Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μια γυναίκα περπατά κοντά σε αυτοκίνητο που σχεδόν θάφτηκε κάτω από ερείπια από τον σεισμό που έγινε τον Ιανουάριο.
Μια γυναίκα περπατά κοντά σε αυτοκίνητο που σχεδόν θάφτηκε κάτω από ερείπια από τον σεισμό που έγινε τον Ιανουάριο.

(18/02/2001,  11.30 GMT)

Πανικός από τρίτο σεισμό στο Σαλβαδόρ
O πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ,Φρανσίσκο Φλόρες, αναμένεται να επισκεφθεί εντός των ημερών διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τρείς χιλιάδες εκατομύρια δολλάρια, ως βοήθεια για τη χώρα του. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει πληγεί από  δύο μεγάλους σεισμούς τις τελευταίες έξη εβδομάδες, ενώ τρίτος σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι θα προωθήσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για κτίσιμο κατοικιών προκειμένου να στεγαστεί το ενάμισυ περίπου εκατομμύριο κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ που έχουν μείνει άστεγοι, αφού τα σπίτια τους έχουν καταρρεύσει από τους σεισμούς. Ο κ. Φλόρες πρόσθεσε ακόμα ότι η διεθνής βοήθεια που έχει φτάσει στη χώρα του είναι ανεπαρκής και προειδοποίησε για επικείμενη κρίση στο Ελ Σαλβαδόρ εάν, όπως είπε, δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα πριν από τον ερχομό του χειμώνα. 

Τρείς αστυνομικοί νεκροί στη Σερβία
Στη Σερβία τρείς αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους κτύπησε πάνω σε αντιαρματικές νάρκες μέσα στην ουδέτερη ζώνη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαλοβιτς δήλωσε ότι οι αστυνομικοί μετέφεραν φαγητό στην ουδέτερη ζώνη όταν σημειώθηκε το ατύχημα. Στην περιοχή σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και Αλβανών ανταρτών. Την Παρασκευή επτά Σέρβοι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον κονβόϊ λεωφορείων που μετέφερε Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Επικρίσεις και καταδίκη για τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης
Σφοδρότατες επικρίσεις δέχονται Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες για την προχθεσινή επιδρομή τους στο Ιράκ. Πολλές χώρες και ανάμεσά τους, δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους πρόσφατους βομβαρδισμούς, από τους οποίους - σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές- σκοτώθηκαν δύο άμαχοι.  Η Γαλλία είπε οτι οι επιθέσεις αυτές καθιστούν δύσκολη την επίτευξη μιας ειρηνικής λυσης. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την πολιτική της έναντι του Ιράκ. Η Ρωσία χαρακτήρισε τις επιδρομές απρόκλητες και παράνομες. Την αμερικανοβρετανική επιχείρηση καταδίκασαν ακόμη η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδία, πολλές αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το Ιράκ κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, που επέτρεψαν την χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφος τους.

Ερευνες άρχισε η γαλλική αστυνομία
Η Γαλλική αστυνομία έχει αρχίσει μεγάλη έρευνα για την ανεύρεση του ελληνικού, όπως πιστεύεται, πληρώματος του πλοίου το οποίο προσάραξε χθες ανοικτά των ακτών της Ριβιέρα, μεταφέροντας 900 περίπου λαθρομετανάστες. Πιστεύεται ότι το πλήρωμα διέφυγε αφού προηγουμένως άφησε εσκεμμένα το πλοίο να προσαράξει σε παραλία κοντά στον Αγιο Ραφαήλ. Σήμερα γάλλοι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να εξετάζουν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο από τους λαθρομετανάστες. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες το υπό Καμποτιανή σημαία πλοίο, έχει βυθιστεί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα ρυμουλκά να το μεταφέρουν στο λιμάνι. Οι λαθρομετανάστες, που πιστεύεται ότι είναι Κούρδοι του Ιράκ και σ'αυτούς περιλαμβάνονται και 300 παιδιά, έχουν μεταφερθεί σε τοπική στρατιωτική βάση.

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ
Ο υπουργός άμυνας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς αυξάνεται η βία στην, ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη, επαρχία. Σε γραπτή δήλωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι έχουν ξεσπάσει συμπλοκές μεταξύ στρατιωτών και αγνώστων ένοπλων ομάδων στα σύνορά του με το Κόσοβο. Οι συμπλοκές έγιναν κοντά στο χωριό Τανουσέβσκι, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Σκόπια.

Ερευνες των ΗΠΑ για τη βύθιση του ιαπωνικού αλιευτικού
Το πολεμιικό  ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στην δημοσιότητα υποβρύχιες φωτογραφίες του ιαπωνικού αλιευτικού πλοίου που εμβολίστηκε από αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο και βυθίστηκε ανοικτά της Χαβάης πριν από μια εβδομάδα. Οι φωτογραφίες δείχνουν το ιαπωνικό πλοίο να βρίσκεται σε κάθετα μέσα σε βάθος μεγαλύτερο των 600 μέτρων κάτω από τη θάλασσα. Εννέα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την βύθιση του ιαπωνικού αλιευτικού και πιστεύεται ότι τα πτώματά τους βρίσκονται μέσα στο βυθισμένο πλοίο. Οι συγγενείς των θυμάτων είδαν πρώτοι τις φωτογραφίες από το ναυάγιο που λήφθηκαν από τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο και στη συνέχεια οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Περιοδεία στην Αφρική ηγετών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι ηγέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αρχίζουν σήμερα μεγάλη περιοδεία σε αφρικανικές χώρες για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος. Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα βρίσκονται το απόγευμα στο Μαλί όπου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Οι δύο ηγέτες έχουν υποσχεθεί να τοποθετήσουν την Αφρική στο κέντρο των δραστηριοτήτων των οργανισμών τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο για θεραπεία της νόσου Πάρκινσον
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Τα άτομα που υποφέρουν από τη νόσο αυτή έχουν δυσκολίες στον έλεγχο των κινήσεών τους επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός τους έχει πάθει μερική ζημιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράξουν μια σημαντική χημική ουσία που λέγεται ντοπαμίνη.  Ωστόσο οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι κατάφεραν να αναπαράξουν σε εργαστήριο τη χημική αυτή ουσία χρησιμοποιώντας νευρικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών.

Ρόκ συναυλία στην Κούβα
Στην Κούβα οι οπαδοί της ρόκ μουσικής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο ουαλικό συγκρότημα The Manic Street Preachers, το οποίο έδωσε χθες συναυλία στο θέατρο Κάρλ Μάξ στην Αβάνα. Ο τιμώμενος καλεσμένος της βραδιάς ήταν ο Πρόεδρος της Κούβα Φιντέλ Κάστρο ο οποίος συζήτησε με τα μέλη του συγκροτήματος πριν αρχίσει η συναυλία. Παλιά η κομουνιστική κυβέρνηση της χώρας δήλωνε ότι η ποπ μουσική της Δύσης βρισκόταν σε παρακμή. Ωστόσο οι Μanic Street Preachers, που είναι το πρώτο συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Κούβα εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν κρατήσει μυστική την υποστήριξή τους για τη χώρα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.