Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας
Mεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας

(Πέμπτη 22/02/2001, 23:50 GMT)

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τουρκία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως στέλλει αμέσως αντιπροσωπεία του στην Τουρκία για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς την οικονομική κρίση πού έχει ξεσπάσει. Η τουρκική λίρα έχει ήδη χάσει το 28 τοις εκατό της αξίας της. Ωστόσο, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μπορεί η μείωση της αξίας του εθνικού νομίσματος της χώρας να είναι μεγαλύτερη. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την πεποίηση ότι θα ανακάμψει η τουρκική λίρα. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του οργανισμού θα χρειασθεί ν'αποφασίσει τί αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται για την Τουρκία. Υπενθυίζεται ότι η οικονομική κρίση προκλήθηκε από τη δημόσια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Νέα αμερικανική επίθεση κατά ιρακινών στόχων
Τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ανέλαβαν και πάλι δράση πάνω από το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αεροπλάνα επετέθησαν εναντίον εγκαταστάσεων αεράμυνας, κοντά στη Μοσούλη, όταν δέχθηκαν επίθεση από τα ιρακινά πυροβόλα. Τα αεροπλάνα περιπολούσαν στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού και, όπως είπαν οι αμερικανοί, κανένα δεν επλήγη.  Οι ιρακινοί δήλωσαν ότι ανάγκασαν τα αμερικανικά αεροσκάφη να επιστρέψουν στις βάσεις τους στην Τουρκία. Η Ρωσία καταδίκασε την σημερινή επίθεση την οποία χαρακτήρισε προσβολή για τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των αεροπόρων της. Ο κ. Μπους εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Κίνα βοηθάει το Ιράκ να ανοικοδομήσει την αεράμυνά του--ισχυρισμούς που απορρίπτει η Βαγδάτη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη επληξαν ανάλογους στόχους κοντά στην Βαγδάτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και αλλού. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη παραδεχθεί ότι τα περισσότερα από τα όπλα μεγίστης ακριβείας που χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς της περασμένης εβδομάδας δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Αρχισε η Διαβαλκανική Διάσκεψη στα Σκόπια
Σήμερα, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ τών υπουργών οικονομικών των Βαλκανικών χωρών,ενω τα πολιτικά ζητηματα θα συζητηθούν αύριο στη σύνοδο των ηγετών οι οποίοι αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν το Σχέδιο Δράσης για την Οικονομική Συνεργασία. Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα περιθώρια της συνόδου, η οικονομική ευημερία είναι το κλειδί για την εξάλειψη των διαφορών. Εν τω μεταξύ, όπως μετέδοσε η τηλεόραση των Σκοπίων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ.κ. Σημίτης και Γκεοργκιεφσκι, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της προεδρίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι κ.κ. Σημίτης και Τραϊκοφσκι καταδίκασαν από κοινού την "τρομοκρατία" και τις "πράξεις τρομοκρατίας που έχουν εθνοτικά κίνητρα" στη Νότιο Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, στα Σκόπια συναντήθηκαν χθες και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι Αλβανόφωνοι αντάρτες επιχείρησαν να απαγάγουν τον Τσόβιτς, λέει το Βελιγράδι
Οπως δήλωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας,  Αλβανόφωνοι αυτονομιστές επιχείρησαν την απαγωγή ή την δολοφονία του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς, που βρισκόταν στην Νότιο Σερβία για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων. Οι συνομιλίες εγκαταλείφθηκαν και ο κ. Τσόβιτς και η συνοδεία του επέστρεψαν στο Βελιγράδι. Διοικητής των Αλβανόφωνων αυτονομιστών που δρουν στην περιοχή αρνήθηκε ότι έγινε επίθεση κατά του κ. Τσόβιτς. Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, οι ανησυχητικες αυτές εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία επισκιάζουν την Διαβαλκανική Διάσκεψη που άρχισε τις εργασίες της στα Σκόπια.

Επίσκεψη Τζίντζιτς στη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είχε συνομιλίες στη Μόσχα σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με ανταποκριτές, η Ρωσία άργησε ν'αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και η Μόσχα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την επιρροή που έχει στα Βαλκάνια. Ο κ. Τζίντζιτς δήλωσε πως το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να έχει εξίσου καλές σχέσεις με τη Δύση και τη Ρωσία. Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υποδομής και της οικονομίας της Σερβίας.

Καταδίκη Σερβοβόσνιων από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου
Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης από 12 μέχρι 20 ετών 3 Σέρβους της Βοσνίας οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομη κράτηση, βασανισμό και βιασμό μουσουλμάνων γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.  Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο θεωρεί τον βιασμό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύλληψη ηγέτη της ΕΤΑ στη Γαλλία
Στη Νοτιοδυτική Γαλλία, η αστυνομία συνέλαβε ανώτατο ηγετικό στέλεχος, όπως υποστηρίζει, της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Ο Χαβιέ Γκαρθία Γκαζτέλου συνελήφθη σε καφενείο της πόλεως Ανγκλέ, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της ΕΤΑ τα 2 τελευταία χρόνια.  Σύμφωνα με πηγές του ισπανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συλληφθείς πιστεύεται πως ενέχεται στον φόνο πολιτικών στη χώρα των Βάσκων. Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η σύλληψη του Γκαζτέλου δείχνει πόσο ισχυρή είναι η συνεργασία της χώρας του με τη Γαλλία. Η ΕΤΑ πιστεύεται πως ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν στην οποία σκοτώθηκαν 2 άτομα και 4 άλλα τραυματίσθηκαν.

