Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τεράστια άνοδος των τιμών στις αγορές της  Άγκυρας
Τεράστια άνοδος των τιμών στις αγορές της Άγκυρας

(Παρασκευή 23/02/2001, 17:00 GMT)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Τουρκία
Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται σημερα στην Αγκυρα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, εν οψει της οικονομικής κρίσης που ξεσπασε μετα την δημοσια διαφωνία του πρωθυπουργου Ετσεβίτ και του προεδρου Σεζέρ. Η τουρκική λίρα εξακολούθησε τη δραματική της πτώση σήμερα- από εχθές έχει χάσει συνολικά 40% της αξίας της σε σχέση με το δολλάριο. Έτσι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για σταθεροποιηση που είχε δημιουργήσει στους οικονομικούς παράγοντες η μικρή ανάκαμψη των μετοχών στο χρηματιστηριο της Κωνσταντινούπολης σήμερα. Εντονη είναι τώρα η αγωνία της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις αφού ο μέσος καταναλωτής βλέπει το εισοδημά του να μειώνεται δραστικά και τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα.

Καταδίκη της βίας από τη Διαβαλκανική Σύνοδο
Η ενταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Νοτια Σερβία και στα συνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας με το Κοσυφοπέδιο, εξ αιτίας της δράσης ενοπλων ομάδων αλβανών αυτονομιστών, απασχόλησε τους ηγέτες εννέα Βαλκανικών χωρων που συναντήθηκαν σημερα στα Σκόπια στα πλαισια της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής. Στην εναρκτηρια ομιλία του,  ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπορις Τραικοφσκυ υπογράμμισε ότι απαιτείται να ληφθούν αμεσα μέτρα για την πάταξη ολων των μορφών της εθνοτικής βίας. Πάντως το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου δεν χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για το θέμα, οπως ανεμενετο.

Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
Στη Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί ενέτειναν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που από σήμερα είναι κομμένη στα δυο. Στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, ένας εικοσάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίτερα όταν η Ισραηλινή αστυνομία ένοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες.

Ο Πάουελ στη Μέση Ανατολή
Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκινά απο σημερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. στα πλαισια της οποιας θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφατ τον Αριελ Σαρόν και στη συνέχεια θα επισκευθεί την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Συρία.

Ο Μπλαιρ στο Λευκό Οίκο
Η πολιτικη εναντι του Ιρακ και τα θέματα άμυνας θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του Τόνυ Μπλαιρ με τον Αμερικανό προεδρο Τζωρτζ Μπους στην σημερινή συναντηση τους στον Λευκο Οικο, που γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βόρεια Αμερική.

Αυστηρά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
Με σκληρά μέτρα και συνεχείς έρευνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Βρεταννικό Υπουργείο Γεωργίας τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού που έχουν τρομοκρατήσει τις τελευταίες μέρες τη βρετανική κτηνοτροφία. Έπειτα από τη γενική απαγόρευση εξαγωγής όλων των κτηνοτροφικών προϊόντων, σήμερα επιβλήθηκε και γενική απαγόρευση μετακίνησης κοπαδιών εντός της Βρετανίας σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης και να απομονωθεί η πηγή της ασθένειας, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι είναι μια φάρμα στη βορειοανατολική Αγγλία.

Μήνυμα προς Κίνα οι βομβαρδισμοί κατά του Ιράκ
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υπογράμμισε ότι οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράκ αποτελούν και ένα "ισχυρό μήνυμα" πρός την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικοί από την Κίνα έχουν παράσχει βοήθεια στο καθεστώς της Βαγδάτης για τη βελτίωση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε ως τελείως αβάσιμες τις αμερικανικές κατηγορίες.

Καταδίκη Φουτζιμόρι στο Περού
Στο Περού, το Κογκρέσσο καταδίκασε επισήμως τον προέδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για εγκατάλειψη καθήκοντος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Ο κύριος Φουτζιμόρι διέφυγε στην Ιαπωνία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η κυβέρνησή του βρέθηκε εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Διεθνή βοήθεια ζητάει η Μοζαμβίκη για τις νέες πλημμύρες
Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες, νέες πλημμύρες που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους και άφησαν άστεγους περισσότερους από 400.000 στη χώρα αυτή. Η Μοζαμβίκη, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις περσινές πλημμύρες που στοίχησαν την ζωή σε περίπου 700 ανθρώπους, απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.