Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


(Τρίτη, 27/02/2001, 04:00 GMT)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τρομοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα επανέρχεται το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στη δολοφονία του βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς από τη 17 Νοέμβρη. Για το κύριο αντικείμενο της έκθεσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνει σημαντικές βελτιώσεις, αλλά υποστηρίζει ότι η κακομεταχείριση των τσιγγάνων συνεχίζεται, ενώ τονίζει ότι οι κρατούμενοι υφίστανται την άσχημη συμπεριφορά της αστυνομίας. Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η κριτική που ασκεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Βρετανία: Μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού
Ο βρετανός Υπουργός Γεωργίας, Νικ Μπράουν, ενημέρωσε τους ομολόγους του των 14 άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση με τα νέα κρούσματα του αφθώδους πυρετού που εντοπίστηκαν στη χώρα. Ο κ. Μπράουν διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν θα εξαχθούν ζώα ή κρέατα από τη Βρετανία εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως η νόσος αυτή. Κρούσματα της νόσου έχουν εντοπισθεί σε τουλάχιστον 12 φάρμες ή σφαγεία της Αγγλίας. Εκατοντάδες ζώα έχουν οδηγηθεί στο σφαγείο κι έχουν καεί κι έχουν επίσης απαγορευθεί όλες οι μεταφορές ζώων. Σε επιφυλακή βρίσκεται ήδη η ηπειρωτική Ευρώπη. Στη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν οδηγηθεί προληπτικά στο σφαγείο ορισμένα ζώα, ενώ έχουν κλείσει οι αγορές ζώων στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Συγκρούσεις στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Μεγάλη ένταση είχαν οι συγκρούσεις που έγιναν χθες στα νότια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανάμεσα σε Αλβανόφωνους αντάρτες και τον στρατό της πρώην γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας. Εγινε ανταλλαγή πυρών επί 2 και πλέον ώρες κοντά σ'ένα χωριό ένας κάτοικος του οποίου είχε τραυματισθεί θανάσιμα την περασμένη εβδομάδα από στρατιώτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων επέρριψε την ευθύνη για τις χθεσινές συγκρούσεις σε μία ελάχιστα γνωστή αυτονομιστική οργάνωση που φέρει την επωνυμία "Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός", και η οποία υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί την μεγάλη αλβανική κοινότητα που ζει στη χώρα. Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκοφσκι, σε τηλεοπτικό του διάγελμα, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για τη διατήρηση της  σταθερότητας της χώρας και πως θα ζητήσει υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, η Διαβαλκανική Διάσκεψη, που έγινε στα Σκόπια, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό της βίας στη οποίαν ενέχονται Αλβανόφωνοι αυτονομιστές στη Ν.Σερβία.

Τουρκία: μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διορίσει μία νέα ομάδα που θ'αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας μετά την οικονομική αναταραχή της περασμένης εβδομάδας που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γκαζί Ερτσέλ, κι o υφυπουργός Οικονομικών, Σελτσούκ Ντεμιράλπ. Οι κ.κ. Ερτσέλ και Ντεμιράλπ συνδέονται στενά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  η εφαρμογή των οποίων έχει τώρα ανασταλεί. Χθες, ανέκαμψε κάπως η τουρκική λίρα, αλλά γεγονός είναι ότι έχει χάσει σχεδόν το 30 τοις εκατό της αξίας της. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αγκυρα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η μεγάλη κρίση έχει περάσει, άλλοι όμως φοβούνται ότι μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

