Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio






 
 

(16/02/2001  16.54 GMT)

Τουλάχιστον 7 νεκροί από βομβιστική επιθέση στο Κοσσυφοπέδιο
Σύμφωνα με αξιωματούχους της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον επτά άτομα βρήκαν το θάνατο στην περιοχή από βομβιστική επίθεση ενώ δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν. Πιστεύεται ότι όλα τα θύματα είναι Σέρβοι. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα κοντά στο Πρέσεβο της Σερβίας. Τηλεκατευθυνόμενη βόμβα έπληξε το πρώτο από κονβόι λεωφορείων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από τριάντα πέντε, δέκα από τους οποίους όπως λένε οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, φέρουν πολύ σοβαρά τραύματα. Νωρίτερα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, έκανε λόγο και για δεύτερη επίθεση με τέσσερα θύματα στον δρόμο για την πόλη Στρπτσε αλλά, στην συνέχεια αξιωματούχοι του οργανισμού τηλεφώνησαν στο ΒΒC και αναίρεσαν τις δηλώσεις αυτές της κ. Σούζαν Μάνιουελ.

Τερματισμό των συγκρούσεων στο Πρέσεβο ζητούν Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία
Με κοινή διακήρυξή τους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποίησαν στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, απηύθηναν έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Νότια Σερβία.

Επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών στο Βελιγράδι
Στο Βελιγράδι, άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πύρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς. Από την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης, δεν τραυματίσθηκε κανείς. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά φαίνεται ότι δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να εμποδίσουν το υπουργικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια οι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά μελών της νέας κυβέρνησης της Σερβίας από την ανάληψη της εξουσίας τον τελευταίο μήνα.

Συμφωνία Μπαράκ-Σαρόν καθώς συγκρούσεις με Παλαιστίνιους και Χεσμπολά συνεχίζονται
Στο Ισραήλ, ο ηττημένος των πρόσφατων εκλογών Εχούντ Μπάρακ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποδέχθηκε την θέση του υπουργού Αμυνας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν. Λέγεται πως μόνο λεπτομέρειες απομένει να οροστικοποιηθούν, για να καταλήξουν το Εργατικό Κόμμα και το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν σε συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εν τω μεταξύ, ένας ισραηλινός στρατιώτης βρήκε το θάνατο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όταν αντάρτες της λιβανέζικης οργάνωσης Χεσμπολά επιτέθηκαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων σε αμφισβητούμενη περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών. Νωρίτερα σήμερα στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης,  εκατοντάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Πράσινο φως για την ανάκριση Φίσερ ζητά εισαγγελέας στη Γερμανία
Οι Γερμανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από το κοινοβούλιο της χώρας να δώσει το "πράσινο φώς" για να διερευνήσουν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Γιόσκα Φίσερ, ψευδόρκησε όταν κλήθηκε να κατεθέσει ως μάρτυρας. Επρόκειτο για την δίκη του Χανς Γιοακίμ Κλάιν, μέλος επαναστατικής οργάνωσης που εξαπέλυσε επίθεση κατά την διάρκεια συνόδου του ΟΠΕΚ το 1975 με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρία άτομα. Ο γερμανός Καγκελλάριο,ς Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη του στον υπουργό του.

Σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.
Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση η μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα που ανέλαβε η Βρετανική εταιρεία Government Actuary's. Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία του BBC, δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.  Αντίθετα - είπε ο εκπρόσωπος της Government Actuary's- η εταιρεία ετοιμάζει μιά μελέτη βιωσημότητας των κατευθυντήριων γραμμών που πήραν απο την  Ελληνική κυβέρνηση.Ο εκπρόσωπος της Government Actuary's δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιδεών παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της μελέτης τις επόμενες "ημέρες το πολύ εβδομάδες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιαπωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τις έρευνες για αγνοούμενους
Μία σχεδόν εβδομάδα μετά την σύγκρουση υποβρυχίου των Ηνωμένων Πολιτειών με ιαπωνκό αλιευτικό, η Ιαπωνία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις έρευνες για την εξεύρεση των αγνοουμένων. Εννέα άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δεκαεπτάχρονοι μαθητές αγνοούνται ακόμα. Πάντως εκπρόσωπος του σχολείου που φοιτούσαν οι τέσσερις είπε ότι οι ελπίδες εξανεπίζονται. Το δυστύχημα συνέβηκε όταν επιτράπηκε σε πολίτη να χειριστεί τα όργανα ελέγχου του υποβρυχίου που λάμβανε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αμερικής στο Μεξικό.
Για το πρώτο του επίσημο ταξίδι  μετά την εκλογή του στην προεδρία  των ΗΠΑ ξεκινάει ο Τζόρτζ Μπούς. Προορισμός του το Μεξικό, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βισέντε Φόξ για το εμπόριο ναρκωτικών και την λαθρομετανάστευση. Χθές ο κ. Μπους δήλωσε ότι το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής. Πρόσεθεσε μάλιστα ότι σκοπός της διακυβέρνησης του θα είναι η δημιουργία ενός δυτικού ημισφαιρίου που θα το χαρακτηρίζει η ελευθερία και η ευημερία.

Εντείνονται οι προσπάθειες για ειρήνευση στη Δημοκρατία του Κογκό.
Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πόλ Καγκάμε δέχεται διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαδικασίες στο Κογκό. Οι στρατιώτες του Καγκάμε υποστηρίζουν τους Κογκολέζους αντάρτες. Χθές στη συνάντηση κορυφής στη Ζάμπια  ο νέος ηγέτης του Κογκό Ζόζεφ Καμπίλα δέχτηκε να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη  ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Κετουμίλε Μασίρε.

Τραγική η κατάσταση στο Έλ Σαλβαδόρ.
Τραγική είναι η κατάσταση των σεισμόπληκτων στο Έλ Σαλβαδόρ. Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ελλείψεις σε νερό, τροφές και φάρμακα, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση για αίμα, καθώς είναι χιλιάδες οι τραυματίες. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 300, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Πλημμύρες στη Μοζαμβίκη.
30.000 οικογένειες έχουν μείνει άστεγες στη Μουταράρα της Μοζαμβίκης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των ποταμών. Οι αρχές της χώρας έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους και άλλων περιοχών ότι ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Είδος υπο εξαφάνιση τα Γιγαντιαία Πάντα.
Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση αναφέρει ότι το Γιγαντιαίο Πάντα παραμένει είδος υπό εξαφάνιση παρά τις προσπάθεις για τη διάσωσή του.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.