Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αλβανοί αντάρτες σταματούν αυτοκίνητο για έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη
Αλβανοί αντάρτες σταματούν αυτοκίνητο για έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη

(15/02/2001  20.00 GMT)

ΝΑΤΟ: εξετάζει αλλαγή της ουδέτερης ζώνης στη νότια Σερβία
"Το ΝΑΤΟ ενδέχεται να συμφωνήσει στην αλλαγή της ουδέτερης ζώνης" στη νότια Σερβία, κοντά στο Κοσυφοπέδιο, όπου επικρατεί ένταση λόγω της δράσης αλβανών αυτονομιστών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλες με ανώτατους γιουγκοσλάβους αξιωματούχους. Ο κ. Ρόμπερτσον σημείωσε ότι μπορεί να εγκριθεί η αλλαγή του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, αρκεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Προηγουμένως η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση παρουσίασε στο ΝΑΤΟ σχέδιο περιορισμού της ουδέτερης ζώνης 5 χιλιομέτρων, με στόχο να επιτραπεί στο γιουγκοσλαβικό στρατό να εισέλθει σ' αυτή και να αντιμετωπίσει τους αλβανούς αυτονομιστές.

Κρίσιμη επίσκεψη της ΔΟΕ στην Αθήνα
Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο αντιπροσωπεία της ΔΟΕ με επικεφαλής τον Ζακ Ρογκ. Η επίσκεψη  έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν σοβαρά ερωτήματα γιά την πορεία των ολυμπιακών έργων.  Η γραφειοκρατική δυσκαμψία, οι απομακρύνσεις και απολύσεις στελεχών του Οργανισμού Αθήνα 2004 καθώς και οι δικαστικές προσφυγές εχουν παρεμποδίσει  την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Χωριού, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Στο Μαυροβούνιο η Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου
Η Κλάρα Ντελ Πόντε,  γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και ανώτατους αξιωματούχους. Η κ. Ντελ Πόντε ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες την άμεση έκδοση όλων όσων καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου, στην περίπτωση που βρεθούν στο έδαφος της δημοκρατίας αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του οποίου η οικογένεια ζεί στο Μαυροβούνιο.

Σκόπια: Πόρισμα κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υποκλοπές
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών -εις βάρος 170 και πλέον πολιτικών, δημοσιογράφων και ανθρώπων του πνεύματος- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το υπουργείο εσωτερικών της χώρας είχε την τεχνική υποδομή για να διενεργήσει υποκλοπές σε τέτοια έκταση. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση για το εάν η υπουργός εσωτερικών, Ντόστα Ντιμόφσκα, είχε προσωπικά διατάξει τις υποκλοπές.  Τα πορίσματα της επιτροπής θα διαβιβασθούν τώρα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Τουρκία: Αρχισε η δίκη 13 ανηλίκων για φιλοκουρδικές εκδηλώσεις
Στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας άρχισε η δίκη 13 ανηλίκων - ηλικίας από 10 έως 17 ετών, που κατηγορούνται για παροχή υποστήριξης σε κούρδους αυτονομιστές. Εξη από τους κατηγορούμενους παρέμεναν προφυλακισμένοι από τότε που συνελλήφθηκαν τον Ιανουάριο, γιατί φώναζαν συνθήματα υπέρ της αυτονομίας του Κουρδιστάν στη πόλη Βιρανσεχίρ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του, το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση των ανηλίκων κατηγορουμένων ενόσω θα διαρκεί η δίκη, απόφαση που χαιρετίστηκε από τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κογκό
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην αφρικανική συνάντηση κορυφής της Ζάμπια, που σκοπό είχε την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Δημοκρατία του Κογκό -πρώην Ζαϊρ, παρά την απουσία της Ρουάντα και της Ουγκάντα από τη συνάντηση. Ο νέος ηγέτης του Κογκό, Τζόζεφ Καμπίλα, δέχθηκε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη ο πρώην πρόεδρος της Μποτσουάνα, Κετουμίλε Μασίρε, ανατρέποντας τη στάση του πατέρα του, δολοφονημένου προέδρου Λωράν Καμπίλα.

Δηλώσεις Τζόρτζ Μπους περί εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια αποψινής ομιλίας του σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο κ. Μπούς είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στα διεθνή δρώμενα και να συνεργάζεται στενά με τις γειτονικές χώρες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το μέλλον των ΗΠΑ είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής.

Στο επίκεντρο σκανδάλου και πάλι ο Μπιλ Κλίντον
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον υπεραμύνθηκε της απόφασης του να χορηγήσει, την υστάτη ώρα της προεδρίας του, χάρη στο φυγόδικο επιχειρηματία Μαρκ Ριτς που καταζητείται για φοροδιαφυγή ύψους 48 εκατ. δολλαρίων. Ο κ. Κλίντον είπε ότι η απόφαση του υπαγορεύθηκε αποκλειστικά  από το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ορθότητος.  Η αντίδραση του Μπιλ Κλίντον προκλήθηκε από την απόφαση της εισαγγελίας της Ν.Υόρκης να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Τραγική η κατάσταση των σεισμοπλήκτων στο Ελ Σαλβαδόρ
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις της για την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον δεύτερο, σε ένα μήνα, ισχυρό σεισμό που έπληξε την χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα και πως έχουν οριστικά χαθεί οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού λέει πως τα νοσοκομεία εχουν εξαντλήσει ολα τα αποθέματα αίματος και δεν διαθέτουν κρεβάτια για την νοσηλεία των εκατοντάδων τραυματιών.

Καταδίκη γερμανού συνεργάτη του "Κάρλος"
Δικαστήριο της Φρανκφούρτης καταδίκασε σε εννέα χρόνια φυλάκισης τον Γιοακίμ Κλάιν, πρώην φίλο και συνεργάτη του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Ο Κλάιν ομολόγησε την συμμετοχή του στην τρομοκρατική επίθεση του Κάρλος το 1975 εναντίον των εκπροσώπων του ΟΠΕΚ στην Βιέννη.

Κόντρα Ιαπωνίας - ΗΠΑ
Η Ιαπωνία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τις διμερείς σχέσεις η επιβεβαίωση της είδησης ότι απλοί πολίτες πιλοτάριζαν το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο την στιγμή που αυτό διεμβόλισε ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα στον αμερικανό ομολογό του, Κόλιν Πάουελ, για την παράλειψη -όπως την χαρακτήρισε- των αμερικανικών αρχών να ενημερώσουν τη χώρα του σχετικά με το θέμα.

Στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας - Ινδίας
Η Ινδία προτίθεται να αγοράσει περισσότερα από 300 ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ90 στα πλαίσια μιας συμφωνίας,  βάσει της οποίας η Μόσχα θά παραχωρήσει στην ινδική κυβέρνηση το δικαίωμα να κατασκευάζει τα εν λόγω αρματα μάχης εναντι 700 εκατ. δολ. Η συμφωνία υπεγράφει χθες από τον υπουργό αμυνας της Ινδίας Τζωρτζ Φερνάντες και τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας Ιλυα Κλεμπάνωφ.

Νέοι ιδιοκτήτες στην εταιρεία διαμαντιών De Beers
Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, De Beers, εξαγοράζεται έναντι τιμήματος 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νέος ιδιοκτήτης της De Beers είναι μια κοινοπραξία του ομίλου ορυχείων Anglo-American και της επιχειρηματικής οικογένειας Oppenheimer.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.