Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μπουλέντ Ετσεβίτ

(19/02/2001, 10.12 GMT)
 

Κυβερνητική κρίση ξεσπά στην Τουρκία
Εκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη ώρα στην Αγκυρα καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εγκατέλειψε εκνευρισμένος πριν από λίγη ώρα  συνάντηση της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία σοβαρή κρίση έχει παρουσιαστεί στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι  ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, τον προσέβαλε ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση της τάξεως του έντεκα τοις εκατό μετά την διάρρευση της είδησης. Από την εκλογή του κ. Σεζέρ στην εξουσία τον Μάϊο του περασμένου χρόνου, πρόεδρος και πρωθυπουργός στην Τουρκία έχουν εκφράσει αρκετές φορές διαφωνίες.

Εξεγέρσεις σε φυλακές της Βραζιλίας
Εκτεταμένο κύμα εξεγέρσεων εκδηλώνεται στις φυλακές της Βραζιλίας. Οκτώ τουλάχιστον φυλακισμένοι σκοτώθηκαν όταν η στρατιωτική αστυνομία ανακατέλαβε μέρος των φυλακών Καραντίρου - που είναι το μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα σ' όλη τη Λατινική Αμερική. Οι εξεγέρσεις των φυλακισμέων σημειώθηκαν σε 19 φυλακές της πολιτείας του Σάο Πάολο. Στις φυλακές Καραντίρου οι έγκλειστοι κρατούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  επτά χιλιάδες ομήρους, αναμέσα τους φύλακες και συγγενείς φυλακισμένων που επισκέπτονταν τις  φυλακές την ώρα της εξέγερσης. Αίτια των εξεγέρσεων είναι η μεταφορά εγκλείστων σε άλλα σωφρονοστικά ιδρύματα μετά από επεισόδεια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδας στα οποία πέντε τρόφιμοι βρήκαν το θάνατο. Τουλάχιστον ένας κατάδικος σκοτώθηκε και έξι άλλοι τραυματίσθηκαν  όταν η στρατιωτική αστυνομία εισέβαλε στο κεντρικό προαύλιο των φυλακών Καραντίρου .

Νέα Επεισόδια στη Μέση Ανατολή
Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις την Κυριακή το βράδυ στη Λωριδα της Γάζας. Ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών σημειώθηκαν και κοντά στην Ιερουσαλήμ, και όπως δείχνουν τα πράγματα η παλαιστινιακή ηγεσία έχει αποφασίσει την κλιμάκωση των επιθεσέων. Με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει ένα μήνυμα ανυπακοής πρός τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, εκτιμούν οι παρατηρητές στο Λονδίνο. Από τη Δευτέρα τo Ισραήλ θα πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ.

Μεγάλη πορεία στη Βαγδάτη
Χιλιάδες Ιρακινοί συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη. Πρόκειται γιά τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών κατά των βομβαρδισμών των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τη διαδήλωση, μετά τις αεροπορικές επιδρομές της περασμένης Παρασκευής , οργάνωσε το κυβερνών κόμμα Μπάαθ. Ο τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Ιράκ ζήτησαν από τις χώρες που καταδίκασαν τις από αέρος επιθέσεις να αποδείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους στην πολιτική της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - η Τουρκία και η Γαλλία - εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις επιδρομές, ενώ τις επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων καταδίκασαν η Ρωσία, η Κίνα και οι περισσότερες Αραβικές χώρες.

Στην Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για συνομιλίες με στόχο την βελτίωση των σχέσεων της συμμαχίας με την Ρωσία. Οι σχέσεις αυτές επιδεινώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας πριν από δύο σχεδόν χρόνια. Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε πριν την αναχώρησή του ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί έναν επικοδομητικό διάλογο με την Ρωσία.

Οχι φόβοι για τα Σπάτα
Υπερβολικές θεωρεί την φημολογία και τις εκφρασμένες ανησυχίες για το κόστος και την ασφάλεια του νέου αεροδρομίου των Σπάτων ο γενικός διευθυντής του κοσνσόρτιουμ που εχει την διαχείρηση του Ελευθεριος Βενιζέλος, Δρ. Ματίας Μιτσερλιτς. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του BBC o κ. Μίτσερλιτς επιβεβαίωσε ότι το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει στις 28 Μαρτίου.

Μέτρα για τους αλβανοφώνους παίρνει το Βελιγράδι
Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Βελιγράδι για να επιχειρήσουν να βρουν πολιτική λύση για την κρίση που επικρατεί στη νότια Σερβία. Η  περιοχή, που ήταν τμήμα της αποστρατικοποιήμενης ζώνης, έχει γίνει βάση αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου. Η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή καθώς όπως μεταδίδουν τα ειδησειογραφικά πρακτορεία σέρβοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν διοικητή των αλβανόφωνων ανταρτών στην κοιλάδα του Πρεσέβου. Τη λήψη σειράς μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» αποφάσισαν την Κυριακή οι γιουγκοσλαβικές Αρχές. O γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα είπε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν προτίθεται να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για την επίλυση της κρίσης, και τόνισε ότι το Βελιγράδι θα προωθήσει το διάλογο για διευθέτηση των προβλημάτων στη νότια Σερβία.

Λίωνουν τα χιονια του Κιλιμάντζαρο
Ο πάγος από τις κορυφές του αφρικανικού βουνού Κιλιμάντζαρο θα λιώσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια προειδοποίησε αμερικανός επιστημονας στο συνέδριο για τις περιβαντολλογικές αλλαγές και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.