Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


αρχίζει η προσεδάφιση στον αστεροειδή
αρχίζει η προσεδάφιση στον αστεροειδή

(12/02/2001, 17:00 GMT)

Προσεδάφιση διαστημοπλοίου σε αστεροειδή
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ θα μάθουν σήμερα κατά πόσον επέτυχε η πρώτη στην ιστορία απόπειρα προσεδάφισης σε αστεροειδή. Πρόκειται γιά την καθοδήγηση μη-επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στην επιφάνεια του αστεροειδούς Ερως, ενός μεγάλου αστεροειδούς που εκτελεί περιφορά σε απόσταση τριακοσίων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γή. Ηδη το διαστημικό όχημα εδώ και ένα χρόνο στέλλει πληροφορίες σχετικές με τον αστεροειδή στη ΝΑΣΑ.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν καθορίζεται μόνο απο τα γονίδια.
Οι δύο εταιρείες που κατέγραψαν το γενετικό χάρτη του ανθρώπου ανακοινώνουν σήμερα στα περιοδικά Science  και Nature την πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός οτι τα γονίδια μας δεν είναι, όπως πιστεύαμε, εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά μόλις τριάντα χιλιάδες, διλαδή σχεδόν διπλάσια απο της μύγας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς οτι δεν μας καθορίζουν μόνο τα γονίδια, αλλά σημαντικό ρόλο για το χαρακτήρα παίζει και το περιβάλλον.

Επικρίνει την Ιρλανδία η Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαική Ενωση επέκρινε δριμύτατα την Ιρλανδία γιά την οικονομική πολιτική την οποία ακολουθεί. Είναι η πρώτη φορά που οι χωρες-μέλη της Ενωσης προβαίνουν σε τέτοια ενέργεια, που έγινε μετά από πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής, που υπερψηφίσθηκε από όλες τις χώρες-μέλη πλην την Ιρλανδίας. Οι επικρίσεις αφορούν την πολιτική περικοπής των φόρων και αύξησης των δημοσίων δαπανών, η οποία, σύμφωνα με την Ενωση, οδηγούν σε πληθωριστικές τάσεις.

Για ακήρυχτο πόλεμο φαρμάκων στις χώρες του τρίτου κόσμου κατηγορείται η Δύση.
Η Διεθνής Οργάνωση Αρωγής, Όξφαμ, κατηγορεί τις Δυτικές κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες οτι κάνουν, όπως τον αποκαλεί, ακήρυχτο πόλεμο φαρμάκων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η οργάνωση ισχυρίζεται οτι ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να επιτρέψει την παραγωγή φτηνών φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως το AIDS, που μαστίζουν τις φτωχές χώρες.

Πενθήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στη Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Αρμενίας , Ρόμπερτ Κατσαριάν , άρχισε πεθνήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Η επίσκεψη του κ. Κατσαριάν πραγματοποιείται λίγο μετά την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος Κατσαριάν θα επιδιώξει την υπογραφή συμφωνιών γιά  τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα θα προσπαθήσει να πετύχει την αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Αρμενία .

Συνάντηση γιά τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποιούν συνάντηση στο Λονδίνο γιά συζητήσουν τις προτάσεις που έχουν κάνει η Βρετανία και η Ιταλία με στόχο τον  έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Δεν αποκλείεται να αποφασισθεί η αποστολή ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων στα σύνορα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Κροατίας γιά τον  έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Στην πλειοψηφία τους οι λαθρομετανάστες ταξιδεύουν μέσω αυτών των χωρών γιά να εγκατασταθούν στις χώρες μέλη της Κοινότητας.

Κοινή γραμμή του Αραβικού κόσμου απέναντι στη νέα ηγεσία του Ισραήλ.
Εκτεταμένες διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είχε σήμερα το πρωί στο Κάϊρο ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Αριέλ Σαρόν στο Ισραήλ. Ο κ. Αραφάτ θα συναντηθεί αργά το απόγευμα στο Κάϊρο και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ  Μαρία Αθνάρ.

Επικρίνει την Κίνα η Διεθνής Αμνηστεία
Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία δηλώνει ότι οι βασανισμοί και κακομεταχείρηση κρατουμένων στην Κίνα είναι συστηματική και ευρύτατη. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπονομεύονται πολύ συχνά από τις εντολές στους αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο γιά την πάταξη της διαφθοράς.

Κατάσχεση ναρκωτικών στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας
 Στην Βουλγαρία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έκαναν κατάσχεση 50 και πλέον κιλών ηρωίνης, στα σύνορα με την Τουρκία δύο μόλις ημέρες μετά από την κατάσχεση τεράστιας ποσότητας ηρωίνης στο ίδιο ακριβώς σημείο ελέγχου.

Επέμβαση με στόχο τους Κροάτες της Βοσνίας
Δυνάμεις της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ Δύναμης Σταθεροποιήσεως στη Βοσνία έκαναν επιδρομή στο αρχηγείο του στρατού των Κροατών της Βοσνίας στο Λίβνο, στα δυτικά της χώρας. Ο στρατός αυτός έχει στενές σχέσεις με το κόμμα των Κροατών στην Βοσνία, που πιστεύεται ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει ανεξάρτητο κράτος μέσα στη Βοσνία, κατά παράβαση των συνθηκών του Drayton.

Διαδηλώσεις εθνικιστών στην Κροατία.
Χιλιάδες εθνικιστές διαδηλωτές πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας στην Κροατία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την περιοχή Λίκα, ενώ χθες μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ. Η κυβέρνηση της Κροατίας ερευνά τη δράση ενός απόστρατου στρατηγού, του Μίρκο Νόρατς, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη στη σφαγή των Σέρβων της Κράινα λίγο πριν το τέλος του βοσνιακού πολέμου. Ο Νόρατς, όμως, έχει ισχυρή υποστήριξη διότι θεωρείται εθνικός ήρωας στην Κροατία.

Επιδείνωση της καταστασης της υγείας του Χάβελ
Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, διέκοψε εξαήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χάβελ υποφέρει από σοβαράς μορφής βρογχίτιδας και επιστρέφει αυτή την ώρα στην Πράγα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Εμίρη του Κουβέιτ. Ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο κ. Χάβελ, που είναι εξηντατεσσάρων ετών και έχει προσβληθεί από μια σειρά ασθενειών μετά την εγχείρηση για καρκίνο του πνεύμονος στην οποία υπεβλήθη το 1996,  μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο το αεροδρόμιο του Κουβέιτ με ασθενοφόρο και αναπνέει με ειδική συσκευή.

Ουκρανία: Αμφίρροπο το μέλλον του Λεονίντ Κούτσμα
 Επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ίδια ώρα που ο Ουκρανός ομόλογός του, Λεονίντ Κούτσμα, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των καταγγελιών για ανάμειξή του στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν καθημερινώς το κέντρο του Κιέβου ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου. Ο ίδιος ο κ. Κουτσμα αρνείται τις κατηγορίες.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.