Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ανεμοι πολέμου και πάλι πάνω από το Ιράκ

(17/02/2001, 05:10 GMT)

Αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ
Σειρά αεροπορικών επιθέσεων πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία στα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ, της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου και του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν χωρίς απώλειες πίσω στη βαση τους, ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο νεότερος έδωσε την έγκρισή του για τις επιθέσεις αυτές χθες πριν να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράκ "επίθεση ρουτίνας" που είχε ως στόχο να επιβάλλει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ και να προστατεύσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τους Αμερικανούς στρατιώτες από τα αμυντικά ραντάρ του Ιράκ τα οποία, όπως είπε, απειλούν τα Αμερικανικά και τα Βρετανικά αεροσκάφη. Η επίθεση είναι η πρώτη που πραγματοποιούν Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη από το 1998 έξω από την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Νωρίτερα, η τηλεόραση του Ιράκ διέκοψε το πρόγραμμά της για να μεταδώσει για τους βομβαρδισμούς, ενώ κάτοικοι περιέγραψαν τον πανικό που προκλήθηκε και τον θόρυβο από τις ισχυρές εκρήξεις και τα αντιαεροπορικά πυρά. Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του Ιράκ και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον 3 παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα από την αεροπορική αυτή επίθεση.
 

Εντονη αντίδραση Βελιγραδίου στη χθεσινή βομβιστική επίθεση
Εντονότατη ηταν αντίδραση του Βελιγραδίου στην χθεσινή βομβιστικη επίθεση εναντίον κονβόι λεωφορείων στο Κοσυφοπέδιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά σέρβοι. Ο προεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα για να μη γίνει το Κοσσυφοπέδιο ένας τόπος όπου βασιλεύει ο τρόμος κι ο εκφοβισμός. Ο γιουγκοσλάβος υπουργός εξωτερικων Γκόραν Σβιλάνοβιτς κατήγγειλε την υπο νατοικη διοικηση διεθνή ειρηνευτικη δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο την Κ-ΦΟΡ για αδράνεια.
 

Βία στη Μέση Ανατολή
Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Οχθη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 2 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στη Χεβρώνα στην διάρκεια επεισοδίων μεταξύ στρατιωτών του Ισραήλ και ενόπλων Παλαιστινίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα 4 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών.

Συμφωνία Μπάρακ-Σαρόν
Στο Ισραήλ ο ηττημένος των πρόσφατων εκλογών Εχούντ Μπάρακ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποδέχθηκε την θέση του υπουργού Αμυνας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν. Οι πληροφορίες λένε ότι απομένουν μόνο λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να καταλήξουν το Εργατικό Κόμμα του κ. Μπάρακ και το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν σε συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Και πληροφορίες για απαγωγές 4 Σέρβων
Το ραδιόφωνο της Σερβίας μετέδωσε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι 4 Σέρβοι έπεσαν θύματα απαγωγής στη νότια Σερβία. Το ράδιο-Βελιγράδι αναφέρεται σε δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες Αλβανοί αντάρτες απήγαγαν 4 ανθρώπους από λεωφορείο κοντά στο χωριό Τσερεβάλικα.

Τερματισμό των συγκρούσεων στο Πρέσεβο ζητούν Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία
Με κοινή διακήρυξή τους μετά από την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποίησαν στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας απηύθηναν έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη νότια Σερβία.

Επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών στο Βελιγράδι
Στο Βελιγράδι άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς. Από την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης, δεν τραυματίσθηκε κανείς. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά φαίνεται ότι 2 αυτοκίνητα προσπάθησαν να εμποδίσουν το υπουργικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια οι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά μελών της νέας κυβέρνησης της Σερβίας από την ανάληψη της εξουσίας τον τελευταίο μήνα.

Πράσινο φως για την ανάκριση Φίσερ ζητά εισαγγελέας στη Γερμανία
Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας ζήτησαν από το Κοινοβούλιο της χώρας να δώσει το "πράσινο φως" για να διερευνηθούν οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υπέπεσε στο αδίκημα της ψευδορκίας όταν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας. Επρόκειτο για την δίκη του Χανς Γιοακίμ Κλάιν, μέλος επαναστατικής οργάνωσης που εξαπέλυσε επίθεση κατά την διάρκεια συνόδου του ΟΠΕΚ το 1975 με αποτέλεσμα να βρουν τότε τον θάνατο 3 άνθρωποι. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη του στον υπουργό του.

Σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης για το Ελληνικό ασφαλιστικό
Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση η μελέτη βιωσιμότητας για το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα που ανέλαβε η Βρετανική εταιρεία "Government Actuary's". Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στην Ελληνική υπηρεσία του BBC, δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.  Αντίθετα - είπε ο εκπρόσωπος της Government Actuary's - η εταιρεία ετοιμάζει μιά μελέτη βιωσιμότητας των κατευθυντήριων γραμμών που πήραν απο την Ελληνική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της "Government Actuary's" δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιδεών παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της μελέτης τις επόμενες "ημέρες το πολύ εβδομάδες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τραγική η κατάσταση στο Ελ Σαλβαδόρ
Τραγική είναι η κατάσταση των σεισμόπληκτων στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ελλείψεις σε νερό, τροφές και φάρμακα, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση για αίμα, καθώς είναι χιλιάδες οι τραυματίες. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 300, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Πλημμύρες στη Μοζαμβίκη
Τριάντα χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες στη Μουταράρα της Μοζαμβίκης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των ποταμών. Οι αρχές της χώρας έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους και άλλων περιοχών ότι ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.