει ο Αριέλ Σαρόν
Ο νεοεκλεγείς ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας έτσι γιά άλλη μιά φορά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συζήτηση γιά την διαίρεση της πόλης. Πλην όμως ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.  Παλαιστινίοι ηγέτες και ηγέτες αραβικών χωρών κάλεσαν τον νέο πρωθυπουργό του Ισραηλ, να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου είχαν φθάσει με την αποχωρούσα κυβέρνηση, αλλά ο κ. Σαρόν δ΄ληλωνε ότι δεν δεσμεύεται από τις προτάσεις που έκανε στους Παλαιστίνιους η κυβέρνηση του Εχούντ Μπαράκ.

 Η Συρία εμμένει στα αιτήματά της
 Ο πρόεδρος Μπασάσ αλ Ασσαντ της Συρίας δήλωσε ότι οι όροι της χώρας του γιά την επανέναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ είναι οι ίδιοι με εκείνους που ίσχυαν όσο ζούσε ο πατέρας του. Το κύριο αίτημα της Συρίας είναι η ολοκληρωτική αποχώρηση του Ισραήλ από τα υψίπεδα του Γκολάν. Εκπρόσωπος του Ισραήλ απέρριψε τους όρους της Συρίας. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες διεκόπησαν πέρσυ τον Ιανουάριο.

Επέμβαση Ουαχίντ γιά τον τερματισμό της βίας
Ο πρόεδρος Ουαχίντ της Ινδονησίας θα επισκεφθεί αύριο την ανατολική Ιάβα, με σκοπό να απευθύνει προσωπική έκκληση στους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις βιαιότητες που συγκλονίζουν την περιοχή από την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ουαχίντ θα συνοδεύεται από εξιωματούχους του, θα συναντηθεί δε με ηγέτες ομάδων που προσπαθούν να αποτρέψουν την παραπομπή του στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς.

Απόπειρα επίθεσης από ένοπλο άνδρα στο Λευκό Οίκο
Στις ΗΠΑ πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν άνδρα που οπλοφορούσε. Το επεισόδιο συνέβη έξω από τη νοτιοδυτική πύλη της επίσημης κατοικίας του αμερικανού προέδρου. Αμέσως έσπευσαν επι τόπου δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, οι οποίες και απέκλεισαν την περιοχή. Ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους και η οικογενειά του βρίσκονταν μέσα στο Λευκό Οίκο τη στιγμή που εσήμανε ο συναγερμός, αλλά οι αρχές υπογραμίζουν ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

Η CIA γιά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
 Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός, Οσάμα Μπίν Λάντεν, αποτελεί την σοβαρώτερη απειλή γιά την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταχεία ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας, είπε ο κ. Τένετ, δίνει την δυνατότητα στους διεθνείς τρομοκράτες να  χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο γιά την συλλογή πληροφοριών , και την δυνατότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, έως και πυρηνικών όπλων. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται πίσω από διάφορες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, όπως γιά παράδειγμα την βομβιστική επίθεση στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία πρίν από τρία χρόνια.

Οι γαλλικές αρχές κατά της διεθνούς τρομοκρατίας
24 άτομα προσήχθησαν στη δικαιοσύνη στο Παρίσι με την κατηγορία ότι παρείχαν πλαστά επίσημα έγγραφα, με σκοπό την διευκόλυσνη διεθνούς δικτύου μαχητικών ισλαμιστών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο άνδρες πού είναι ήδη υπόδικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες , με την υποψία ότι είναι στενοί συνεργάτες του εξόριστου Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι τα 24 αυτά άτομα έχουν βοηθήσει ποικιλοτρόπως ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βοσνία, την Τουρκία το Πακιστάν και αλλού.

Σημαντική ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ σε λίγες ώρες θα προβεί σε βαρησύμαντη ομιλία όπου θα σκιαγραφήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την δεύτερη τετραετία. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ομιλία του κυρίου Μπλέρ θα σηματοδοτήσει και την ανεπίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκυρήξει πρόωρες εκλογές για τον ερχόμενο Μάιο. Εν τω μεταξύ, χθές ο Βρετανός πρωθυπουργός απο τα έδρανα της βουλής και υπό την πίεση του αρχηγου της αντιπολίτευσης, Γουίλιαμ Χέιγκ, υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποφασίσει μέσα σε δύο χρόνια για το έαν η Βρετανία θα μπεί στη ζώνη του ευρώ.  Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα για την απόφαση της εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου
Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς εκτοξέυθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, μεταφέροντας την πρώτη από μιά σειρά έξη εργαστηριακών εγκαταστάσεων στον νέο διεθνή διαστημικό σταθμό. Στόχος του εγχειρήματος είναι η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε συνθήκες εκτός βαρύτητας. Ο διαστημικός αυτός σταθμός θα αποπερατωθεί μέσα σε 5 χρόνια.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.