Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ ο Εχούντ Μπάρακ
Δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ ο Εχούντ Μπάρακ

(Τετάρτη 21/02/2001, 05:30 GMT)

Δεν θα συμμετάσχει τελικά ο Μπάρακ στη νέα Ισραηλινή κυβέρνηση
Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ. Παράλληλα, ο κ. Μπάρακ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού κόμματος του Ισραήλ και να αποχωρήσει από την πολιτική. Η απόφαση αυτή εν μέρει αποτελεί έκπληξη για ορισμένους παρατηρητές, αφού μετά από την θριαμβευτική νίκη του κ. Αριέλ Σαρόν στις εκλογές για την Πρωθυπουργία στο Ισραήλ, ο κ. Μπάρακ είχε δηλώσει ότι κατέληξει σε συμφωνία με τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ - τον κ. Σαρόν, δηλαδή - για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία, μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό, ήταν πρόθυμος να υπηρετήσει ως υπουργός Αμυνας.

Νέο θύμα από επεισόδια στη Μέση Ανατολή
Πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος ηλικίας 18 ετών, που είχε τραυματισθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε χωριό της Δυτικής Οχθης, τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Δεν είναι ακόμα σαφές το τί συνέβη ακριβώς, όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - οι δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν το χωριό του και ένα από τα βλήματα έπληξε την κατοικία του Παλαιστινίου την ώρα που αυτός κοιμόταν.

Πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η πολιτική κρίση στην Τουρκία
Στην Τουρκία η σύγκρουση την Δευτέρα στην συνάντηση του ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, που οδήγησε στην αποχώρηση του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από την συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Σεζέρ, ξεκίνησε  - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας NTV - όταν ο κ. Ετσεβίτ ζήτησε σε ήπιο τόνο απο τον Πρόεδρο να σταματήσει να επεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο. Οπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o αρχισυντάκτης για εξωτερικά θέματα του NTV Μιτάρ Μπερεκέτ, ο κ. Σεζέρ αντέδρασε ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό λέγωντας ότι δεν απέλυσε ως όφειλε ορισμένους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για την διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς. Σε αυτό το σημείο ένας εκ των παρισταμένων υπουργών φέρεται ότι εξεράγει από θυμό και σε έντονο ύφος είπε στον Πρόεδρο ότι εξελέγη με την δική τους συμφωνία. Τότε ο κ. Σεζέρ, φανερά εκνευρισμένος, σήκωσε στα χέρια του το Σύνταγμα της Τουρκίας, το πέταξε προς την κατεύθυνση του υπουργού λέγοντάς του ότι αυτά που λέει είναι αντισυνταγματικά και ότι πρέπει να διαβάσει το Σύνταγμα της χώρας.

Πολεμική ετοιμότητα στα Σκόπια
Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μετά από την έντονη κινητικότητα Αλβανών ενόπλων που παρατηρήθηκε στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και στη χώρα αυτή.

Εκκληση της Σερβίας για συνομιλίες
Στη Σερβία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νεμπόγισα Κόβιτς ζήτησε από την ηγεσία των Αλβανοφώνων στη νότια Σερβία να αρχίσει συνομιλίες γιά τον τερματισμό της βίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Επιφυλακτικός ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις Ρωσικές προτάσεις
Ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζωρτζ Ρόμπερτσον, που πραματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, έκανε δεκτή με επιφύλαξη την πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού αμυντικού πυραυλικού συστήματος. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Μόσχας για τα σχέδια του ΝΑΤΟ γιά επέκταση.
 
Συνελλήφθη Αμερικανός κατάσκοπος που δούλευε για λογαριασμό της Ρωσίας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνέληφθη ένας ανώτατος πράκτορας των υπηρεσιών αντικατασκοπίας. Ο κ. Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν, κάτοικος της Βιρτζίνια και πατέρας 6 παιδιών, κατηγορείται ότι παρείχε μυστικές πληροφορίες επί σειρά ετών πρώτα στη τέως Σοβιετική Ενωση και έπειτα στη Ρωσία. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αποκαλύφθηκε ο διπλός ρόλος του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της καριέρας του ως κατάσκοπος των τέως Σοβιετικών και των Ρώσων συγκέντρωσε 4 εκατομμύρια δολλάρια και πολλά διαμάντια. Τώρα μετά από την σύλληψή του αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου.

Και άλλη εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας
Νέα εξέγερση ξέσπασε σε φυλακή του Σάο Πάολο στη Βραζιλία χωρίς ακόμα να έχει εξακριβωθεί ποιά είναι τα αιτήματα των φυλακισμένων. Η εξέγερση στις φυλακές της χώρας το Σαββατοκύριακο - με αιτήματα την βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να σταματήσουν οι μεταφορές σε άλλες φυλακές - ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βραζιλίας και είχε ως αποτέλεσμα 19 φυλακισμένοι να χάσουν την ζωή τους
 
Παιδιά-στρατιώτες ανακάλυψαν τα Ηνωμένα Εθνη
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε γνωστό ότι ανακάλυψε πάνω από 160 παιδιά από την Δημοκρατία του Κονγκό που εκπαιδεύονται ως στρατιώτες στην Ουγκάντα.

Με ποινές απειλεί ο Αννάν υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών
O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, μετά από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι θα επιβληθούν σκληρές ποινές σε όσα μέλη των Ηνωμένων Εθνών βρεθούν ότι ζήτησαν χρηματικά ανταλλάγματα από πρόσφυγες από την Αφρική.

Προειδοποίηση για την αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι από την αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών στις αναπτυγμένες χώρες. Στη σχετική έκθεση η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μέσα στις χώρες όπου η χρήση κοκαϊνης έχει αυξηθεί σημαντικά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.