Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ιρακινοί γιατροί περιποιούνται 11χρονο αγόρι σε νοσοκομείο της Βαγδάτης.Τα αεροσκάφη Τορνέϊτο της RAF

(17/02/2001, 11:30 GMT)

Επιχείρηση ρουτίνας χαρακτηρίζει ο Τζορτζ Μπους την επίθεση εναντίον του Ιράκ
Με την υπόσχεση ότι θα πολεμήσει μέχρι την τελική νίκη, απάντησε το Ιράκ στη χθεσινοβραδυνή επίθεση αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών σε προάστιο της Βαγδάτης, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άμαχοι πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20ι,  όπως μετέδωσαν τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη αυτή επίθεση κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα εδώ και πάνω από δύο χρόνια,  χαρακτηρίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως επιχείρηση ρουτίνας. Ο Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι όσο το δυνατόν πιο ειρηνικός, και θα ελέγχουμε προσεκτικά αν ο Σαντάμ Χουσέιν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής. Την επίθεση εναντίον της Βαγδάτης καταδίκασαν η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία. Εν τω μεταξύ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές εναντίον της Βαγδάτης και πρόσθεσε ότι καμία τουρκική βάση δεν χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες επιδρομές στο μέλλον.

Πλοίο με λαθρομετανάστες προσάραξε στη Γαλλία
Πλοίο που μέτεφερε 1.500 περίπου λαθρομετανάστες προσάραξε κοντά στη Γαλλική Ριβιέρα. Εκπρόσωπος των Μεσογειακών Ναυτιλιακών Αρχών δήλωσε ότι πολλοί λαθρομετανάστες, που πιστεύεται ότι είναι Κούρδοι του Ιράκ, κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή κολυμπώντας, ενώ ορισμένοι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στο πλοίο. Πρόσθεσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά ήταν μεταξύ των ατόμων που διασώθηκαν. Ομάδες διάσωσης βρίσκονται στη σκηνή και χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και βάρκες μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες στην ξηρά. Γάλλοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν άσχημη την κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο, προσθέτοντας ότι οι επιβάτες δεν είχαν αρκετή τροφή και ήταν αφυδατωμένοι, ενώ οι συνθήκες υγιεινής ήταν φρικτές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί το πλοίο προσάραξε κοντά στη Γαλλική Ριβιέρα και το που κατευθυνόταν.

Προειδοποίηση ΗΕ στην Παλαιστινιακή αρχή
Τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι η Παλαιστινιακή αρχή αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και χάος εντός των επόμενων εβδομάδων εκτός και η διεθνής κοινότητα έρθει αρωγός. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι σημαντικά παλαιστινιακά ιδρύματα κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή οι αρχές πολυ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τεταμένη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τη χθεσινή βομβιστικη επίθεση εναντίον κονβόι λεωφορείων στο Κοσυφοπέδιο, από την οποία σκοτώθηκαν επτά σέρβοι. Η κύρια οδός προς την πρωτεύουσα Πριστίνα ήταν αποκλεισμένη όλη νύχτα καθώς σέρβοι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε δύο φορτηγά. Εντονότατη ηταν αντίδραση του Βελιγραδίου στη χθεσινή επίθεση, που αποδίδεται στους αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ο προεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα για να μη γίνει το Κοσσυφοπέδιο ένας τόπος όπου βασιλευει ο τρόμος κι ο εκφοβισμός, ενώ ο γιουγκοσλαβος υπουργος εξωτερικων Γκόραν Σβιλάνοβιτς κατήγγειλε την υπο νατοικη διοικηση διεθνή ειρηνευτικη δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, την Κ-ΦΟΡ, για αδράνεια.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για ανάπτυξη πυρηνικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσσία ότι παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις μεταφέροντας πυρηνικά καύσιμα για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ινδία. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η μεταφορά των καυσίμων, στους αντιδραστήρες του Ταρπούρ της Ινδίας, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την δέσμευση της Ρωσσίας στην ανάπτυξη πυρηνικών.

Αρμένιοι παρακολουθούν σύνοδο στην Τουρκία
Αρμενική αντιπροσωπεία αναμένεται να παρακολουθήσει τις εργασίες συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τουρκία, ενέργεια η οποία θεωρείται ως δείγμα για πιθανή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η σύνοδος που έχει σαν θέμα τη σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου πραγματοποιείται καθώς εντίνεται η προσπάθεια των Αρμενίων να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Συνάντηση των υπουργών οικονομίας των 7 στην Ιταλία
Οι υπουργοί οικονομίας του Ομίλου των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών συναντώνται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας, καθώς αυξάνει η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμια οικονομίας. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα ύστερα από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.

Πτώση των μετοχών σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας
Μεγάλη μείωση των τιμών των μετοχών παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των επενδυτών σε προειδοποιήσεις από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ότι έχουν πέσει οι πωλήσεις και τα κέρδη τους. Οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας έπεσαν μετά την προειδοποίηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νορτέλ ότι οι τιμές θα πέσουν πολύ χαμηλά στους επόμενους μήνες, ενώ παρόμοιες προειδοποιήσεις για σμίκρυνση του εργασιακού τους κύκλους ήρθαν από τις εταιρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών Ντέλ και Χιούλετ εντ Πάκαρντ.

Προειδοποίηση επιστημόνων για ασθένειες από ζώα
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μεγάλη αύξηση σε ζώα που χρειάζονται για να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της Γής, ενδέχεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Σε σύνοδο που πραγματοποείται στο Σάν Φρανσίσκο αναφέρθηκε ότι η παραγωγή κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και καθώς ο αριθμός των ανθρώπων και των ζώων αυξάνεται, θα τους αναγκάσει να ζήσουν όλο και πιο κοντά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.