Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 

Ο κ. Ετσεβίτ ζήτησε από τον πρόεδρο Σεζέρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη
Ο κ. Ετσεβίτ ζήτησε από τον πρόεδρο Σεζέρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη


(Δευτέρα 19/02/2001,  23.00 GMT)

Βαθαίνει η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία
O τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, μετά τη σημερινή ραγδαία πτώση των μετοχών, που ακολούθησε τη δημόσια αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο της χώρας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ. Ο κ. Ετσεβίτ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά όμως τις δηλώσεις Ετσεβίτ, η κρίση δοκιμάζει τις πολιτειακές ισορροπίες της Τουρκίας, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο Σεζέρ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνησή του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκδόθηκε ανακοίνωση, που απαιτεί από τον πρόεδρο Σεζέρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, διότι όπως αναφέρεται δεν έδειξε το δέοντα σεβασμό προς τον πρωθυπουργό κατά την πρωϊνή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μέση Ανατολή: Πρωτεργάτης της Χαμάς τραυματίζεται σοβαρά
Στο Ισραήλ άρχισε τις ακροάσεις της η κυβερνητική επιτροπή που ερευνά κάτω υπό ποιές συνθήκες σκοτώθηκαν 13 ισραηλινοί άραβες από αστυνομικά πυρά, στις ταραχές που σημειώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Τα 13 αυτά θύματα σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων της πρόσφατης παλαιστινιακής εξέγερσης, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αραβες του Ισραήλ κατηγορούν την αστυνομία ότι ενήργησε χωρίς αυτοσυγκράτηση, ενώ η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι  αντιμετώπισε βίαιους όχλους και δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανοίξει πύρ. Στο μεταξύ η βία συνεχίστηκε και σήμερα στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Ο Μαχμούντ Ελ-Μαντανί τραυματίστηκε από πυρά που φαίνεται ότι προήλθαν από θέση ισραηλινών στρατευμάτων.

Κριτική Πούτιν για τις επιδρομές ΗΠΑ - Βρετανίας στο Ιράκ
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άσκησε κριτική στις αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρακευή εναντίον κατά του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ο κ. Πούτιν είπε ότι οι επιθέσεις κατά θέσεων αεράμυνας κοντά στη Βαγδάτη δεν είναι εποικοδομητικές και αποτρέπουν την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης με το ιρακινό καθεστώς.

Εληξε η εξέγερση κρατουμένων στη Βραζιλία
Στη Βραζιλία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία έχει πλέον υπό τον έλεγχο της όλες τις φυλακές στο Σάο Πάολο, οι οποίες είχαν καταληφθεί από κρατουμένους. Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι στη φυλακή Καραντίρου απελευθερώθηκαν οι χιλιάδες επισκέπτες που κρατούνταν ως όμηροι από τους εγκλείστους. Οι ταραχές, που σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές φυλακές της πολιτείας του Σάο Πάολο, εξαιτίας της προγραμματισμένης μεταγωγής κρατουμένων σε άλλες φυλακές, στοίχισαν τελικά τη ζωή σε 12 κρατούμενους.

Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου προβλέπει ο γ.γ. του ΟΠΕΚ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, προειδοποίησε ότι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες ενδέχεται να προβούν σε περαιτέρω μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το Μάρτιο. Μόλις τον Ιανουάριο ο ΟΠΕΚ μείωσε την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται λίγο κάτω από 25 δολάρια το βαρέλι, μέσα στα επιθυμητά από τον ΟΠΕΚ όρια. Αλλά ο κ. Ροντρίγκεζ είπε ότι η αναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μπορεί να ωθήσει τις τιμές σε καθοδική πορεία και ως εκ τούτου ίσως χρειαστεί μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Κομισιόν: Αύξηση κατά 50% στις απάτες μέσω πιστωτικών καρτών
Τεράστια αύξηση κατά 50% παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο στα κρούσματα απάτης, κατά τη διάρκεια συναλλαγών που έγιναν μέσω πιστωτικών καρτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε έκθεσή της η Κομισιόν υπολογίζει ότι οι παράνομες συναλλαγές στον τομέα αυτό ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως επισημαίνει- το επίπεδο της απάτης υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις συναλλαγές που γίνονται από το τηλέφωνο ή μέσω του Διαδικτύου.

Γαλλία: Δηλώσεις Ζοσπέν για τους κούρδους λαθρομετανάστες
O γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με την υπόθεση των 900 και πλέον κούρδων μεταναστών που εγκαταλείφθηκαν στις νότιες ακτές της Γαλλίας το Σαββατοκύριακο, μετά την προσάραξη του πλοίου στο οποίο επέβαιναν. Ο κ. Ζοσπέν είπε ότι θα εξετασθεί ξεχωριστά η αίτηση για πολιτικό άσυλο του καθενός μετανάστη και τόνισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να απελάσει τους πρόσφυγες. Αλλά ο γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ολοι οι κούρδοι μετανάστες έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο και στεγάζονται σε στρατιωτική βάση στη πόλη Φρεζού.

ΟΗΕ: Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου
Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει τις συνέπειες που θα έχει στον πλανήτη το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τις κυβερνήσεις της Γης να προετοιμαστούν για περισσότερες πλημμύρες, επέκταση των ερήμων και νέες απειλές για την πανίδα. Η έκθεση προβλέπει ότι 3 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τα σπίτια τους από την αύξηση της στάθμης των νερών που θα προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας. Προσθέτουν ότι αρρώστιες όπως η ελονοσία, οι οποίες εμφανίζονται τώρα μόνο στις τροπικές περιοχές, θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη.

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στη Βρετανία
Στη Βρετανία, από σήμερα ισχύει η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η κυβέρνηση Μπλερ προχώρησε στις νέες ρυθμίσεις για να εμποδίσει -όπως υποστηρίζει-  τρομοκρατικές ομάδες που δρούν στο εξωτερικό να έχουν βάση στη Βρετανία. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δίνει διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία να προχωρεί σε συλλήψεις υπόπτων και να κάνει κατασχέσεις σε περουσιακά στοιχεία οργανώσεων που ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις, είτε στη Βρετανία είτε στο εξωτερικό.

Στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επισκέφθηκε σήμερα τη Μόσχα για συνομιλίες με στόχο την βελτίωση των σχέσεων της βορειατλαντικής συμμαχίας με τη Ρωσία. Οι σχέσεις αυτές επιδεινώθηκαν μετά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας πριν από 2 σχεδόν χρόνια. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και οι ανησυχίες της Μόσχας για την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις του κ. Ρόμπερτσον με τη ρωσική ηγεσία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.