Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας
Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας

(Πέμπτη 22/02/2001, 21:00 GMT)

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως στέλλει αμέσως αντιπροσωπεία του στην Τουρκία για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς την οικονομική κρίση πού έχει ξεσπάσει. Η τουρκική λίρα έχει ήδη χάσει το 28 τοις εκατό της αξίας της. Ωστόσο, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μπορεί η μείωση της αξίας του εθνικό νόμισμα της χώρας να είναι μεγαλύτερη. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την πεποίηση ότι θα ανακάμψει η τουρκική λίρα, Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του οργανισμού θα χρειασθεί νάποφασίσει τί αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται για την Τουρκία. Υπενθυίζεται ότι η οικονομική πρίση προκλήθηκε από τη δημόσια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Νέα αμερικανική επίθεση κατά ιρακινών στόχων
Τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ανέλαβαν και πάλι δράση πάνω από το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αεροπλάνα επετέθησαν εναντίον εγκαταστάσεων αεράμυνας, κοντά στη Μοσούλη, όταν δέχθηκαν επίθεση από τα ιρακινά πυροβόλα. Τα αεροπλάνα περιπολούσαν στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού και, όπως είπαν οι αμερικανοί, κανένα δεν επλήγη.  Οι ιρακινοί δεν ανέφεραν εάν είχαν θύματα. Η Ρωσία καταδίκασε την σημερινή επίθεση την οποία χαρακτήρισε προσβολή για τη διεθνή κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη επληξαν ανάλογους στόχους κοντά στην Βαγδάτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και αλλού.

Καταδίκη Σερβοβόσνιων από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου
Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης από 12 μέχρι 20 ετών 3 Σέρβους της Βοσνίας οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομη κράτηση, βασανισμό και βιασμό μουσουλμάνων γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.  Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο θεωρεί τον βιασμό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Αλβανόφωνοι αντάρτες επιχείρησαν να απαγάγουν τον Τσόβιτς, λέει το Βελιγράδι
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας ανακοινωσαν ότι Αλβανόφωνοι αυτονομιστές επιχείρησαν την απαγωγή ή πιθανότατα την δολοφονία του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς, που βρισκόταν στην Νότιο Σερβία για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων. Οι συνομιλίες εγκαταλείφθηκαν και ο κ. Τσόβιτς και η συνοδεία του επέστρεψαν στο Βελιγράδι. Διοικητής των Αλβανόφωνων αυτονομιστών που δρουν στην περιοχή αρνήθηκε ότι έγινε επίθεση κατά του κ. Τσόβιτς. Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι ανησυχητικες αυτες εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία επισκιάζουν την Διαβαλκανική Διάσκεψη που άρχισε σημερα τις εργασίες της στα Σκόπια.

Αρχισε η Διαβαλκανική Διάσκεψη στα Σκόπια
Σήμερα, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, συζητηθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ τών υπουργών οικονομικών των Βαλκανικών χωρών,ενω τα πολιτικά ζητηματα θα συζητηθούν αύριο στη σύνοδο των ηγετών οι οποίοι αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν το Σχέδιο Δράσης για την Οικονομική Συνεργασία. Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα περιθώρια της συνόδου, η οικονομική ευημερία είναι το κλειδί για την εξάλειψη των διαφορών.

Σύλληψη ηγέτη της ΕΤΑ στη Γαλλία
Στη Νοτιοδυτική Γαλλία, η αστυνομία συνέλαβε ανώτατο ηγετικό στέλεχος, όπως υποστηρίζει, της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Ο Χαβιέ Γκαρθία Γκαζτέλου συνελήφθη σε καφενείο της πόλεως Ανγκλέ, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της ΕΤΑ τα 2 τελευταία χρόνια.  Σύμφωνα με πηγές του ισπανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συλληφθείς πιστεύεται πως ενέχεται στον φόνο πολιτικών στη χώρα των Βάσκων. Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η σύλληψη του Γκαζτέλου δείχνει πόσο ισχυρή είναι η συνεργασία της χώρας του με τη Γαλλία. Η ΕΤΑ πιστεύεται πως ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν στην οποία βρήκαν το θάνατο 2 άτομα και 4 άλλα τραυματίσθηκαν.