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία
Και τρίτο κρούσμα αφθώδους πυρετού εντοπίσθηκε στη Βρετανία--κοντά στο σφαγείο του Έσσεξ της Ανατολικής Αγγλίας όπου είχαν εντοπισθεί και τα 2 άλλα κρούσματα. Εχουν ήδη επιβληθεί μεγάλοι περιορισμοί στις μεταφορές ζώων στην περιοχή. Το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει επίσης και τα συμπτώματα μιας άλλης νόσου των χοίρων που εντοπίσθηκαν σε φάρμα της Βορειοανατολικής Αγγλίας η οποία λέγεται ότι είχε επαφές με το σφαγείο του Εσσεξ. Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευθεί προσωρινά η εξαγωγή ζώων, κρεάτων, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Βρετανία και το υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε το κοινό ν'αποφεύγει τις επισκέψεις σε φάρμες ζώων μέχρι να ξεπερασθεί η παρούσα κρίση. Ο υπουργός Γωργίας, Νικ Μπράουν, χαρακτήρισε τα μέτρα που ελήφθησαν σκληρά μεν αλλά αναγκαία.

Αρνείται κάθε ανάμιξη η Χίλαρι Κλίντον
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως δεν εγνώριζε απολύτως τίποτε για τις προσπάθειες που κατέβαλλε ως δικηγόρος ο αδελφός της,  Χιου Ρόνταμ, για να επιτύχει την αμνήστευση 2 πελατών του από τον σύζυγό της όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. "Εάν το εγνώριζα", είπε η κ. Κλίντον, που είναι τώρα γερουσιαστής, "θα τον είχα εμποδίσει."  Ο ένας απ'αυτούς τους πελάτες του κ. Ρόνταμ είχε καταδικασθεί για λαθρεμπόριο κοκαϊνης.

Νέα ανακάλυψη για την προϊστορία του πλανήτη μας
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στοιχεία για τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε η συντριβή στη Γη ενός αστεροϊδούς πριν από 250 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Εξαφανίσθηκαν τότε πάρα πολλά είδη μεγάλων ζώων και φυτών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταστροφή που προκάλεσε ένας άλλος αστεροειδής 200 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν από τη Γη οι δεινόσαυροι.

Ειρηνευτικό σχέδιο για το Κογκό
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο για την αποχώρηση των δυνάμεων των αντιμαχομένων πλευρών από τη Δημοκρατία του Κογκό μέσα σε τρεις εβδομάδες. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή παρατηρητών που θ'αναλάβουν να εποπτεύσουν την εκεχειρία, παρατηρητών που θα έχουν την προστασία της ειρηνευτικής  δύναμης του ΟΗΕ. Ο πρέσβυς της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι καλό βήμα μεν, αλλά το πρώτο από πολλά άλλα που θα πρέπει ν'ακολουθήσουν.

Νέες ταραχές σε φυλακές της Βραζιλίας
Νέες ταραχές άρχισαν σε φυλακές του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, λίγες μέρες μετά τις ταυτόχρονες εξεγέρσεις σε 30 φυλακές της πολιτείας που είχαν ως αποτέλεσμα 19 κρατούμενοι να βρουν το θάνατο. Πάνω από 200 κρατούμενοι παίρνουν μέρος τώρα στην εξέγερση και κρατούν έναν υπάλληλο των φυλακών ως όμηρο και απειλούν να παραδόσουν το κτίριο στις φλόγες. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τί ακριβώς ζητούν.Νωρίτερα, πάντως, oι κρατούμενοι είχαν απειλήσει με νέες ταραχές το Σαββατοκύριακο εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι αρχές στις επισκέψεις στις φυλακές.

Καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Ισημερινό
Διαδηλωτές στον Ισημερινό κατέλαβαν  4 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κι άρχισαν επίσης τον αποκλεισμό οδικών αρτηριών στην περιοχή του Αμαζονίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερα κονδύλια κι επίσης να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Οπως δήλωσε ένας από τους οργανωτές, στόχος των κινητοποιήσεων είναι να δείξουν, πρώτον, ότι επί χρόνια ολόκληρα η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα της περιοχής και, δεύτερον, τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλειά τους.

Μεξικό: Για νέα αναταραχή μιλούν οι Ζαπατίστας
Ο ηγέτης των ανταρτών Ζαπατίστας, Subcomandante Marcos, δήλωσε πως θ'αρχίσουν νέες ταραχές εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιτύχει με τη βία την άνευ όρων παράδοση του Εθνικού Στρατού των Ζαπατίστας. Ο Subcomandante Marcos κατηγόρησε τις αρχές ότι προσπαθούν να πείσουν την μεξικανική κοινή γνώμη ότι ο Εθνικός Στρατός των Ζαπατίστας πρόκειται να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.