Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας
Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας

(Πέμπτη 22/02/2001, 17:30 GMT)

Το 1/3 της αξίας της έχασε η Τουρκική λίρα.
Κιλμακώνεται η κρίση στην Τουρκία μετά την ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία της Τουρκικής λίρας  που  έχει χάσει το 36% της αξίας της.  Η κάθετη πτώση της λίρας ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση της τιμής του εθνικού νομίσματος. Τούρκοι επιχειρηματίες και εργατικά σωματεία καλούν τους κυρίους Ετσεβίτ και Σεζέρ να θέσουν τέρμα στις διαφορές τους και ζητούν επίσης την αντικατάσταση των υπουργών που φέρονται υπεύθυνοι για την κρίση.  Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε πάντως την πεποίθηση οτι η Τουρκική Οικονομία θα ανακάμψει σύντομα.

Απόπειρα απαγωγής του αντιπροέδρου της Σερβικής κυβέρνησης.
Οι αρχές ασφαλείας στη Σερβία ανακοίνωσαν απόπειρα απαγωγής, ίσως και δολοφονίας, εναντίον του αντιπροέδρου της Σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Κόβιτς ο οποίος βρισκόταν στη Νότιο Σερβία για διαπραγματεύσεις με Αλβανούς αυτονομιστές. Ο γραμματέας του κ Κόβιτς, δήλωσε οτι η απαγωγή απεφεύχθη χάρη στην άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη σκιά των συγκρούσεων η Διαβαλκανική Διάσκεψη.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι τα ξημερώματα ένοπλοι Αλβανοί επετέθησαν εναντιον Σέρβων αστυνομικών στο χωριό Βελίκι Τρόνατς, που βρίσκεται στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσυφοπέδιο. Κινητοποιήσεις ενόπλων Αλβανών σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι ανησυχητικές αυτές εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να επισκιάσουν τα θέματα της ατζέντας στην Διαβαλκανική Διάσκεψη.

Νέα αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη.
Πληροφορίες απο τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν νέα επίθεση εναντίον Ιρακινών στρατιωτικών στόχων. Ανάλογες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πρίν μία εβδομάδα απο Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη,  αν και το Αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε οτι το αποτέλεσμα εκείνων των επιθέσεων  δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού οι περισσότερες βόμβες ακριβείας δεν βρήκαν τους στόχους τους.

Συνελλήφθη ηγετικό μέλος της ΕΤΑ.
Στη Γαλλία συνελλήφθη ένα απο τα ηγετικά στελέχη της επαναστατικής οργάνωσης ΕΤΑ. Ο Χαβιέ Γκαρσία Γκατζέλου εντοπίστηκε απο τις Γαλλικές αρχές στη Βασκική πόλη Αγκλέ, κοντά στα Ισπανικά σύνορα.

Βομβιστική επίθεση στην Ισπανία.
Το πρωί δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4 ακόμα τραυματίστηκαν όταν εξεράγει βόμβα σε αυτοκίνητο στη Βασκική πόλη Σάν Σεμπαστιάν στην Ισπανία. Σύμφωνα με την αστυνομία τα χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης θυμίζουν προηγούμενες επιθέσεις της οργάνωσης ΕΤΑ.

Σκληρά μέτρα από τη Βρετανική κυβέρνηση για τους κτηνοτρόφους.
Ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα για τη Βρετανική κτηνοτροφία με την ανακάλυψη ζώων μολυσμένων με το μικροβιο του Αφθώδους πυρετού. Απαγορεύθηκε η εξαγωγή ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων απο τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Ο υπουργός Γεωργίας Νίκ Μπράουν χαρακτήρισε τα μέτρα σκληρά αλλά αναγκαία.

Ένοχοι οι τρείς Σέρβοι.
Ένοχους για παράνομη κράτηση, βασανισμό και βιασμό Μουσουλμάνων γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου τους τρείς Σέρβους . Οι ποινές τους κυμαίνονται απο 12 εώς 28 χρόνια φυλάκιση.

Απειλές απο την Κορέα για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών.
Η Βόρειος Κορέα απειλει να ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση που κρατά η νέα κυβέρνηση  των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία και κατηγορεί οτι προσπαθεί να ανατρέψει το καλό κλίμα που υπάρχει τελευταία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νέο σκάνδαλο για τον Μπίλ Κλίντον
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της χάριτος που χορήγησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, λίγες ώρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, σε ορισμένα ατομα που καταζητούνταν απο τις Αμερικανικές αρχες . Σύμφωνα με πληροφορίες ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, αδελφός της συζύγου του Χίλαρι, που εξελέγει γερουσιαστής στις πρόσφατες εκλογές, εισέπραξε σημαντικό ποσό για να εξασφαλίσει την αμνηστεία του Γκλεν Μπράσγουελ που καταδικάστηκε για απάτη και τον έμπορο ναρκωτικών Κάρλος Βινάλι. Ο πρώτος αμνηστεύθηκε και η ποινή του δεύτερου μειώθηκε σημαντικά. Σε ανακοίνωση του ο κ. Κλίντον, δηλώνει άγνοια για την ανάμιξη του γαμπρού του στην υπόθεση και καταγγέλει, ως ύποπτη, την ολη έκταση που έχει λάβει το θέμα.
 

Φιλόδοξο σχέδιο για καθαρό νερό στο Κουβέιτ.
Δυο δισεκατομμύρια δολλάρια αναμένεται να στοιχίσει η κατασκευή υπόγειου δικτύου για τη μεταφορά καθαρού, πόσιμου νερού απο το Βόρειο Ιράν στην ακτή του Κουβέιτ. Το δίκτυο, μήκους 540 χιλιομέτρων, θα προμηθεύει το Κουβέιτ με 240 χιλιάδες λίτρα πόσημο νερό ημερησίως.
 

Τρία Γκράμι για τον Εμινέμ
Τρία βραβεία Γκράμι απονεμήθηκαν στον αμφιλεγόμενο λευκό καλλιτέχνη της ραπ Εμινέμ χθες το βράδυ στο Λος Αντζελες. Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω απο το χώρο απονομής των βραβείων γιά να διαμαρτυρηθούν γιά τους στίχους των τραγουδιών του Εμινέμ που στρέφονται κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων. Οι "U2" με το "It's a beautiful day" κέρδισαν το βραβείο γιά το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.