Βρετανία: αυστηρά μέτρα μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού
Το βρετανικό Υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε την κοινή γνώμη ν'αποφεύγει τις επισκέψεις σε φάρμες ζώων, μετά τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού που εντοπίσθηκαν σε σφαγείο χοίρων της Ανατολικής Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευθεί προσωρινά η εξαγωγή ζώων, κρεάτων, γάλακτος και γαλακτοκιμικών προϊόντων από τη Βρετανία, ενώ έχουν μπει σε καραντίνα οι φάρμες όπου υπάρχουν ζώα που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Εκατοντάδες ζώα έχουν επίσης οδηγηθεί στο σφαγείο. Ο υπουργός Γωργίας, Νικ Μπράουν, χαρακτήρισε τα μέτρα που ελήφθησαν σκληρά μεν αλλά αναγκαία.

Αρνείται κάθε ανάμιξη η Χίλαρι Κλίντον
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη στις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του συζύγου της να αμνηστεύσει, λίγες ώρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, δύο άτομα που είχαν καταδικασθεί για φορολογικά αδικήματα. Η κ. Κλίντον, που είναι τώρα γερουσιαστής, εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ο αδελφός της, Χιου Ρόνταμ, είχε λάβει 400 χιλιάδες δολάρια ως δικηγορική αμοιβή από 2 άλλα άτομα για να πιέσει για την αμνήστευσή τους. Ο ένας απ'αυτούς είχε καταδικασθεί για λαθρεμπόριο κοκαϊνης κι είχε εκτίσει 6 χρόνια από την 15ετή ποινή του. Ο κ. Ρόνταμ επέστρεψε την αμοιβή που είχε λάβει ως δικηγόρος.

Ειρηνευτικό σχέδιο για το Κογκό
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο για την αποχώρηση των δυνάμεων των αντιμαχομένων πλευρών από τη Δημοκρατία του Κογκό μέσα σε τρεις εβδομάδες. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή παρατηρητών που θ'αναλάβουν να εποπτεύσουν την εκεχειρία, παρατηρητών που θα έχουν την προστασία της ειρηνευτικής  δύναμης του ΟΗΕ. Ο πρέσβυς της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι ένα καλό βήμα, αλλά το πρώτο από πολλά άλλα που θα πρέπει ν'ακολουθήσουν.

Νέες ταραχές σε φυλακές της Βραζιλίας
Νέες ταραχές άρχισαν σε φυλακές του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, λίγες μέρες μετά τις ταυτόχρονες εξεγέρσεις σε 30 φυλακές της πολιτείας που είχαν ως αποτέλεσμα 19 κρατούμενοι να βρουν το θάνατο. Πάνω από 200 κρατούμενοι παίρνουν μέρος τώρα στην εξέγερση και κρατούν έναν υπάλληλο των φυλακών ως όμηρο και απειλούν να παραδόσουν το κτίριο στις φλόγες. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τί ακριβώς ζητούν.

Μεξικό: Για νέα αναταραχή μιλούν οι Ζαπατίστας
Ο ηγέτης των ανταρτών Ζαπατίστας, Subcomandante Marcos, δήλωσε πως θ'αρχίσουν νέες ταραχές εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιτύχει με τη βία την άνευ όρων παράδοση του Εθνικού Στρατού των Ζαπατίστας. Ο Subcomandante Marcos κατηγόρησε τις αρχές ότι προσπαθούν να πείσουν την μεξικανική κοινή γνώμη ότι ο Εθνικός Στρατός των Ζαπατίστας πρόκειται να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.