Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Χαμόγελα στη συνάντηση Τζόρτζ Ρόμπερτσον και Βλαντιμίρ Πούτιν
Χαμόγελα στη συνάντηση Τζόρτζ Ρόμπερτσον και Βλαντιμίρ Πούτιν

(Τρίτη 20/02/2001,  20.00 GMT)

Ανησυχία Πούτιν για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την αμερικανική πρόταση ανάπτυξης νέου αντιπυραυλικού συστήματος. Ο κ. Πούτιν είπε στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, που επισκέπτεται από χθές τη Μόσχα, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν η Ρωσία εκλαμβάνεται από τη Δύση ως απειλή. Ο κ. Ρόμπερτσον απάντησε στο ρώσο πρόεδρο λέγοντας ότι η πολιτική ανοικτών θυρών που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ δεν απειλεί τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζεται ως συνεργάτης και όχι ως αντίπαλος.

ΗΠΑ: Σύλληψη βετεράνου πράκτορα του FBI για κατασκοπεία
Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνελήφθη βετεράνος πράκτορας του FBI κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο πράκτορας Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν υπηρετούσε στο FBI επί 27 συναπτά έτη και συνελήφθη σε πάρκο της πολιτείας Βιρτζίνια, αφού προηγουμένως εγκατέλειψε εκεί ένα πακέτο. Ο κ. Χάνσεν κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες στους Ρώσους από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

Σκόπια: Κατηγορίες εναντίον K-For, για αποτυχία αποτροπής των ενόπλων Αλβανών
Καθώς η κατάσταση στις γειτονικές προς το Κοσσυφοπέδιο περιοχές παραμένει τεταμένη, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατηγόρησε τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη ότι έχει χάσει τον έλεγχο και απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις ενόπλων αλβανών στο έδαφός της. Σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο υπουργός άμυνας των Σκοπίων Λιούπεν Παουνόσκι απαιτεί από την Κ- ΦΟΡ να δράσει άμεσα εναντίον των τρομοκρατικών -όπως τις χαρακτηρίζει- ενεργειών.

Προσπάθειες πολιτικής απομόνωσης του προέδρου στην Τουρκία
Στην Τουρκία το υπουργικό συμβούλιο  αποφάσισε την απομόνωση του πρόεδρου της χώρας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, ως αποτέλεσμα της χθεσινής έντονης διένεξης του με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο είναι να σαμποτάρει όλες τις δεξιώσεις και τις εκδηλώσεις της Προεδρίας και να εισηγηθεί άμεσα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του προέδρου.

Βραζιλία: Αύξηση κονδυλίων προς το σωφρονιστικό σύστημα υπόσχεται ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, υποσχέθηκε μεγάλη αύξηση κονδυλίων προς το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Μιλώντας μετά την καταστολή της μεγαλύτερης εξέγερσης κρατουμένων στις φυλακές, ο κ Καρντόζο είπε ότι τα νέα κονδύλια θα διατεθούν για το κτίσιμο νέων φυλακών. Η εξέγερση στην δυλακή Καραντίρου του Σάο Πάολο έληξε χθές με την απελευθέρωση χιλιάδων επισκεπτών που κρατούνταν όμηροι, ενώ 16 κρατούμενοι έχασαν -σύμφωνα με πληροφορίες τη ζωή τους στα επεισόδια.

Νέος σεισμός -μικρής σχετικά ισχύος- στο Ελ Σαλβαδόρ
Σεισμός ισχύος 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο Ελ Σαλβαδόρ, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους που προσπαθούν να συνέλθουν από τα δύο πρόσφατα ισχυρά πλήγματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι τοπική ώρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. Ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές ζημιές. Από τους 2 ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τον περασμένο μήνα το Ελ Σαλβαδόρ, σκοτώθηκαν περισσότερα από 1200 άτομα ενώ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι.

Εκκληση αξιωματούχου ΟΗΕ για επισιτιστική βοήθεια στους αφγανούς πρόσφυγες
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αφγανοί που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή, κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Ο αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Κένζο Οσιμα, είπε μετά από περιοδεία του στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν ότι επείγει η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα προς τους πρόσφυγες.

Δοκιμές με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Σκωτία
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, η βρετανική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασης της να ξαναρχίσει δοκιμές όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, στη νοτιο-δυτική Σκωτία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ευρώπη, μετά το "Σύνδρομο των Βαλκανίων". Ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας μιλώντας στο ΒΒC επανέλαβε την γνωστή θέση της κυβέρνησης αλλά και του ΝΑΤΟ ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η σχέση ανάμεσα στις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Αλλαζουν στάση έναντι του Ιράκ οι ΗΠΑ και η Βρετανία
Σε διακριτική αλλαγή πολιτικής έναντι του Ιράκ προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία μετά τον καταιγισμό των επικρίσεων που δέχτηκαν για τις αεροπορικές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας εναντίον της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδυναμώσουν τις πιέσεις κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ενώ παράλληλα θα λάβουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των απλών ιρακινών πολιτών.

Πιό εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι οι βρετανοί έφηβοι
Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα απέδειξε οτι οι έφηβοι στη Βρετανία είναι οι πλέον εξαρτημένοι χρήστες οινοπνευματωδών ποτών, τσιγάρων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Η έρευνα διεξήχθη σε 30 χώρες, ανάμεσα σε νέους ηλικίας 15 και 16 ετών. Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου για το Αλκοόλ και την  Υγεία, δόκτωρ Μάρτιν Πλάντ διαπίστωσε ότι οι νέοι στη Βρετανία κάνουν χρήση υποκατάστατων ουσιών, όπως η κάνναβις και τα χάπια "Έκσταση" επειδή κάτι τέτοιο είναι κοινωνικά αποδεκτό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.