Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 

Η πολιτική κρίση προκαλεί σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης


(Τρίτη 20/02/2001,  08.30 GMT)

Δημόσια συγγνώμη από τον πρόεδρο απαιτεί ο Ετσεβίτ
Μετά την χθεσινή διαφωνία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Σεζέρ το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τον κ. Σεζέρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον Μπουλέντ Ετσεβίτ  ότι δεν έχει λάβει αρκετά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς. Χθες το πρωί ο κ. Ετσεβίτ εγκατέλειψε εκνευρισμένος συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας λέγοντας ότι τον προσέβαλε ο πρόεδρος της χώρας. Η κυβερνητική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα να σημειώσει σημαντική πτώση ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Σχέδιο για την αντι-πυραυλική άμυνα παρουσιάζει η Ρωσία
Ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, προτάσεις για ένα ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα. Το ρωσικό σχέδιο είναι μία απάντηση στα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία παρόμοιου συστήματος στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Μόσχα. Οι Ρώσοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το σύστημα αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην ρωσική πρωτεύουσα, δεν είναι σαφές με ποιό τρόπο διαφέρουν τα ρωσικά σχέδια από τις αμερικανικές προτάσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικό τους σχέδιο είναι φτηνότερο και πιο αποτελεσματικό. Ο κ. Ρόμπερτσον πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ρωσική πρωτεύουσα.

Επικρίνει τις επιδρομές κατά του Ιράκ ο Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ που πραγματοποίησαν την Παρασκευή αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη. Ο κ. Πούτιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ,  υπογράμμισε ότι οι επιδρομές θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο και ότι θα προβάλουν εμπόδια στην επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Ιράκ.

Υγιής ο ελληνικός τραπεζικός τομέας λέει η Moody's
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθές ο διεθνής οίκος οικονομικών αξιολογήσεων Moοdy's, επιβεβαιώνει την ανάπτυξη  του ελληνικού τραπεζικού τομέα τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση της Moοdy's προβλέπει ότι η καλή εικόνα του τραπεζικού συστήματος θα συνεχισθεί τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, καθώς η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, όπως και η σταδιακή μεταρρύθμιση του τομέα οδηγούν σε ισχυρότερους τραπεζικούς οργανισμούς .

Γιουγκοσλαβικές κατηγορίες για τη βία στο Κοσσυφοπέδιο
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, κατηγόρησε την διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο ότι είναι πολύ ελαστική προς τους οπλισμένους Αλβανούς της περιοχής. Ο κ. Ζίβκοβιτς προσέθεσε ότι η Κ-Φορ προσπαθεί να αποφύγει μία κατά μέτωπο σύγκρουση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλατάν Μπάτιτς, επέκρινε και αυτός την Κ-Φορ αλλά και την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών γιατί όπως είπε απέτυχαν να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη νότια Σερβία. Ο αριθμός των νεκρών από την βομβιστική επίθεση της Παρασκευής κατά λεωφορείου που μετέφερε Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο ανέρχεται στους δέκα.

Ζοσπέν: Πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για τη λαθρομετανάστευση
Ο γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν είπε ότι θα εξεταστεί ξεχωριστά κάθε μία από τις εννιακόσιες και πλέον αιτήσεις κούρδων λαθρομεταναστών που έφτασαν στην νότια Γαλλία το Σαββατοκύριακο και ζήτησαν ανεξαιρέτως άσυλο. Ο κ. Ζοσπέν είπε ότι η Γαλλία δεν θα απελάσει τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν στην ακτή λαθρέμποροι, αλλά προσέθεσε ότι πρέπει να βρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Προσπάθειες στη Βοσνία για την μείωση της λαθρομετανάστευσης
Αξιωματούχοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα εγκαινιάσουν σήμερα το πρώτο από μιά σειρά συνοριακά φυλάκια σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που χρησιμοποιούν τη χώρα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Δυτική Ευρώπη. Πάντως, η εφαρμογή του σχεδίου έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Πλαστά αμερικανικά ομόλογα στις Φιλιππίνες
Οι αρχές στις Φιλιππίνες κατήσχαν πλαστά αμερικανικά ομόλογα των οποίων η ονομαστική αξία ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια δολλάρια. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τα ομόλογα ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκει επιδρομής στην οποία συμμετείχαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενας άνδρας συνελήφθει αλλά ένας άλλος κατάφερε να ξεφύγει.

Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαϊνης από την Ισπανία
Στην Ισπανία, οι τελωνιακές αρχές κατάσχεσαν περισσότερους από πέντε τόνους κοκαϊνης όταν επιβιβάστηκαν σε αλιευτικό στις Κανάριους Νήσους. Πρόκειται σύμφωνα με αξιωματούχους, για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της διακίνησης ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια. Η αξία της κοκαϊνης υπολογίζεται σε διακόσια εβδομήντα πέντε εκατομμύρια δολλάρια. Το φορτίο που όπως πιστεύεται προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ανασύρθηκε από την θάλασσα αφού οι λαθρέμποροι το έριξαν μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αρχών. Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ένα άνδρας που πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της σπείρας.

Εβραίοι της Γερμανίας αναλαμβάνουν δράση κατά των νεο-ναζί στο Ιντερνετ
Εταιρείες που επιτρέπουν την ανάρτηση ναζιστικών ή άλλων ρατσιστικών ιστοσελίδων απειλούνται με μήνυση από το Κεντρικό Συμβούλιο για τους Εβραίους στην Γερμανία. Το Συμβούλιο λέει ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στα δικαστήρια γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει νόμους με στόχο την απαγόρευση της ναζιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Κατάπαυση του πυρός στις Φιλιππίνες
Η νέα πρόεδρος των Φιλιππινών, Γκλόρια Αρόγιο, ανακοίνωσε ότι διέταξε την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών ανταρτών στα νότια της χώρας με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη των ειρηνευτικών  διαπραγματεύσεων. Η κ. Αρόγιο τόνισε ότι η οικοδόμηση της ειρήνης είναι φτηνότερη από την διεξαγωγή πολέμου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.