Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό
Η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό


(26/02/2001, 06:45 GMT)

Κρίσιμη ημέρα για την τουρκική οικονομία
Βαρυσήμαντες αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η κυβέρνησή του ανακοινώνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση την οξύτατατης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με τον πρόεδρο Αχμέντ Σεζέρ. Είναι η πρώτη φορά που θα συνομιλήσουν οι δύο άνδρες έπειτα από την δημόσια διένεξή τους για την πορεία των ερευνών υποθέσεων διαφθοράς, που πυροδότησε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Ο Πάουελ στο Κουβέιτ δέκα χρόνια από τη λήξη του πολέμου
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Μέση Ανατολή, τόνισε για άλλη μία φορά την ανάγκη να συνεχιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στο Ιράκ για τις προσπάθειές της χώρας αυτής, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κατασκευάσει όπλα μαζικού ολέθρου. Ο κ. Πάουελ βρίσκεται σήμερα στο Κουβέιτ. Η συμβολική αξία της επίσκεψης αυτής είναι σαφής καθώς σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την νίκη των συμμάχων επί του Ιράκ στον πόλεμο του Περσικού. Ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στην συνέχεια στη Συρία. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η χώρα αυτή εισάγει παράνομα πετρέλαιο από το Ιράκ και ο κ. Πάουελ αναμένεται να καλέσει τον πρόεδρο Ασάντ να θέσει τέρμα σε αυτές τις εισαγωγές.

Εντονη φημολογία για επικείμενη σύλληψη Μιλόσεβιτς
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά την σύλληψη το Σάββατο του πρώην αρχηγού της μυστικής αστυνομίας της χώρας Ράντε Μάρκοβιτς. Επίμονες φήμες στο Βελιγράδι τονίζουν ότι ότι ο κ Μιλόσεβιτς ενδέχεται να συλληφθεί σύντομα.Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλαντάν Μπάτιτς δήλωσε ότι είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι η σύλληψη του Μάρκοβιτς θα στενέψει τη θηλεία γύρω από τον λαιμό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μάρκοβιτς κρατείται σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς το 1999. Τέσσερις συνεργάτες του κ. Ντράσκοβιτς βρήκαν το θάνατο από το περιστατικό.

Εξαπλώνεται ο αφρώδης πυρετός
Στην Βρετανία ο αφρώδης πυρετός έχει εξαπλωθεί τώρα σε ολόκληρη την χώρα και για πρώτη φορά από τον εντοπισμό του σε πρόβατα. Το τελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε στα νοτιο-δυτικά της χώρας, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια. Οι αρχές έχουν αρχίσει την μαζική σφαγή και αποτέφρωση χοίρων και βοωειδών. Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Γεωργία, Φράντς Φίσλερ, επαίνεσε τα μέτρα που έλαβαν οι βρετανικές αρχές και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις βρετανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του αφρώδους πυρετού. Οι υπουργοί Γεωργίας των 15 θα συζητήσουν σήμερα το θέμα στις Βρυξέλλες.

Η βία στην Ινδονησία προκαλεί ανησυχίες στους γείτονες
Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στο Βόρνεο όπου τα βίαια επεισόδια στην Ινδονησιακή πλευρά του νησιού είχαν σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότερα από διακόσια άτομα την τελευταία εβδομάδα. Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στο Βόρνεο όπου τα βίαια επεισόδια στην Ινδονησιακή πλευρά του νησιού είχαν σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότερα από διακόσια άτομα την τελευταία εβδομάδα. Σε συνέντευξή του στο ΒΒC ο υπουργός εξωτερικών της Μαλαισίας είπε ότι η χώρα του διατηρεί στενή επαφή με την Τζακάρτα και παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας.Προσέθεσε πάντως ότι ελπίζει πως η βία δεν θα εξαπλωθεί και στην πλευρά του νησιού υπό την κυριαρχία της Μαλαισίας και ότι τα επεισόδια δεν θα προκαλέσουν ένα κύμα προσφύγων. Τα επεισόδια έχουν τώρα εξαπλωθεί και στην ινδονησιακή πρωτεύουσα της επαρχίας όπου μέλη των ιθαγενών Νταγιάκ καίνε τα σπίτια μεταναστών από άλλα μέρη της Ινδονησίας.

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου
Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες με αντικείμενο μία αμφιλεφόμενη πρόταση για την άρση όλων των περιορισμών που αφορούν στις εισαγωγές που προέρχονται από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η πρόταση της Κομισιόν καταργεί του δασμούς για όλα τα προϊόντα εκτός από τα όπλα. Ο γγ γραματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, εξέφρασε την θερμή υποστήριξή του για την πρόταση. Αλλά κάποια μέλη της ένωσης όπως η Ισπανία και η Γαλλία απειλού να μπλοκάρουν την συμφωνία γιατί όπως λένε θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις δικές τους οικονομίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.