Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τεράστια άνοδος των τιμών στις αγορές της  Άγκυρας
Τεράστια άνοδος των τιμών στις αγορές της Άγκυρας

(Παρασκευή 23/02/2001, 12:30 GMT)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Τουρκία
Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται στην Τουρκία για να εκτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην χώρα μετά από την δημοσιοποίηση της διαμάχης μεταξύ του Προέδρου Αχμέντ Σεζέρ και του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ. Εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας έκανε σαφές ότι ο κ. Σεζέρ δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. Την ίδια ώρα σωματεία εργαζομένων και επιχειρηματιών ζητούν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ετσεβίτ. Σε μεγάλο σφάλμα του κ. Ετσεβίτ αποδίδει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει την Τουρκία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και διακεκριμένος συνταγματολόγος και αναλυτής Μουμτάζ Σοϊσάλ. Σε συνέντευξή του στην Ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, o κ. Σοϊσάλ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιήσει τις διαφορές του με τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με την πορεία των ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς.

Μεγάλες ανησυχίες για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
Στη Βρετανία εντείνονται οι ανησυχίες για τον αφθώδη πυρετό, καθώς το υπουργείο Γεωργίας της χώρας επιβεβαίωσε ότι εντοπίσθηκε και νέο κρούσμα της ασθένειας αυτής κοντά σε σφαγείο στο Εσεξ - στην ανατολική Αγγλία - όπου εντοπίστηκαν και άλλα 2 κρούσματα. Το υπουργείο Γεωργίας της Βρετανίας ελέγχει το ενδεχόμενο η ασθένεια να έχει εξαπλωθεί σε χοιροστάσιο στη νοτιοανατολική Αγγλία. Οπως σημειώνει ο συντάκτης του BBC γιά θέματα περιβάλλοντος, η κρίση του αφθώδους πυρετού στην Βρετανία εκδηλώνεται σε μία περίοδο σοβαρών προβλημάτων για την κτηνοτροφία της χώρας που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από την κρίση της ασθένειας των τρελλών αγελάδων.

Μήνυμα προς Κίνα οι βομβαρδισμοί κατά του Ιράκ
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υπογράμμισε ότι οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ αποτελούν και ένα "ισχυρό μήνυμα" πρός την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικοί από την Κίνα έχουν παράσχει βοήθεια στο καθεστώς της Βαγδάτης για τη βελτίωση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε ως τελείως αβάσιμες τις αμερικανικές κατηγορίες.

Η κατάσταση στη νότια Σερβία επίκεντρο στη Διάσκεψη στα Σκόπια
Στα Σκόπια, όπου διεξάγεται η Διαβαλκανική Διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των χωρών ασχολούνται με την κατάσταση στη νότια Σερβία. Οι επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών μπορεί να πυροδοτήσουν μια σοβαρή κρίση με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, εκτιμούν οι περισσότεροι ηγέτες που συμμετέχουν στην Διαβαλκανική Διάσκεψη.

Καταδίκη Φουτζιμόρι στο Περού
Στο Περού, το Κογκρέσσο καταδίκασε επισήμως τον προέδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για εγκατάλειψη καθήκοντος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Ο κύριος Φουτζιμόρι διέφυγε στην Ιαπωνία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η κυβέρνησή του βρέθηκε εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Μεγάλες ποινές σε 3 Σερβοβόσνιους που βίασαν μουσουλμάνες
Το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Χάγης επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και 28 έτη σε 3 Σέρβους της Βοσνίας που συστηματικά βίασαν μουσουλμάνες αιχμάλωτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Πολύνεκρες οι εθνικιστικές συγκρούσεις στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία, οι αρχές εκτιμούν ότι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πέντε ημερών εθνικιστικών συγκρούσεων στην επαρχία Καλιμαντάν της νήσου Βόρνεο. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και των μεταναστών από την Ιάβα και τη Μαδούρα συνεχίζονται, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε μέσο και δεκάδες πτώματα κείτονται άταφα στους δρόμους.

Συνάντηση Μπους-Μπλερ
Την πρώτη του συνάντηση με το νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους το νεώτερο πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στην Ουάσινγκτον. Χθες στον Καναδά ο κ. Μπλερ είπε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στη στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, όμως - όπως είπε - η Βρετανία είναι αποφασισμένη να παίξει σημαντικό ρόλο και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διεθνή βοήθεια ζητάει η Μοζαμβίκη για τις νέες πλημμύρες
Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες, νέες πλημμύρες που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους και άφησαν άστεγους περισσότερους από 400.000 στη χώρα αυτή. Η Μοζαμβίκη, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις περσινές πλημμύρες που στοίχησαν την ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους, απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Αποδείξεις για συνέπειες από σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στοιχεία που αποδεικυνύουν ότι η σύγκρουση ενός αστεροειδή με την Γη πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση ενός μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών από τον πλανήτη. Οι συνέπειες από την σύγκρουση αυτή θεωρούνται ότι ήταν οι μεγαλύτερες του είδους στην ιστορία της ανθρωπότητας - μεγαλύτερες ακόμα και από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων μετά από 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.