Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ιρακινοί γιατροί εγχειρίζουν κοριτσακι που τραυματίσθηκε κατά την επίθεση
 

(17/02/2001,  18.00 GMT)

Επικρίσεις και καταδίκη για τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης
Εντονη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας στην χθεσινή  αμερικανο-βρετανική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης. Η χθεσινή ενέργια δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Μεση Ανατολή, επεσήμανε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά και η Τουρκία εξέφρασε ανησυχία και ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ επανέλαβε εμφατικά ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τουρκικό έδαφος για την χθεσινή επίθεση. "Η Ουάσινγκτων θά πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της έναντι του Ιρακ" είπε ο κ. Ετσεβίτ. Η Ρωσία χαρακτήρισε την ενέργια παράνομη και αυθαίρετη ενω έντονα αντέδρασαν η Κίνα, το Ιραν, η Ινδία το Πακιστάν και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλερ υπερμύνθηκε της απόφασης του να συμμετάσχει στην επιχείρηση λέγοντας ότι η επίθεση προκλήθηκε από τήν επιθετικότητα του καθεστώτος της Βαγδάτης που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών και Βρετανών αεροπόρων.

Συμπαράσταση στο Ιρακ από τους Παλαιστίνιους
Διαδηλώνουν από το πρωί οι Παλαιστίνιοι στην Δυτική Οχθη σε ένδειξη συμπαράστασης προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσσείν, μετά την αεροπορική επίθεση αμερικανών και βρετανών κατά της Βαγδάτης. Πάνω από 1000 παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην πόλη Ναμπλούς, πυρπολώντας αμερικανικές, βρετανικές και ισραηλινές σημαίες. Στην Χεβρώνα η κηδεία ενός Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε από ισραηλινή ρουκέτα μετετράπει σε διαδήλωση υπερ του Ιρακ ενώ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ραμάλα, την Βηθλεέμ και την Τουλκαρέμ.

Εκκληση του Λιβάνου προς την Ουάσιγκτων
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι κάλεσε την Ουάσιγκτων να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να μην εξαπολύσει επίθεση κατά της χώρας του σε αντίποινα για τον θάνατο ενός ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε την Παρασκευή από αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά.

Πλοίο με λαθρομετανάστες προσάραξε στη Γαλλία
Πλοίο που μέτεφερε 1.500 περίπου λαθρομετανάστες προσάραξε κοντά στη Γαλλική Ριβιέρα. Εκπρόσωπος των Μεσογειακών Ναυτιλιακών Αρχών δήλωσε ότι πολλοί λαθρομετανάστες,  στην πλειοψηφία τους Κούρδοι του Ιράκ, κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή κολυμπώντας, ενώ ορισμένοι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στο πλοίο. Μετάξύ των επιβατών ήταν πολλά ηλικιωμένα άτομα καθώς και τριακόσια παιδιά.

Τεταμένη η κατάσταση στο Κοσυφοπέδιο
Χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο Κοσυφοπέδιο σε ένδειξη πένθους για τους επτά συμπατριώτες τους πού σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση εναντίον λεοφωρείου στο οποίο επέβαιναν. Η ενέργια αποδίδεται σε Αλβανούς. Διαδηλωτές σε πολλές πόλεις του Κοσυφοπεδίου άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων ενώ οι Σέρβοι της Μιτροβίτσα διαδήλωσαν μαζικά ζητώντας την παραίτηση του στρατηγού Κάρλο Γκαμπιγκιόσου, διοικητού της KFOR στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για ανάπτυξη πυρηνικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσσία ότι παραβιάζει τις διεθνείς της δεσμεύσεις μεταφέροντας πυρηνικά καύσιμα  σε πυρηνικη μονάδα στην Ινδία. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η μεταφορά των καυσίμων, στους αντιδραστήρες του Ταρπούρ της Ινδίας, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την δέσμευση της Ρωσσίας  για περιορισμό τών πυρηνικών όπλων.

Αρμένιοι παρακολουθούν σύνοδο στην Τουρκία
Ενδεικτική για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας είναι η αναμενόμενη συμμετοχή Αρμενικής αντιπροσωπείας  σε συνέδριο που πραγματοποιείταιί σήμερα στην Τουρκία με θέμα την σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου.

Συνάντηση των υπουργών οικονομίας των 7 στην Ιταλία
Οι υπουργοί οικονομίας του Ομίλου των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών συναντώνται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας, καθώς αυξάνει η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμια οικονομίας. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα ύστερα από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.

Πτώση των μετοχών σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας
Μεγάλη μείωση των τιμών των μετοχών παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των επενδυτών σε προειδοποιήσεις από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ότι έχουν πέσει οι πωλήσεις και τα κέρδη τους. Οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας έπεσαν μετά την προειδοποίηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νορτέλ ότι οι τιμές θα πέσουν πολύ χαμηλά στους επόμενους μήνες, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και  η Ντέλ και Χιούλετ - Πάκαρντ.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.