Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 

Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μπουλέντ Ετσεβίτ



(Δευτέρα 19.02.01  14.12GMT)

Κυβερνητική κρίση ξεσπά στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εγκατέλειψε εκνευρισμένος σήμερα το πρωί  συνάντηση της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία σοβαρή κρίση έχει παρουσιαστεί στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι  ο πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, τον προσέβαλε ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση της τάξεως του έντεκα τοις εκατό μετά την γνωστοποίηση της είδησης. Από την εκλογή του κ. Σεζέρ στην εξουσία τον Μάϊο του περασμένου χρόνου, πρόεδρος και πρωθυπουργός στην Τουρκία έχουν εκφράσει αρκετές φορές διαφωνίες.

Πρωτεργάτης της Χαμάς τραυματίζεται σοβαρά
Ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς τραυματίστηκε κοντά στην πόλη Ναμπλούς στην Δυτική Οχθη. Ο Μαχμούντ Ελ-Μαντανί τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες που, όπως φαίνεται, προήλθαν από θέση των ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν σχολίασαν το περιστατικό. Στο Ισραήλ, κυβερνητική επιτροπή ξεκίνησε ακροάσεις για τον θάνατο δεκατριών ισραηλινών Αράβων από πυρά της αστυνομίας κατά την διάρκεια συγκρούσεων τον Οκτώβριο.

Κοινές ασκήσεις Ισραήλ-ΗΠΑ
Τρία εικοσιτετραωρα μετά την επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών πολεμικών αεροσκαφών εναντίον της Βαγδάτης, ΗΠΑ και Ισραήλ ξεκίνσαν σήμερα κοινή στρατιωτική άσκηση. Αν και σύμφωνα με τις δυο πλευρές η άσκηση ήταν προγραμματισμένη, εν τούτοις δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση στην Μεση Ανατολή, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Βαγδάτη. Εν τω μεταξύ, ιρακινές εφημερίδες επέκριναν την Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ γιατί επέτρεψαν σε αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους για τις επιθέσεις της Παρασκευής και απείλησαν με αντίποινα τις δύο χώρες.

Εξεγέρσεις σε φυλακές της Βραζιλίας
Στην Βραζιλία συνεχίζονται οι επείγουσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περίπου πέντε χιλιάδων ομήρων που κρατούν οι εξεγερμένοι κρατούμενοι της φυλακής Καραντίρου στο Σάο Πάολο. Πολλοί από τους ομήρους είναι συγκενείς των κρατουμένων που πραγματοποιούσαν επίσκεψη χθες όταν ξέσπασε κύμα εξεγέρσεων στις φυλακές της περιοχής. Ανάμεσά τους είναι και περίπου χίλια παιδιά. Σύμφωνα με τον αναποκριτή του ΒΒC στη Βραζιλία, κάποιοι από αυτούς που εγκατέλειψαν τις φυλακές είπαν ότι δεν κρατούνταν παρά τη θέλησή τους και ότι πολλοί άλλοι δεν θέλουν να φύγουν γιατί φοβούνται τί θα γίνει εάν η αστυνομία μετά την αναχώρησή τους εισβάλει στην φυλακή.

Στην Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για συνομιλίες με στόχο την βελτίωση των σχέσεων της συμμαχίας με την Ρωσία. Οι σχέσεις αυτές επιδεινώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας πριν από δύο σχεδόν χρόνια. Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε πριν την αναχώρησή του ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί έναν επικοδομητικό διάλογο με την Ρωσία.

Διακίνηση ναρκωτικών στα Βαλκάνια μέσω Βουλγαρίας
Βούλγαροι τελωνιακοί δηλώνουν ότι η χώρα τους χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από εμπόρους ναρκωτικών για την διακίνηση ναρκωτικών στις γειτονικές χώρες. Προσέθεσαν ότι εργαστήρια παραγωγής κοκαϊνης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Βουλγαρία και απέδωσαν στις εξελίξεις αυτές την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων στη χώρα. Οι αξιωματούχοι έκαναν τις δηλώσεις αυτές μετά την κατάσχεση κοκαϊνης αξίας τετρακοσίων εκατομμυρίων δολλαρίων στο αεροδρόμιο της Σόφιας. Πιστεύεται ότι η κοκαϊνη προσέρχεται από την Βραζιλία.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.