Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας
Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας

(Πέμπτη 22/02/2001, 08:00 GMT)

Προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να αποφύγει το οικονομικό κραχ
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το οικονομικό κραχ η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε, ύστερα από συνομιλίες διάρκειας 10 ωρών με τους τραπεζίτες, την άρση των ελέγχων που αφορούν την συναλλαγματική ισοτιμία της Tουρκικής λίρας και την ελεύθερη διακύμανση της τιμής του νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση αυτή, στην ουσία, σημαίνει υποτίμηση της Τουρκικής λίρας και η εκτίμηση είναι ότι από σήμερα η αξία του Τουρκικού νομίσματος θα αρχίσει να κατρακυλάει. Ηταν μία απόφαση που ελήφθη μετά από την ιστορική πτώση-ρεκόρ (πάνω από 18%) του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και την δημόσια αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ πλέον εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ότι υπάρχει κίνδυνος να αποτύχουν οι προσπάθειες για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας για την ελεύθερη διακύμανση της τιμής της Τουρκικής λίρας έσπευσε να στηρίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συνάντηση κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Σκόπια
Στα Σκόπια αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H οικονομική συνεργασία, αλλά και η κατάσταση στην περιοχή αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Αλβανοφώνων ανταρτών
Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των περιπολιών στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά από τις πληροφορίες ότι επίκεινται επιθέσεις Αλβανοφώνων ανταρτών. Στο μεταξύ, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο, η Βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraph", το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα να επιτρέψει στις δυνάμεις της Σερβίας να μπουν μέσα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα της νότια Σερβίας με το Κοσσυφοπέδοιο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις Αλβανοφώνων ανταρτών.

Παραδόθηκε στις αρχές απόστρατος Στρατηγός της Κροατίας
Στην Κροατία ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που θα επιτρέψει στον απόστρατο Στρατηγό της Κροατίας Μίρκο Νόρατς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, να δικασθεί στη χώρα του - αν παραστεί ανάγκη - και όχι να προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Στρατηγός Νόρατς παραδόθηκε στις αρχές στο Ζάγκρεμπ λίγες ώρες μετά από την διαβεβαίωση που έλαβε η κυβέρνηση της Κροατίας από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου ότι δεν θα επιδιώξει την σύλληψη και την προσαγωγή του στη Χάγη.

Αδυναμία εντοπισμού του διοικητή της Σερβίας στο πόλεμο της Βοσνίας
Οι αρχές της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τον Στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, που ήταν ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της Σερβίας κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με αποτέλεσμα - όπως λένε οι αρχές της Σερβίας - να μην έχουν τη δυνατότητα να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πληροφορίες για νέα προσφορά Αμερικανικής εταιρείας για τανκς στην Ελλάδα
Η Αμερικανική εταιρεία "General Dynamics Land System" βελτίωσε την προσφορά της προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για την κατασκευή του τανκ MBT. Οπως γράφει το περιοδικό "Jane's Defence Industry", που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας, η προσφορά της Αμερικανικής εταιρείας προβλέπει την κατασκευή 246 τανκς τύπου MBT και 24 τεθωρακισμένων οχημάτων διάσωσης προσωπικού.

Απαγόρευση για το κρέας κατά της Βρετανίας
Με αποφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει την εξαγωγή από τη Βρετανία μέχρι την 1η Μαρτίου φρέσκου κρέατος, κρεατοσκευασμάτων, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων. Προηγήθηκε  η απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας για τη μερική απαγόρευση των εξαγωγών μετά από την εμφάνιση της ασθένειας του αφθώδους πυρετού στην ανατολική Αγγλία. Η ασθένεια αυτή, που δεν προσβάλει τον άνθρωπο, είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα στα χοιροστάσια και στα κοπάδια προβάτων και βοοειδών.

Νέα κρούσματα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων στην Ισπανία
Πέντε νέα κρούσματα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων βρέθηκαν στην Ισπανία ανεβάζοντας τον αριθμό των βοοειδών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή στην χώρα περίπου στα 30. Πάντως, οι αρχές της Ισπανίας έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι είναι πρόωρο να κάνει κανείς λόγο για επιδημία.

Βία στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία οι αρχές της χώρας στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή Καλιμαντάν όπου οι φυλετικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 50 ανθρώπων.

Πρώτος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός που συναντά τον Μπους ο Μπλερ
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα γίνει αύριο ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντάται με το νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους το νεότερο. O κ. Μπλερ σήμερα συναντάται με την πολιτική ηγεσία του Καναδά.

Σε νέο σκάνδαλο πρωταγωνιστής ο Μπιλ Κλίντον
Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Κλίντον και πάλι στην επικαιρότητα. Ο πρώην πλέον Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι γνώριζε ότι ο αδελφός της συζύγου του Χίλαρι εισέπραξε περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές για να μεσολαβήσει στον ίδιο, την τελευταία μέρα που ήταν στον Λευκό Οίκο, και να εξασφαλίσει, έτσι, την αμνηστεία των ανθρώπων που τον είχαν πληρώσει για αδικήματα στα οποία είχαν υποπέσει. Πάντως, ο κ. Κλίντον αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε το οτιδήποτε για τις δραστηριότητες του γαμπρού του.

Πληροφορίες για συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών πιλότων και ανταρτών της Κολομβίας
Αμερικανοί πιλότοι, που βοηθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κολομβίας για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών στην χώρα αυτή, συγκρούστηκαν με αντάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι το περιστατικό αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των ανταρτών ότι οι Αμερικανοί κατευθύνουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών στην Κολομβία παραβιάζοντας - κατά τους αντάρτες - την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.

Εκκληση για βοήθεια μετά από τις πλημμύρες στη Μοζαμβίκη
Στη Μοζαμβίκη η κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε έκκληση για χρηματική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων δραχμών για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τις νέες πλημμύρες που έχουν ξεσπάσει στην χώρα. Από τις πλημμύρες αυτές πάνω από 40 ανθρώποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι άστεγοι σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι άστεγοι. Ανάμεσα σε αυτούς που κοιμούνται στους δρόμους είναι και 30 εκατομμύρια παιδιά.

Εκρηξη στο Λονδίνο
Εκρηξη σημειώθηκε χθες σε στρατιωτική βάση του δυτικού Λονδίνου. Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί τί προκάλεσε την έκρηξη αυτή από την οποία ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.

Τρία Γκράμι για τον Εμινέμ
Τρία βραβεία Γκράμι απονεμήθηκαν στον αμφιλεγόμενο λευκό καλλιτέχνη της ραπ Εμινέμ χθες το βράδυ στο Λος Αντζελες. Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω απο το χώρο απονομής των βραβείων γιά να διαμαρτυρηθούν γιά τους στίχους των τραγουδιών του Εμινέμ που στρέφονται κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων. Οι "U2" με το "It's a beautiful day" κέρδισαν το βραβείο γιά το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.