Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


νέος σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ
νέος σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ

(13/02/2001, 2200 GMT)

Νέος σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ
Οι αρχές στο το Ελ Σαλβαδόρ δήλωσαν ότι τουλάχιστον 70 άτομα βρήκαν το θάνατο και εκατοντάδες άλλα τραυματίσθηκαν εξ αιτίας ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε ακριβώς ένα μήνα μετά από έναν άλλο  καταστροφικό σεισμό που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χίλιοι άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι εκατομμύρια άλλοι.Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί καθόσον πιστεύεται ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευθεί είτε από κατολισθήσεις είτε στα ερείπια οικημάτων. Η πρωτεύουσα της χώρας δεν επλήγη, αλλά οι κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, και πολλά κτίρια εκενώθηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός είχε ένταση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νεκρός σωματοφύλακας του Αραφάτ
Ο αποχωρών ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι ο θάνατος ενός από τα ηγετικά στελέχη της προσωπικής φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, αποτελεί σαφές μύνημα ότι κανείς δεν μπορεί να επιτίθεται ατιμωρητί κατά του Ισραήλ. Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα καταδίωξαν και έριξαν ρουκέτες στο αυτοκίνητο του Μασούντ Αγιάντ καθώς διέσχιζε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο Αγιάντ ήταν μέλος της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Χεσμπολά.Οι παλαιστινιοι από την πλευρά τους διέψευσαν ότι ο Αγιάντ είχε δεσμούς με την Χεζμπολά και χαρακτήρισαν την δολοφονία του έγκλημα πολέμου.

Ο Αλαν Γκρήνσπαν γιά την αμερικανική οικονομία
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των  Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση. Αλλά, απευθυνόμενος σε επιτροπή της Γερουσίας,  πρόσθεσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι γιά το μέλλον. Πολλά εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών , η οποία μπορεί να καταρρεύσει σαν ένα φράγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τα σχόλια του κ. Γκρήνσπαν, λέει οικονομικός συντάκτης του ΒΒC, τροφοδοτούν περαιτέρω τις προβλέψεις των χρηματαγορών γιά νέες περικοπές των επιτοκίων.

Επεισόδιο στο νότιο Κοσσυφοπέδιο
Πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών πολιόρκησε αστυνομικό τμήμα της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα στην  πόλη Στρπτσε και  πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Αυτά μετά το επεισόδιο επίθεσης με στόχο λεωφορείο που πήγαινε προς την πόλη υπό την συνοδεία διεθνούς αποσπάσματος, και κατά το οποίο ένας σέρβος βρήκε το θάνατο. Η πολή βρίσκεται σε σερβικό θύλακα μέσα στο Κοσσυφοπέδιο, και οι κάτοικοί της συνήθως μετακινούνται  με συνοδία ακριβώς λόγω των συχνών επιθέσεων από αλβανόφωνους αντάρτες.

 Ο Κοστούνιτσα απορρίπτει την έκδοση του Μιλόσεβιτς
 Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα απέρριψε γι' άλλη μιά φορά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου αυτός να δικασθεί από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η αδυναμία του δικαστηρίου να διερευνήσει την επιχείρηση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας σημαίνει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να δικασθεί στη Σερβία, όπου η κατηγορούσα αρχή συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τα θέματα της κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς και εξαφάνισης πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει στις αρχές της χώρας διορία μέχρι το τέλος του ερχομένου μηνός να συνεργασθούν με το Διεθνές Δικαστήριο, διαφορετικά θα υποστούν καθυστερήσεις στην αποστολή εκατομμυρίων δολλαρίων οικονομικής βοήθειας.

Κατάχρηση των οινοπνευματωδών από τους νέους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νεαρά άτομα στην Ευρώπη κανουν επικίνδυνη κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών. Σε έκθεσή του ο οργανισμός αναφέρει ότι πολλά νεαρά άτομα πίνουν πολύ, σε πολύ μικρή ηλικία, ότι το αλκοόλ παίζει έναν δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, και χαρακτηρίζει τα ευρήματα αυτά άκρως ανησυχητικά.

Μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιά την κτηνοτροφία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο πακέτο μέτρων  γιά την αντιμετώπιση της κρίσης στην κτηνοτροφία βοοειδών, από τον φόβο των καταναλωτών έναντι του μοσχαρίσιου κρέατος λόγω της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Τα μέτρα αυτά, των οποίων το κόστος θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, είναι απαραιτητα ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία εν΄ςο βουνού κρέατος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος γιά την Γεωργία. Στα μέτρα περιλαμβάνονται ο σφαγιασμός των γηραιώτερων ζώων, η χορήγηση κινήτρων ωστε οι κτηνοτρόφοι να στραφούν στις παραδοσιακές μορφές κτηνοτροφίας, και  η μείωση του αριθμού των ζώων γιά τα οποία οι κτηνοτρόφοι δικαιουνται επιδοτήσεων.

Νέους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα συζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά σήμερα νέες οδηγίες και κανονισμούς για την πώληση  γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Οι προτάσεις απαιτούν από οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να διαθέσει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά να ολοκληρώσει μία μελέτη για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν οι επιχειρήσεις και να ενημερώνουν τους ιθύνοντες για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Κανένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν δεν έχει λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για πώλησή στην Ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω των έντονων ανησυχιών που εκφράζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒΒC, η Ενωση θεωρεί τους νέους κανονισμούς ως ένα μέσο για να αποφευχθούν στο μέλλον πιθανές διαφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες  για το θέμα.

Ο πνευματικός ηγέτης της Αρμενίας επικρίνει την γαλλική απόφαση
Ο πνευματικός ηγέτης της αρμενικής κοινότητας στην Τουρκία, ο Πατριάρχης Μεσρόμπ ο δεύτερος, επέκρινε την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την οποία αναγνωρίσθηκε ως γενοκτονία η μαζική δολοφονία των αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915. Ο αρμένιος πατριάρχης επισκέφθηκε πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας γιά να εκφράσει τη λύπη του γιά την απόφαση αυτή, εν συνεχεία δε δηλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ομιλεί εν ονόματι της αρμενικής κοινότητας στην Τουρκία.

Εφεση θα ασκήσει το ΝΑPSTER
Το NAPSTER, εταιρεία του Διαδικτύου που επιτρέπει στους χρήστες της να ανταλλάσουν τραγούδια μέσω του Ιντερνετ, ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει απόφαση αμερικανικού εφετείου που απαγορεύει στην εταιρεία να συνεχίσει την παροχή των δωρεάν αυτών υπηρεσιών στους χρήστες της. Πάντως, αν και η μουσική βιομηχανία εξέφρασε την ικανοποίησή της με την απόφαση, το δικαστήριο δεν ζήτησε την άμεση διακοπή της λειτουργείας του NAPSTER, αλλά αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα σε άλλο δικαστήριο, με την εντολή να το δικαστήριο αυτό να   διευκρινήσει τις περιπτώσεις στις οποίες η NAPSTER δεν πρέπει να παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ιός υπόσχεται Κουρνικόβα
Ενας ηλεκτρονικός ιός διαδίδεται ταχύτατα το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιός περιέχεται σε e-mail  που υπόσχονται στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών μία φωτογραφία της τενίστριας Αννα Κουρνικόβα. Οταν κάποιος ανοίξει την επισύναψη, τότε ο ιός πολλαπλασιάζεται και στέλνει το ίδιο μήνυμα σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχει αποθηκευμένες στον υπολογιστή του ο παραλήπτης.  Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονε, ο ιός δεν προκαλεί άμεσες βλάβες αλλά μπορεί να παραλύσει συστήματα καθώς δημιοργεί μεγάλο όγκο μηνυμάτων.

Σκάνδαλο στη Βρετανία με πλαστά διαβατήρια ποδοσφαιριστών.
Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει στη Βρετανία το ζήτημα των ποδοσφαιριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγωνίζονται σε αγγλικές ομάδες ως κοινοτικοί, έχοντας δηλαδή διαβατήρια χωρών μελών της Ένωσης. Το πρόβλημα προκύπτει από τις πολλές καταγγελίες ότι τα κοινοτικά διαβατήρια αρκετών από  αυτούς τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές είναι είτε πλαστά είτε έχουν εκδοθεί με παράνομα μέσα. Η όλη υπόθεση, όπως τόνισε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC εκπρόσωπος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αφορά  άμεσα και την Ελλάδα καθώς δύο ποδοσφαιριστές, ένας από τη Λιθουανία και ένας από το Περού αγωνίζονται σε αγγλικές ομάδες  με ελληνικά διαβατήρια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.