Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μεταφορά των τραυματιών
Μεταφορά των τραυματιών

(14/02/2001, 14.00 GMT)

Επικινδυνη κλιμάκωση της βίας στην Μέση Ανατολή
Η ισραηλινή αστυνομία  ανακοίνωσε οτι οκτώ Ισραηλινοί, στην  πλειοψηφία τους στρατιώτες, σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατέσσερις τραυματίσθηκαν όταν  λεωφόρείο που οδηγούσε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε άδεια εισόδου στο Ισραήλ,  έπεσε σκόπιμα  σε στάση λεωφορείων στο Τέλ Αβίβ, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες.  Η αστυνομία καταδίωξε και πυροβόλησε τον οδηγό του λεωφορείου, του οποίου η κατάσταση  παραμένει κρίσιμη.  Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχουντ Μπαράκ διέταξε το άμεσο κλείσιμο των συνόρων με την Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας ενω ο  νέος πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν χαρακτήρισε το συμβάν εξαιρετικά σοβαρό τονίζοντας ότι αναστέλλονται όλες οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, όσο συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια.

Στην Αγκυρα ο Αραφάτ
Στην τουρκική πρωτεύουσα βρισκεται ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Παλαιστίνιος διπλωμάτης είπε στο BBC ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή μετά την εκλογή του Αριελ Σαρόν στο Ισραήλ. Η Τουρκία είναι η κατ΄εξοχήν σύμμαχος του Ισραήλ στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ανησυχούν ΗΠΑ και Ευρώπη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων στη Μέση Ανατολή, τις δύο τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση οξύνθηκε μετα το θάνατο του Αμπού Υγιάντ που σκοτώθηκε χθες απο τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο Αμπού Υγιάντ ήταν, κατα τους Παλαιστίνιους, μέλος της φρυράς του Γιασέρ Αραφατ  και κατά τους Ισραηλινούς, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χετζμπολα.

Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες στο Ελ Σαλβαδόρ.
Ξεπερνούν τους 230 οι νεκροί απο  τη σεισμική δόνηση ισχύος 6.1 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ  που  έπληξε το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι απο 2000. Στην πόλη Κοχούτεπεκ, πολλά παιδιά σκοτώθηκαν όταν τρία σχολεία κατέρρευσαν. Ο πρόεδρος του Έλ Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες, έκανε έκκληση για βοήθεια για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια. Πρόκειται για την δεύτερη ισχυρή σεισμική δονηση που πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ τον τελευταίο μήνα. Οι νεκροί από τον προηγούμενο σεισμό ξεπερνούν τους 1000.

Ισχυρή σεισμική δόνηση και στην Ινδονησία.
Ο εγκέλαδος χτύπησε και το νησί Σουμάτρα στην  Ινδονησία. Κατά τους ινδονήσιους σεισμολόγους, η σεισμική δόνηση δεν ξεπερνούσε σε ενταση τους 5 βαθμους της κλίμακας Ρίχτερ ενώ σύμφωνα με μετρήσεις απο την Αμερική και την Αυστραλία ο σεισμός ηταν μεγέθους 7.3 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Καθώς η περιοχή δεν είναι πυκνοκατοικημένη  δεν εχουν αναφερθεί θύματα.

Τραγική η κατάσταση των σεισμοπλήκτων στην Ινδία
Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων σεισμοπλήκτων στην Ινδία. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να παραμένουν στο ύπαιθρο, λόγω ελλείψεως σκηνών ή αλλων πρόχειρων καταλυμάτων.

Ενταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσυφοπεδίου
Συνεχίζεται η ένταση στη Νότια Σερβία όπου χθες αρκετές χιλιάδες Σέρβοι συγκρούστηκαν με άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Στην κωμόπολη Strpce πραγματοποιούνται διαδηλώσεις μετά την επίθεση αλβανών κατά λεωφορείου  που μετέφερε Σέρβους, με αποτέλεσμα να βρεί τον θάνατο ένας άνδρας σερβικής καταγωγής.

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για τα Γενετικά Μεταλλαγμένα Προιόντα
Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προταση αναθεωρησης του κανονισμού που διέπει την αγορά των Γενετικά Μεταλλαγμένων Προιόντων. Με 338 ψηφους υπέρ και μολις 52 κατά το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τους νέους κανονισμούς  βασει των οποίων θα ενταθούν  οι έλεγχοι στα Γενετικά Μεταλλαγμένα Προιόντα.

Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αγοράς Βοοειδών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αγοράς Βοοειδών που έχει σχεδόν καταρρεύσει.Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα γεωργίας. Φράνς Φίσλερ,  δήλωσε οτι η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος έχει μειωθεί κατά 30% σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τους φόβους για τη μετάδωση της ασθένειας των Τρελών Αγελάδων.

Την υποστηριξη του ΝΑΤΟ ζητά ο Τζωρτζ Μπους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπούς, κάλεσε τους εταίρους της χώρας του στο ΝΑΤΟ να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, υποστηρίζοντας το νέο σύστημα αντι-πυραυλικής προστασίας που η κυβέρνηση του σκοπεύει να εγκαταστήσει. Μιλώντας σε αμερικανούς αξιωματικούς  και νατοικούς αξιωματούχους στην ναυτική βάση Νόρφολκ στην Βιρτζίνια, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την απειλή που συνιστούν για τις ΗΠΑ, χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Λιβύη καθώς και τους νέους κινδύνους που δημιουργεί η μετά-ψυχροπολεμική πραγματικότητα.

Συνταγματική μεταρρύθμιση στο Μπαχρέιν
Δημοψήφισμα διεξαγεται σήμερα στο Μπαχρέιν για την ριζική αναθεώρηση του συντάγματος. Αν τελικά υπερψηφισθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, το Μπαχρέιν θα γίνει το πιό δημοκρατικό κρατίδιο του Περσικού Κόλπου.

Στην δικαιοσύνη παραπέμπεται ο Φουτζιμόρι
Επιτροπή του Κογκρέσου στο Περού ενέκρινε πρόταση για την παραπομπή του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι που βρίσκεται στην Ιαπωνία, αρνείται να επιστρέψει στο Περού  για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Επανάληψη των συνομιλιών κυβέρνησης-ανταρτών στην Κολομβία
Επαναλαμβάνονται στην Κολομβία οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, της παλαιότερης αντάρτικης οργάνωσης στον κόσμο, γνωστής  με τα αρχικά FARC. Ο Μανουέλ Μαρουλάντα, ηγέτης των FARC δέχτηκε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την διαβεβαίωση του προέδρου της Κολομβίας Αντρές Παστράνα, ότι θα πατάξει την δράση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

Την διαφορά της με την Ευρωπαική Ενωση επιχειρεί να γεφυρώσει η FIFA
Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς με την Ευρωπαική Ενωση που δημιουργησε το θέμα των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο, οι επικεφαλής της FIFA και της UEFA, Σεπ Μπλάτερ και  Λέναρντ Τζόχανσον είχαν  συνομιλίες διάρκειας τριών ωρών  με τρείς κοινοτικούς επιτρόπους στις Βρυξέλλες .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.