Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υπαίθρια αγορά στην Αγκυρα
Υπαίθρια αγορά στην Αγκυρα

(Τετάρτη 21/02/2001, 21:00 GMT)

Εντείνεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία
Νέα μεγάλη πτώση παρουσίασαν σήμερα οι μετοχές στην Τουρκία κι ενώ συνεχίζεται η οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η δημόσια διαφωνία, τη Δευτέρα, του πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αχμέντ Σεζέρ. Ο κύριος δείκτης σημείωσε πτώση 18 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων. Χθες είχε πέσει κατά 15 τοις εκατό. Ο κ. Ετσεβίτ συζήτησε επί ώρες με αξιωματούχους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά δεν προέβη σε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης. Νωρίτερα, πάντως, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην εφαρμογή του σκληρού αντιπληθωριστικού προγράμματος που έχει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι περιμένει να δει τί σκοπεύουν να πράξουν οι τουρκικές αρχές.

Σκληρύνει τη στάση της η K-FOR στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Π.Γ.Δ. Μακεδονίας
Ο επικεφαλής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι θ'αυξηθούν οι περιπολίες κατά μήκος των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το Κοσσυφοπέδιο μετά τις πληροφορίες για διείσδυση Αλβανόφωνων ανταρτών. Ο διοικητής της K-FOR, Κάρλο Καμπιγκόσου, δήλωσε επίσης ότι θ'αυξηθεί η συνεργασία με τον στρατό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Νωρίτερα, το υπουργείο Αμύνης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας είχε ανακοινώσει ότι εθεάθη ομάδα ενόπλων, με μαύρες στολές ή στολές παραλλαγής, να παρελαύνει κατά μήκος των συνόρων. Το υπουργείο χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή προφανή πρόκληση. Ο απεσταλμένος του BBC επισημαίνει ότι οι ένοπλοι αυτοί πιστεύεται ότι συνδέονται με τους Αλβανόφωνους αυτονομιστές αντάρτες που δρούν στη Νότιο Σερβία.

Παρεδόθη στις αρχές ένας ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία
Ενας απόστρατος στρατηγός του κροατικού στρατού, ο Μίρκο Νόρατς, που κατεζητείτο για εγκλήματα πολέμου, παρεδόθη οικειοθελώς στις αρχές στο Ζάγκρεμπ. Κροατικό δικαστήριο είχε εκδόσει στις αρχές Φεβρουαρίου ένταλμα για την σύλληψη του πρώην στρατηγού, με την κατηγορία ότι ενέχεται στο φόνο περίπου 40 ατόμων σερβικής καταγωγής, όταν άρχισε ο πόλεμος για την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβία. Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, που εδρεύει στη Χάγη, δήλωσε ότι η άσκηση πονικής δίωξης κατά του στρατηγού είναι θέμα των κροατικών αρχών.

Αισιόδοξος ο Αριέλ Σαρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας παρά τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα στην δική του παράταξη και το Εργατικό Κόμμα. Λίγο νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υπηρετήσει στη νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Σαρόν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν προσέφερε το υπουργείο Αμύνης, το οποίο αρνήθηκε να δεχθεί ο κ. Μπάρακ, στον παλαίμαχο πολιτικό των Εργατικών, Σιμόν Πέρες. Ο κ. Πέρες, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός κι έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, λέγεται πως εξετάζει την πρόταση που του έγινε.

Η Βρετανία λαμβάνει μέτρα μετά τα κρούσματα του αυθώδους πυρετού
Απαγορεύθηκε προσωρινά η εξαγωγή ζώων, κρεάτων και γάλακτος από τη Βρετανία μετά τα πρώτα κρούσματα αυθώδους πυρετού σε γουρούνια στην Ανατολική Αγγλία. Ο ιός αυτής της νόσου μεταδίδεται πολύ γρήγορα στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά θεωρείται ακίνδυνος για τον άνθρωπο. Η νέα αυτή απαγόρευση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη βρετανική κτηνοτροφία η οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η λεγομένη "νόσος των τρελών αγελάδων".

Κέρδη-ρεκόρ ανακοινώνει η GlaxoSmithKline
H μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, η GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν πέρσι τα κέρδη της κατά 13 τοις εκατό--φθάνοντας έτσι τα 7,7 δις. δολάρια. Η εταιρεία αυτή, που έχει κατηγορηθεί πως πωλεί σε υψηλές τιμές στις αναπτυσσόμενες χώρες τα φάρμακα κατά της θανατηφόρου νόσου AIDS και άλλα φάρμακα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τα φάρμακα κατά της νόσου αυτής με μεγάλη έκπτωση σε μη-κερδοσκοπικές οργανισμούς στις φτωχότερες χώρες.

Σύλληψη ισλαμιστή ηγέτη στο Σουδάν
Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον ισλαμιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χασάν ελ-Τουραμπί, μία μέρα αφότου έγινε γνωστό ότι το κόμμα του, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, είχε υπογράψει "μνημόνιο κατανόησης" με την οργάνωση των ανταρτών που δρουν στο Νότιο Σουδάν. Το έγγραφο που υπεγράφη μιλάει για δημοκρατία, για την εξεύρεση δίκαιης ειρυηνικής λύσης στη χώρα και τον σχηματισμό ομόσπονδης κυβέρνησης.

 
 
 

 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.