Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο ΟΟΣΑ απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα
Ο ΟΟΣΑ απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα

(13/02/2001, 14.44 GMT)

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Απαιτείται από την Ελλάδα σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική
Προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - ο Ο. Ο. Σ. Α. - στην Ελλάδα ότι η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού και γι'αυτό απαιτείται πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Ο οργανισμός καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε υπερβολικές δαπάνες και να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο αν έχουν προηγουμένως σημειωθεί μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Μάλιστα, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι αποκλίσεις στις κρατικές δαπάνες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, της ασφάλισης και Δημόσιας Διοίκησης.

Νεκρός σωματοφύλακας του Αραφάτ
Νωρίς σήμερα το πρωί ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες από ελικόπτερο κατά αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του. Πρόκειται για τον Μασούντ Αγιάντ,  αξιωματούχο και  μέλος της προσωπικής φρουράς του Γιασέρ Αραφάτ. Αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρόκειται επίσης για μέλος της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Χεσμπολά. Εν τω μεταξύ, πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Εργατικό κόμμα του Εχούντ Μπάρακ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία. Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του κ. Σαρόν θα σεβαστεί τις αποφάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει εγκρίνει η βουλή της χώρας. Χθες μέχρι και 70 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας.

Νέους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα συζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά σήμερα νέες οδηγίες και κανονισμούς για την πώληση  γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Οι προτάσεις απαιτούν από οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να διαθέσει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά να ολοκληρώσει μία μελέτη για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν οι επιχειρήσεις και να ενημερώνουν τους ιθύνοντες για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Κανένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν δεν έχει λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για πώλησή στην Ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω των έντονων ανησυχιών που εκφράζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC, η Ενωση θεωρεί τους νέους κανονισμούς ως ένα μέσο για να αποφευχθούν στο μέλλον πιθανές διαφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες  για το θέμα.

Περιοδεία Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Μετά από την Ιορδανία που επισκέφθηκε χθες, σήμερα ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο Λίβανο. Ο Έλληνας υπουργός, κατά την άφιξή του στην χώρα αυτή και ερωτώμενος για την εκλογή του Ariel Sharon στην Πρωθυπουργία του Ισραήλ, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού του Ισραήλ και προσέθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό. Χθες, στην Ιορδανία ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν πριν την διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών.

Για γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων κάνει τώρα λόγο ο Ντενκτάς
O τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την Κύπρο και την Ελλάδα γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, συνεχίζουν την γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτει ότι δεν θα εκπλαγεί αν μια μέρα ακούσει από την άλλη πλευρά να τον κατηγορούν για γενοκτονία στην Κύπρο.

Συζητήσεις για την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης
Σήμερα αναμένεται να αρχίσουν στα Ηνωμένα Εθνη συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, μετά την καταδίκη ενός Λίβυου πράκτορα για την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους που συνετρίβη επάνω από την πόλη Λόκερμπι της Αγγλίας. Από την επίθεση είχαν βρει το θάνατο διακόσια εβδομήντα άτομα. Αξιωματούχος της Βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα απασχολήσει εάν η Λιβύη μπορεί να εκπληρώσει του εναπομείναντες όρους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΣΑ  ζητά από την Λιβύη να αποδεχθεί την ευθύνη για την επίθεση και να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων.

Εφεση ασκεί ο Πινοσέτ
Δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Χιλής,  Σαντιάγο,  εξετάζει σήμερα έφεση που έχει σαν στόχο την ανάκληση της απόφασης που περιορίζει κατ'οίκον τον πρώην δικτάτορα της χώρας, στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Οι συνήγοροι του Πινοσέτ θα προσπαθήσουν επίσης να εμποδίσουν την δίκη του πρώην δικτάτορα με την κατηγορία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δικαστής Χουάν Γκουζμάν έθεσε τον πρώην δικτάτορα σε κατ'οίκον περιορισμό πριν από δύο εβδομάδες, αφού απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του για το θέμα των θανάτων και της εξαφάνισης εβδομήντα και πλέον πολιτικών κρατουμένων μετά το πραξικόπημα του 1973, με το οποίο ήρθε στην εξουσία.

Ξαναρχίζει η κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ταϊβάν
Στην Ταϊβάν, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, συμφώνησαν να ξαναρχίσει η κατασκευή αμφιλεγόμενου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση εξόργισε το κοινοβούλιο όταν έλαβε μονομερώς την απόφαση να διακόψει τις εργασίες κατασκευής για περιβαλλοντικούς  και οικονομικούς λόγους.

Το Βιεντάμ καταδικάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες
Το Βιετνάμ χαρακτήρισε αγενή παρέμβαση στα εσωτερικά του θέματα κυβερνητικές συνεδριάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για την θρησκευτική ελευθερία στην χώρα. Το κομμουνιστικό κόμμα είπε ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί στο Βιετνάμ για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις αλλά κάποιοι βουδιστές και οπαδοί άλλων θρησκειών κρατούνται γιατί παραβίασαν τους νόμους της χώρας.

Κίνα: Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας και δίκη για το Ιντερνετ
Στην Κίνα, άρχισε η δίκη ενός χρήστη του Ιντερνετ που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει το καθεστώς γιατί επέτρεψε να καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα του άρθρα που αναφέρονται στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989. Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Πεκίνου,  απέρριψαν έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, λέγοντας ότι βασίζεται σε φήμες και κουτσομπολιά. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, σε ολόκληρη την Κίνα οι κρατούμενοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων πέφτουν θύματα βασανιστηρίων και κακκομεταχείρησης.

Ιός υπόσχεται Κουρνικόβα
Ενας ηλεκτρονικός ιός διαδίδεται ταχύτατα το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιός περιέχεται σε e-mail  που υπόσχονται στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών μία φωτογραφία της τενίστριας Αννα Κουρνικόβα. Οταν κάποιος ανοίξει την επισύναψη, τότε ο ιός πολλαπλασιάζεται και στέλνει το ίδιο μήνυμα σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχει αποθηκευμένες στον υπολογιστή του ο παραλήπτης.  Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονε, ο ιός δεν προκαλεί άμεσες βλάβες αλλά μπορεί να παραλύσει συστήματα καθώς δημιοργεί μεγάλο όγκο μηνυμάτων.

Σκάνδαλο στη Βρετανία με πλαστά διαβατήρια ποδοσφαιριστών.
Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει στη Βρετανία το ζήτημα των ποδοσφαιριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγωνίζονται σε αγγλικές ομάδες ως κοινοτικοί, έχοντας δηλαδή διαβατήρια χωρών μελών της Ένωσης. Το πρόβλημα προκύπτει από τις πολλές καταγγελίες ότι τα κοινοτικά διαβατήρια αρκετών από  αυτούς τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές είναι είτε πλαστά είτε έχουν εκδοθεί με παράνομα μέσα. Η όλη υπόθεση, όπως τόνισε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC εκπρόσωπος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αφορά  άμεσα και την Ελλάδα καθώς δύο ποδοσφαιριστές, ένας από τη Λιθουανία και ένας από το Περού αγωνίζονται σε αγγλικές ομάδες  με ελληνικά διαβατήρια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.