Ισραήλ: συμμετέχουν οι Εργατικοί στην κυβέρνηση Σαρόν
Στο Ισραήλ, το Εργατικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου, Εχούντ Μπάρακ, υπέστη μεγάλη ήττα στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν. Η απόφαση αυτή εξόργισε πολλά μέλη του κόμματος που αντιτίθενται στην αδιάλλακτη, όπως υποστηρίζουν, στάση του κ. Σαρόν έναντι των Παλαιστινίων. Ενα μέλος της παλαιστινιακής Βουλής, η κ. Χανάν Ασράουι, δήλωσε στο BBC πως κάνουν μεγάλο λάθος οι Εργατικοί με την απόφασή τους αυτή και διατρέχουν τον κίνδυνο να διασπασθούν. Στελέχη των Εργατικών θ'αναλάβουν αρκετά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Σιμόν Πέρες, που αναμένεται ν'αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πως ο συνασπισμός εθνικής ενότητας θα κυβερνήσει, όπως είπε, στο πνεύμα της ειρήνης.

ΗΠΑ: νέα προσέγγιση στις κυρώσεις κατά του Ιράκ
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μ.Ανατολή, δήλωσε πως βρήκε μεγάλη υποστήριξη από τους Αραβες ηγέτες οι οποίοι θέλουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη κατά του Ιράκ να έχουν λιγότερο αντίκτυπο στον ιρακινό λαό. Οπως είπε ο κ. Πάουελ, το μήνυμα που έλαβε από τους συνομιλητές του ήταν ότι οι υπερβολικές κυρώσεις ωφελούν τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος τις χρησιμοποιεί ως όπλο κατά των επικριτών του.

Συνάντηση Πάουελ-Παπανδρέου σήμερα στις Βρυξέλλες
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θα έχει επίσης συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Γιώργος Δαράτος, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θ'αναπτύξει στον αμερικανό ομόλογό του τις θέσεις της Αθήνας για τα Βαλκάνια και τον ρόλο της Ελλάδας στην ειρηνευτική και αναπτυξιακή διαδικασία τους. Θα θέσει επίσης το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θ'αναφερθεί στη Μ.Ανατολή και, τέλος, θ'αφιερώσει σημαντικό τμήμα του χρόνου του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη οικονομική κρίση στη χώρα αυτή, τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα στο Αιγαίο, τον εκδημοκρατισμό της και το πρόβλημα της κουρδικής μειονότητας.

Εθνοτική βία στη νήσο Βόρνεο
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας δήλωσε πως σχεδιάζει να θέσει τέρμα μέσα σε 3 ημέρες στην εθνοτική βία στην επαρχία Καλιμαντάν στα κεντρικά διαμερίσματα της χώρας, στη νήσο Βόρνεο, κι έστειλε γι'αυτό το σκοπό στρατιωτικές ενισχύσεις. Αλλά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που επισκέφθηκε την περιοχή, είπε ότι μπορεί να συνεχισθούν οι φόνοι σε άλλα, πιο απομονωμένα μέρη. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 270 άτομα, μετανάστες από τη νήσο Μαντούρα οι περισσότεροι, έχουν σκοτωθεί από τον ιθαγενή πληθυσμό Νταγιάκ. Αλλά πολλοί ποστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος. Χιλιάδες άτομα που είχαν τρομοκρατηθεί από τις σφαγές βγήκαν από τα κρυσφύγετά τους και περιμένουν τώρα από τις αρχές να τους απομακρύνουν από την επαρχία Καλιμαντάν.

Ανοίγουν οι αγορές τις Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 48 φτωχότερες χώρες
Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε ν'ανοίξει τις αγορές της στις 48 φτωχότερες χώρες στον κόσμο, το κατά κεφαλήν εισόδημα των οποίων είναι λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ν'άρουν αμέσως τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για τις χώρες αυτές σε όλα τα προϊόντα με μόνη εξαίρεση τα όπλα. Οι δασμοί στις μπανάνες, τη ζάχαρη και το ρύζι θ'αρθούν σταδιακά επειδή υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η άρση τους σε ορισμένους αγρότες της Ευρώπης. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 κάλεσαν και τ'άλλα μεγάλα εμπορικά κράτη, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη;
Επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη. Όπως είπαν, βρήκαν ίχνη βακτηριδίων σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που ανεκαλύφθη στην Ανταρκτική το 1984.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.