Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Φάρμα με ζώα στο Σέλμπι της Βρετανίας
Φάρμα με ζώα στο Σέλμπι της Βρετανίας

(Σάββατο 24/02/2001, 09:00 GMT)

Αυστηρά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
Διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει στην Βρετανία η νέα κρίση που έπληξε την κτηνοτροφία της χώρας. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επέκταση του αφθώδους πυρετού στα ζώα αποφάσισε να απαγορεύσει τη μεταφορά ζώων στο εσωτερικό της χώρας για μία εβδομάδα, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί πολλές περιοχές τις οποίες απαγορεύεται να πλησιάζει ο κόσμος. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 6 κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία. Ηδη εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σημειωθούν ελλείψεις σε κρέας στην Βρετανία, και οι εκπρόσωποι των σούπερ-μάρκετ αναγκάστηκαν να απευθύνουν εκκλήσεις στο κοινό να μην πανικοβάλλεται. Παράλληλα, έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές Βρετανικού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση του αφθώδους πυρετού στον υπόλοιπο κόσμο. Η εμφάνιση αφθώδους πυρετού έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Βρετανική κτηνοτροφία που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από την κρίση με την ασθένεια των τρελλών αγελάδων.

Πρώτη συνάντηση Μπους και Μπλέρ χθες στην Ουάσιγκτον
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος George Bush ο νεότερος είχε χθες την πρώτη του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Tony Blair στην Washington. O κ. Bush τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας Ευρωπαϊκής δύμαμης ταχείας επέμβασης με την προϋπόθεση, όμως, όπως είπε, ότι δεν θα υπονομεύεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο κ. Blair εξέφρασε την κατανόησή του για τα Αμερικανικά σχέδια για δημιουργία νέου αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος. Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα εμποδίσουν το Iράκ να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής, όμως δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το τί εννοούν όταν λένε ότι επιθυμούν να κάνουν τις κυρώσεις κατά της Βαγδάτης πιο αποτελεσματικές.

Δεν αποκλείεται ανασχηματισμός στην Τουρκία
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Bulent Ecevit, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά από τις μεγάλες απώλειες που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το Τουρκικό νόμισμα ως συνέπεια της δημόσιας αντιπαράθεσης του ίδιου με τον Πρόεδρο της χώρας Ahmet Sezer και των μέτρων που έλαβε στη συνέχεια η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται από χθες στην Αγκυρα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα. Η τουρκική λίρα εξακολούθησε τη δραματική της πτώση - από την Πέμπτη έχει χάσει συνολικά το 40% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.

Περιοδεία Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Colin Powell μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Συρία. Εν τω μεταξύ σε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και περίπου 50 τραυματίστηκαν.

Νέες δολοφονίες στην Αλγερία
Στην Αλγερία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 13 ισλαμιστές μαχητές σε ορεινή  επαρχία που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχει ανακαλυφθεί μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Περισσότεροι από 50 μαχητές λέγεται ότι έχουν σκοτωθεί από τότε που η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον θέσεων ανταρτών εδώ και μία περίπου εβδομάδα.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο νησί Βόρνεο
Στην Ινδονησία, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νησί Borneo λόγω των φυλετικών συγκρούσεων που διεξάγονται εκεί εδώ και μερικές ημέρες μεταξύ ντόπιων κατοίκων και μεταναστών. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 160 νεκρούς από την βία, όμως κάποιες πληροφορίες ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών.

Δεν έλαβαν ακόμα βοήθεια κοινότητες στην Ινδία
Οι ομάδες αρωγής στην επαρχία Γκουντζαράτ της Ινδίας, δήλωσαν ότι ένα μήνα περίπου μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή, ορισμένες κοινότητες δέν έχουν λάβει καμία βοήθεια. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι πολλά χωριά στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό, δέν έχουν πάρει ακόμα ούτε σκηνές, ενώ και τα πιο βασικά προϊόντα δέν έχουν φτάσει στην περιοχή.

Ερευνες για τον αρχηγό αεροπορίας στη Χιλή
Στη Χιλή ο δικαστής που καταδιώκει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη, στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  έχει αρχίσει έρευνες για τον αρχηγό της αεροπορίας στρατηγό Χέρναν Γκαμπριέλι. Ο στρατηγός κατηγορείται ότι βασάνισε πέντε πολιτικούς κρατούμενους, όταν είχε τον τίτλο του υπολοχαγού το 1973, λίγο μετά το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία στον στρατηγό Πινοσέτ. Ο Γκαμπριέλι αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Συμφωνία με τη Βρετανία υπέγραψε η Αργεντινή
Η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με τη Βρετανία δίνοντας τέλος στην απαγόρευση που έχει επιβληθεί από το Λονδίνο για επισκέψεις στα νησιά Φόκλαντ από αεροσκάφη και πλοία της Αργεντινής. Η απαγόρευση επιβλήθηκε πριν από 19 περίπου χρόνια, όταν οι δύο χώρες ήρθαν σε πόλεμο για τα νησιά. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει τις από χρόνια διεκδικήσεις της χώρας για κυριαρχία των νησιών Φόκλαντ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.